Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Krásnou sobotu, řeším už dlouho dané téma pro naše dvě děti (kluk 4, holka skoro 2). Dcera je s námi zatím v dětské postýlce v ložnici, syn ve svém pokoji. K ránu jsme všichni u nás v posteli
Ve volném budoucím pokoji pro dceru vznikla herna s hračkami, kde mají děti svůj „bordýlek“, ale uklizený! U syna v ložnici klidova zona - postel, knížky a plyšáci. Vznikla otázka, zda rušit „hernu“ (kde si hrají, jen když jsem s nimi, jinak je herna tam, kde jsem já a hračky jsou všude. Večer se uklízejí do herny) a udělat pokoj pro dceru a pokoj pro syna. Nebo nechat hernu + oba ve společné ložnici. Manžel je pro společnou ložnici, společnou hernu. Já se nemůžu už strašně dlouho rozhodnout… Víc si myslím, že by měl mít každý svůj pokoj. Myšlenka herny a v ložnici jen klidová část se mi taky líbí… Tak neviiiiiim. Zkusíte mi poradit, prosím?
![]()
Pokud se nebudou v noci vzájemně rušit tak je pravděpodobné že ještě tak 6 let po samostatných pokojích toužit nebudou. A kdyžtak oddělit je můžete kdykoliv.
@krukynka já bych je nechala spolu, ať se spolu naučí vycházet. Oddělené pokoje bych zvažovala, až nastoupí puberta, oni si řeknou.
U malých dětí bych jednoznačně volila společnou ložnici a společnou hernu. Až vyrostou, tak je rozdělíte, každého do svého pokoje.
Hele tak se zeptejte i dětí - obě varianty jsou dobré, žejo, není důvod proč je do rozhodování nezapojit.
Osobně bych preferovala variantu do puberty spí spolu v ložinic a učí se/hrajou v herně a až někdo z nich začne vyžadovat víc soukromí, tak oni si řeknou.
Já bych řekla že dokud jsou malí je lepší společná ložnice a herna, mám taky holku a kluka a jako malí chtěli spát spolu, každý sám se v pokojíčku bál, rozdělené pokoje máme teprve chvíli kdy už syn chce mít svoje soukromí. Ale malým dětem bych určitě nechala možnost herny.
Společne obojí, takhle malé děti jsou stejně pořád spolu 👍 taky budeme dělat hernu a spací místnost.
U nás jsme řešili také již otázku oddělených pokojů (7 a 4 roky) a sedmiletý rozhodně nechce spát sám. Tvé děti jsou ještě menší. Určitě nechat spinkat spolu. Spát jako jedináček sám v pokoji je pro dítě podle mě stresující…
@BlaZenkaB děkuji za názor všem, ale tady bych chtěla jen poznamenat, že myslím dopředu z finančního hlediska - když teď nakoupim takový nábytek, nechce se mi „kdykoliv“ zase řešit nábytek jiný. Nicméně, synova ložnice už v neutrálních barvách je, takže tak trochu jsem se už k té variantě přikláněla…
Manžel říká, že rušit se sice budou (večer zlobit a tak) ale že si je (jako vždy), srovnám a že to bude dobré.
Každý svůj pokoj. Herna je dle mého hloupost. Akorát se z toho stane odkladiště hraček se kterými si nikdo nehraje. Až dorostou do školního věku zájem o hernu rapidně klesne a poptávka po svém pokoji bude na místě. Jestli chceš vše stěhovat a předělávat směle do toho. Než jsme postavili dům, bydleli jsme v bytě, kde měly děti společný pokoj, při řešení jaké bude rozdělení v domě mě ani nenapadlo zaplácnout pokoj jen hračkami. Stěhovali jsme se když bylo dětem 9(kluk) a 6(holka) a těšili se na svoje pokojíky, žádné přání o společném pokoji nepadlo ![]()
@lebambule píše:
Společne obojí, takhle malé děti jsou stejně pořád spolu 👍 taky budeme dělat hernu a spací místnost.
Super, už jsem si myslela, že jenom my jsme tak výstřední ![]()
@AstraG píše:
Každý svůj pokoj. Herna je dle mého hloupost. Akorát se z toho stane odkladiště hraček se kterými si nikdo nehraje. Až dorostou do školního věku zájem o hernu rapidně klesne a poptávka po svém pokoji bude na místě. Jestli chceš vše stěhovat a předělávat směle do toho. Než jsme postavili dům, bydleli jsme v bytě, kde měly děti společný pokoj, při řešení jaké bude rozdělení v domě mě ani nenapadlo zaplácnout pokoj jen hračkami. Stěhovali jsme se když bylo dětem 9(kluk) a 6(holka) a těšili se na svoje pokojíky, žádné přání o společném pokoji nepadlo
No, a mám tady přesně ten můj druhý úhel pohledu, kvůli kterému se nemůžu rozhodnout… Jak jsem psala o příspěvek výše
Příspěvek upraven 09.11.19 v 13:01
Máme děti spolu, 8 a 4. Do budoucna se určitě oddělí, předběžně cca ve 13 a 10. To je takovový problém přemístit do druhého pokoje postel a pár skříněk?
Společnou hernu, společnou ložnici. On si ten starší později řekne, až bude na čase je oddělit. Je možné, že jeden z nich nebo i oba budou mít období bubáků a bát se každého stínu v pokoji. Pak je lepší, aby byli spolu a vzájemně se podpořili.
Vyrůstala jsem v pokoji, kde jsme byli minimálně tři děti, štvalo nás to, hádali jsme se, ale bylo to super, rádi na to vzpomínáme.
Naše děti 9 a 11 let (mladší holčička, starší kluk) stále spí spolu a rozdělit se nechtějí. Nechala bych to na nich.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.