Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja jsem delala klukum pokoje zvlast, kdyz sel starsi do primy a mladsi do prvni tridy a navzajem jsme se domluvili.
@krukynka píše:
Není, ale chtěla bych aby mi to aspoň trochu ladilo- koberec, závěsy… Pokud bych dělala oddělené pokoje, my by jsme měli ložnici ve stávající herně plus by se z půdy udělala šatna a dcera by zůstala kde je teď - ve stávající ložnici (herna je o patro výš než ložnice, tak aby měli děti ložnice naproti sobě). Tzn. že v ložnici už by nemohl být koberec s autíčky… Do herny bych dala barevné zásuvky, k dceři do pokoje bych si ale představovala kupovat vše do bíla…apod apod
Děti určitě nepotřebují vystajlované pokojíčky za 50 litrů
. Stejně si to pak jako puberťáci budou chtít obměnit nebo udělat po svém (plakáty apod.).
My máme třeba co to jde masiv, protože z lamina se odpařují různé sajrajty.
Takže bych koupila každému postel, skříň, stůl, nechala je spolu, a až budou chtít soukromí, tak to máš přestěhované během odpoledne.
Nevím, jak ti komunikuje ta dvouletá, ale 4-letého bych se zeptala.
Dřív nebo později budou dle mého názoru dva pokoje. Pokud dje o zařízení, dá se volit takové, které s epak přestěhuje a něco menšího eventuelně dokoupí.
Nábytek lze přece koupit na neutrální věk a dle zaměření a věku měnit dekorace a hračky.
Citace „Super, už jsem si myslela, že jenom my jsme tak výstřední
“ (nejak se mi to preformatovalo)
Nam to samo takhle vykrystalizovalo. Je to pokoj a za ním uděláme z takového většího kumbalu mistnost se dvěma postelemi a do budoucna psacími stoly. Třeba tam jednou budu mit šatnu
My musíme udelat hernu. Protože nas malej ma v pokoji dětské bici a taky casto stavi opravdu velkou autodrahu s tatinkem. Jina moznost není 🤷♀️
Musím říct, že představa 2 a 4 letaka hrajících si ve svých pokojích mi upřímně pobavila.
zpětně je to děsně srandovní. Ale byla jsem stejně naivní. A těší mě, že ne sama.
Kdyby byli stejného pohlaví tak klidně ať jsou spolu.Ale takhle bych je dala každého zvlášť.
Přesně tenhle fantastický nápad měla moje máma, jsme dvě holky. Nikdy v životě to nepochopím a bohužel to náš vztah se sestrou pohřbilo úplně. V 16 jsme to rozdělily, když byli naši v práci, jinak bychom se asi zabily úplně.
@AstraG píše:
Každý svůj pokoj. Herna je dle mého hloupost. Akorát se z toho stane odkladiště hraček se kterými si nikdo nehraje. Až dorostou do školního věku zájem o hernu rapidně klesne a poptávka po svém pokoji bude na místě. Jestli chceš vše stěhovat a předělávat směle do toho. Než jsme postavili dům, bydleli jsme v bytě, kde měly děti společný pokoj, při řešení jaké bude rozdělení v domě mě ani nenapadlo zaplácnout pokoj jen hračkami. Stěhovali jsme se když bylo dětem 9(kluk) a 6(holka) a těšili se na svoje pokojíky, žádné přání o společném pokoji nepadlo
My máme zvlášť denní pokoj a zvlášť ložnici a je to super. Teď už ale starší dcera mluví o svém pokoji. Je jí 8. Mladší 6 let zatím sama spát nechce. Z toho mi vychází, že jste se stěhovali přesně ve fázi, kdy už děti stojí o svůj pokoj
jinak u nás není herna pokoj jen plný hracek hraček, je to prostě denní místnost s pracovními stoly, kobercem na zemi a regálem, kde mají hračky. Nový nábytek při rozdělení se kupovat nebude. Pouze se rozdělí a přestěhuje. Dopředu už jsem ho s tímto záměrem kupovala.
