Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych to nechala zatím tak, jsou malí. Pokoj společný a herna, ale počítala bych s tím že jak bude mít syn tak 10 budou chtít oddělit.
Já bych se rozhodla podle toho, jak si děti rozumí. Mám kluky (7,5 a 5), od malinka jsou spolu, ale kdybych měla prostor, měli by každý svůj pokoj. Povahově jsou naprosté protiklady, celý den je u nás řev, starší bije mladšího, ten zase hned brečí, i když ho starší jen něžně ducne.
I když on by starší mladšímu stejně do toho pokoje pořád lezl. ![]()
@Šáruší píše:
no víš jak, ale starší chce svůj pokoj, ale mladší nechce spát sama, tak má starší smůlu? Nebo je oddělíš?
Tak starší o tom mluví, ale vyloženě to nevymaha. Není to takové, že by po tom vyloženě toužila. Hodně jejich kamarádek má společný pokoj. Takže zatím to necháváme a uvidíme na jare, v létě…
Mám dotaz. Ustupovali byste dětem (holka 13, kluk 11), pustili jim ložnici a uklidili se do průchozího obýváku, aby každý měl svůj pokoj? Průchodnost obýváku upravit nelze. Já jen že mám pocit, že rodiče se podřizují dětem, a ne děti rodičům ![]()
@Veveří píše:
Mám dotaz. Ustupovali byste dětem (holka 13, kluk 11), pustili jim ložnici a uklidili se do průchozího obýváku, aby každý měl svůj pokoj? Průchodnost obýváku upravit nelze. Já jen že mám pocit, že rodiče se podřizují dětem, a ne děti rodičům
Ne, já ne.
@Tamtama píše:
Já bych se rozhodla podle toho, jak si děti rozumí. Mám kluky (7,5 a 5), od malinka jsou spolu, ale kdybych měla prostor, měli by každý svůj pokoj. Povahově jsou naprosté protiklady, celý den je u nás řev, starší bije mladšího, ten zase hned brečí, i když ho starší jen něžně ducne.I když on by starší mladšímu stejně do toho pokoje pořád lezl.
Hele a ty myslíš, že by to vyřešil ten pokoj? Jsou záleží v decaku a tam se mydli? Nemydlili by se tak jako tak v obýváku a kuchyni, tak jak do teď?
U nas to teprve tak nějak pomalu začíná, že jsou každý ve svém pokoji. Ale v sobě beztak jsou, jakmile z něj vylezou. A podle mě se hádat chtěj, není to o tom, že by neli možnost si jít každý po svem
@Veveří píše:
Mám dotaz. Ustupovali byste dětem (holka 13, kluk 11), pustili jim ložnici a uklidili se do průchozího obýváku, aby každý měl svůj pokoj? Průchodnost obýváku upravit nelze. Já jen že mám pocit, že rodiče se podřizují dětem, a ne děti rodičům
Ne, tak jak to popisuješ, tak ne.
@Lama Lama píše:
Ne, já ne.
U nás se dcera se synem dost perou, tedy spíš starší sestra má potřebu neustále kádrovat mladšího bratra. Dcera ho vyhazuje ze společného pokojíku, za každý sebemenší prohřešek mu vynadá, strká do něho, no prostě děs, běs a moje nervy, domluva s ní nemožná. Ona tvrdí, že to vyřeší vlastní pokoj. Ale já bych se musela odsunout do obýváku a to se mi krutě nelíbí. Soukromí bych neměla žádné a vadí mi predstava, že se mnou takto v podstatě manipuluje. Psycholožka radí pokoje oddělit ![]()
Dcera 9, syn 14 pokoj mají společný. Nevypadá, že by jim to vadilo. ![]()
@Lama Lama píše:
Hele a ty myslíš, že by to vyřešil ten pokoj? Jsou záleží v decaku a tam se mydli? Nemydlili by se tak jako tak v obýváku a kuchyni, tak jak do teď?
U nas to teprve tak nějak pomalu začíná, že jsou každý ve svém pokoji. Ale v sobě beztak jsou, jakmile z něj vylezou. A podle mě se hádat chtěj, není to o tom, že by neli možnost si jít každý po svem
mydlí ho všude, pokud by se měl mladší kde „schovat“, možná by se to vyřešilo.. ale jak píšu, starší by za ním pravděpodobně stejně lezl, on je hodně společenský.. ale jak není po jeho, tak hned rozdává rány.. ![]()
@Veveří půjdu proti proudu, já bych se do obýváku nejspíš přesunula..
@Veveří píše:
Ne to bych nedělala!
@Veveří píše:
U nás se dcera se synem dost perou, tedy spíš starší sestra má potřebu neustále kádrovat mladšího bratra. Dcera ho vyhazuje ze společného pokojíku, za každý sebemenší prohřešek mu vynadá, strká do něho, no prostě děs, běs a moje nervy, domluva s ní nemožná. Ona tvrdí, že to vyřeší vlastní pokoj. Ale já bych se musela odsunout do obýváku a to se mi krutě nelíbí. Soukromí bych neměla žádné a vadí mi predstava, že se mnou takto v podstatě manipuluje. Psycholožka radí pokoje oddělit
NEdělala bych to. Matka s otcem pak ve společné místnosti pro všechny budou mít i ložnici…žádné soukromí, nikde není možnost zalézt. A děti každý svůj pokoj. Neee za mě nee.
V tomto věku bych to řešila společnou hernou a společnou ložnicí s výhledem, že cca za 4-8 let (dle situace) budou mít každý vlastní pokoj. No a na základě toho bych vybírala nábytek a nyní řešila jen provizorní úpravy.
Já bydlela se sestrou v jednom pokoji od narození do dospělosti a v podstatě bez problémů. Naši kluci (13 a 11let) mají společný pokoj a rozhodně to není ten problém. Dohadují se a rvou v jakékoli místnosti v bytě. A vlastní pokoje by nepomohly, stejně by se chodili dohadovat a provokovat jeden k druhému a naopak - mám pocit, že o to víc…
@Veveří píše:
U nás se dcera se synem dost perou, tedy spíš starší sestra má potřebu neustále kádrovat mladšího bratra. Dcera ho vyhazuje ze společného pokojíku, za každý sebemenší prohřešek mu vynadá, strká do něho, no prostě děs, běs a moje nervy, domluva s ní nemožná. Ona tvrdí, že to vyřeší vlastní pokoj. Ale já bych se musela odsunout do obýváku a to se mi krutě nelíbí. Soukromí bych neměla žádné a vadí mi predstava, že se mnou takto v podstatě manipuluje. Psycholožka radí pokoje oddělit
A dětský pokoj nejde rozdělit na dva malinké? I kdybys to měla udělat jen deskou z lamina, zakotvenou do podlahy a stropu?
@Veveří píše:
tak bych přesunula do toho průchozího pokoje dceru. Určitě bych se nezbavila vlastního soukromí pro nevhodné chování dítěte. Vyhazuje bratra ze společného pokojíku? Šla by do průchoďáku a do pokojíku by měla zákaz vstupu.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.