Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer, mám takový dotaz, spustila se vám někomu laktace již v 36tt?? Už třetí den mám malinké flíčky na tričkách,.prsa mám bez bolesti.. je třeba to nějak zastavit aby miminko mělo to první mléko pro sebe nebo to neřešit??
Ahoj to je naprosto normální, nijak tím nešetři (ne že by to nějak šlo). Je to mlezivo, opravdová laktace se ti spustí až po porodu, když začne miminko sát, tak žádný strach. Hlavně nic nevymačkávej, četla jsem že by to mohlo vyvolat kontrakce (nevim to jistě, jen jsem narazila na takový článek)
Jo masáž bradavek může způsobit kontrakce takže se doporucuje neprovádět ji právě před 36tt, ale pak se právě už může provádět aby si bradavky zvykly a připravily se na kojeni
@Karol1994 je to normální. Nezastaví se to ničím. Mě u prvního se začalo tvořit už po pár kapkách někdy ve 20tt.
To se stává, zastavit to nijak nejde a rozhodně nejde o první „mlíko“ jde o kolostrum, je sice taky hodně důležité, ale rozhodně se nevyčerpá tím, že začne téct tak brzy
Jak už je řečeno v příspěvku nade mnou, opravdové mléko začne téct, až mimino začne sát.
Kup si vložky do podprdy a čekej na porod ![]()
Tak to se mi ulevilo 😄 vložky mám takže zítra už asi nandám i když to bude zase nezvyk nosit podprdu 🙈 😄