Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lucie_Sx Ten pokoj je úzká nudle. Už jsem jim tam dala paraván, který prostor rozděluje na polovinu. Ale dceři vadí i to, že bratr ve stejném pokoji i dýchá
Ona má teď těžkou pubertu a je u nás hodně křiku. Já jí samozřejmě nechci ustupovat, příčí se mi to. Trošku mě ale rozhodila ta psycholožka, která radí samostatný pokoj.
@Šáruší píše:
tak bych přesunula do toho průchozího pokoje dceru. Určitě bych se nezbavila vlastního soukromí pro nevhodné chování dítěte. Vyhazuje bratra ze společného pokojíku? Šla by do průchoďáku a do pokojíku by měla zákaz vstupu.
Přesně takto jí to říkám i já. Podle mě je snaha rodičů zavděčit se dětem za každou cenu cesta do pekel. Kdo jim bude ustupovat v dalším životě?
@Veveří Ne, neustupovala bych na ukor soukromí s manzelem, i z principu. Nesnese se ani s vlastním bratrem? Co by delala, kdyby sla pozdeji nekam na intr nebo na vs kolej? Tam budou na jednou pokoji tri cizi a kdo se ji bude prizpusobovat? Nikdo. At se zklidní.
@Veveří píše:
Přesně takto jí to říkám i já. Podle mě je snaha rodičů zavděčit se dětem za každou cenu cesta do pekel. Kdo jim bude ustupovat v dalším životě?
ty já bych tohle nedala, chudák bratr. Já bych dala paraván do obýváku, tam bych jí dala postel a když se tedy neumí chovat a vadí jí, že bratr dýchá, tak by šla z toho pokojíku tak, aby měl bratr klid. Nejsem tedy psycholog na dětskou pubertu, ale jako vy ztratíte soukromí, budete spát v průchoďáku proto, protože dcerka má pubertu a nesnese bratra tak, že ho vyhazuje z pokoje a vadí jí, že i dýchá? No tak to nevím, tohle by u mě neprošlo asi. Šla by do obýváku ona, a ztratila to soukromí ona.
@Šáruší píše:
ty já bych tohle nedala, chudák bratr. Já bych dala paraván do obýváku, tam bych jí dala postel a když se tedy neumí chovat a vadí jí, že bratr dýchá, tak by šla z toho pokojíku tak, aby měl bratr klid. Nejsem tedy psycholog na dětskou pubertu, ale jako vy ztratíte soukromí, budete spát v průchoďáku proto, protože dcerka má pubertu a nesnese bratra tak, že ho vyhazuje z pokoje a vadí jí, že i dýchá? No tak to nevím, tohle by u mě neprošlo asi. Šla by do obýváku ona, a ztratila to soukromí ona.
To není špatný nápad udělat jí ohrazený kutloch v obýváku.
Nebo v pokojíčku střídat. Udělat časový rozpis a dodržovat ho.
(jinak odejít do obýváku proč ne, ale rozhodně ne jako reakci na hnusný nátlak od dcery…)
(a ložnice přepůlit nejde? prohodit ložnici a dětský pokoj?)
@Lucie_Sx píše:
To není špatný nápad udělat jí ohrazený kutloch v obýváku.
Nebo v pokojíčku střídat. Udělat časový rozpis a dodržovat ho.
(jinak odejít do obýváku proč ne, ale rozhodně ne jako reakci na hnusný nátlak od dcery…)
(a ložnice přepůlit nejde? prohodit ložnici a dětský pokoj?)
Jako ze by syn nekdy nesměl do pokoje kvuli tomu, ze je segra nesnesitelna? To snad ne.
@Cuddy píše:
Jako ze by syn nekdy nesměl do pokoje kvuli tomu, ze je segra nesnesitelna? To snad ne.
Já nevím, to je jen nápad.
Sama jsem přemýšlela, jak to případně jednou udělat u nás, kdyby se začli hádat. A asi bych udělala denně nějaký čas, kdy by měl pokojíček každý sám pro sebe a tím potřebné soukromí aspoň na chvíli.
@Lucie_Sx a ony maji deti stejny rozvrh a stejne krouzky? Jinak to tak nejak vyjde, ze je dite obcas chvili samo.
@Cuddy píše:
@Lucie_Sx a ony maji deti stejny rozvrh a stejne krouzky? Jinak to tak nejak vyjde, ze je dite obcas chvili samo.
Zatím jsou mrňaví
. Pokud to tak vyjde samo, tak tím líp.
@krukynka
Zeptej se deti, jak to chteji oni. Ja se ve 3 letech sama odstehovala z detske postylky v loznici rodicu do tehdejsiho obyvaku, rodice meli puvodne v planu dat me do pokoje ke starsimu bratrovi. Moje prvni vzpominka je, jak usinam v postylce u rodicu a budim se v obyvaku na gauci a nevim, jak jsem se tam dostala.
A vztah jsme meli moc dobry, nejvetsi partaci.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.