Takže pro malé děti bych volila zvlast ložnici a hernu, pro starší rovnou každému svůj pokoj.
U nas 6 a 4 a tesi se na vlastni pokoj, holka na psaci stůl a svoje hracky, kluk má vymyšlené policky na traktory a ruzne stroje
@terien píše:
Přesně tenhle fantastický nápad měla moje máma, jsme dvě holky. Nikdy v životě to nepochopím a bohužel to náš vztah se sestrou pohřbilo úplně. V 16 jsme to rozdělily, když byli naši v práci, jinak bychom se asi zabily úplně.
Vztahy nejsou o pokoji, znám spoustu dětí, co mají společný pokoj a vychází spolu normálně. Ono v bytě často prostě další místnost není. Samozřejmě pokud byste měla každá svůj prostor, tak by asi ubylo hádek, ale vztahy to neřeší…
@lecijasek píše:
My máme zvlášť denní pokoj a zvlášť ložnici a je to super. Teď už ale starší dcera mluví o svém pokoji. Je jí 8. Mladší 6 let zatím sama spát nechce. Z toho mi vychází, že jste se stěhovali přesně ve fázi, kdy už děti stojí o svůj pokojjinak u nás není herna pokoj jen plný hracek hraček, je to prostě denní místnost s pracovními stoly, kobercem na zemi a regálem, kde mají hračky. Nový nábytek při rozdělení se kupovat nebude. Pouze se rozdělí a přestěhuje. Dopředu už jsem ho s tímto záměrem kupovala.
Takže pro malé děti bych volila zvlast ložnici a hernu, pro starší rovnou každému svůj pokoj.
no víš jak, ale starší chce svůj pokoj, ale mladší nechce spát sama, tak má starší smůlu? Nebo je oddělíš?
@terien píše:
My jsme mely se segrou jeden pokojicek 20 let, i kdyz bylo misto na dva. Nekdy jsme se samozřejme hadaly, ale celkove na ty společné casy v pokojicku vzpominame rady. Nas vztah to urcite posililo.. U svagra maji dve dospivajici odmalicka kazda svuj a chovaji se k sobe jak cizi
Takze v kazde rodine to funguje jinak..
Ja mam deti podobne-kluk 4,5 a holka 2 a mam je oddelene. Oni teda spali velmi brzy ve svem pokojiku, tak na to jsou zvykli. Vyhovuje mi to uz jen z toho duvodu, ze dcera jeste pres den spi a vecer chodi spat taky driv. Pri hluku se budi, tak si moc nedovedu predstavit, jak by to vypadalo…Kazdopadne hraji si spolu zrovna tam, kde jim to vyhovuje😉 Kdyz mu dcera borti stavby, tak mu reknu at jde k sobe a je klid-ji uz zaujmu necim jinym…Spis nam nastava problem, kdyz jedeme na dovolenou-proste uz automaticky bereme apartman, aby byl klid (samozrejme je to fin. narocnejsi). Kazdopadne mi to prijde praktictejsi, aby mel kazdy svuj pokoj (vsak hracky tam muzou uklidit taky),stejne by vas to za par let neminulo…Ale je fakt, ze vetsina deti spi nerada o samote…
@lecijasek píše:
Vztahy nejsou o pokoji, znám spoustu dětí, co mají společný pokoj a vychází spolu normálně. Ono v bytě často prostě další místnost není. Samozřejmě pokud byste měla každá svůj prostor, tak by asi ubylo hádek, ale vztahy to neřeší…
Nejsou o pokoji, ale dost to pomůže.
@Pajka89 píše:
My jsme mely se segrou jeden pokojicek 20 let, i kdyz bylo misto na dva. Nekdy jsme se samozřejme hadaly, ale celkove na ty společné casy v pokojicku vzpominame rady. Nas vztah to urcite posililo.. U svagra maji dve dospivajici odmalicka kazda svuj a chovaji se k sobe jak ciziTakze v kazde rodine to funguje jinak..
Jo to funguje, já jenom říkám, že ne všude si budou dětičky spokojeně hrát.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.