Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
dcera 4 roky má již 24hod přes 39° horečku, nyní se to vyšplhalo až ke 40°. Bereme 4× denně Nurofen sirup, ale bezúspěšně. Teď jsme zkusili zábal těla (bez končetin). Ale i končetiny má horký. Problém je, že jsme v zahraničí na dovolené. Poradíte mi, co by v jejím případě mohlo ještě pomoci? Nic jí nebolí, ani rýma, ani kašel. Děkuji moc
Paracetamol.. po 6ti hodinách na střídačku s tím ibuprofenem (úč. látka Nurofenu)..dvojterapie bývá účinější. A chladný zábal taky pomáhá, snad vám zabral, teď ten paracetamol asi nekoupíte. Ještě babská rada octové ponožky.. ponožky namočené v roztoku octa se nasadí na nohy, ale o tom jsem jen slyšela od kamarádky doktorky, nikdy jsem to nezkoušela.
Může to být z přehřátí nebo nějaká virosa, která začne horečkama a příznaky další se projeví za 1-3 dny.
Kde v zahraničí jste?
@Kika09 zkusila bych ty octové ponožky, jak radí pisatelka před mnou. Prý to pomáhá, ale vyzkouušené to nemám. Zábaly se teď už nedoporučují, tedy allespoň ne zábaly celého těla.
Já bych zábaly taky normálně nedala..ale pokud má 4leté dítě 40 °C, to už je moc, to je potřeba nutně a rychle srazit i za cenu zábalu. Mně je jako dítěti dávali, naposled si 1 pamatuju asi v 16ti, kdy jsem měla taky skoro 40, ani vstát jsem nemohla jak jsem se od horečky motala, léky nezabíraly, tak mně táta doktor s mámou lékárnicí zabalili jako malé děcko a ulevilo se mi zázračně a rychle.
@lekarnicka28 tak určitě, pokud není nic jiného po ruce a horečka je vysoká, tak zábal nejspíš pomůže ![]()
Hmmm, muze to byt infekce, jestli to do rana neprejde, sla bych k doktorovi.
Ted v noci zkus vlaznou sprchu, napoj s ledem, ale jestli to rano neklesne a bude stoupat, urcite doktora. U takhle male holcicky bych ji nechala prohlednout.
Kontroluj, zda nema krece ci jestli ji nemramorovati kuze. To volej zachranku.
Ahojky! Jak už tady bylo psáno - střídat ten Nurofen s Paralenem nebo Panadolem, ale můžeš i po 3 hodinách. Nám tohle poradila přímo dětská a osvědčilo se.
@lekarnicka28
ty octový ponožky mám několikrát odzkoušené, fungují výborně právě na horečky, které odolávají farmakologii. Dají se libovolně kombinovat, opakovat. Jen poznámku horečka se má srážet pozvolna, postupně nikoliv rychle, jinak je riziko febrilních křečí vyšší.
Taky dobře fungují tvarohové ponožky.
Octove ponozky, kombinace paracetamolu s ibuprofenem a misto zabalu bych ji dala do vany do vlazne vody, v posteli neprikryvat a zbytecne nezahrivat
Ahojky, malý měl tak vysoké horečky 3 dny než to opadlo, střídala jsem Nurofen s Panadolem jak sirup, tak čípky a dávala pod sprchu, postupně vodu ochlazovala, aby tu horkost z těla vytáhla…tam byl spokojený nejvíc, pod tou sprchou, za 3 dny bylo po všem a nastoupila laryngitida ![]()
Dali jsme v noci 2× zábaly, a pak znova nurofen. Srazilo to, kolem 4hod ráno měla něco přes 37°C, v osm ráno jen 37,8°a nyní zase přes 39°C. Jsme 600km od domova, volala jsem k nám do Čech doktorovi, prý máme dávat zábaly, že to může být chřipka, ale i angína. Známá nám tu domluvila lékaře, tak uvidíme co řekne, když jí odeberou krev, tak rozbor stejně trvá 2 dny, takže to ani nemá význam. Lepší bude se vrátit do Čech, pokud nám lékař převoz doporučí i při takto vysokých teplotách.
A proč bude trvat rozbor krve 2 dny? Vždyť se to snad dá udělat na „statim“, tedy hned, ne?
@Kika09, kde jste? Já bych v takovém stavu byla radši v klidu tam kde jste. 600km cesta je náročná.. Rozbor krve by měl být ještě ten den a hlavně doktor leccos pozná i bez něho.. A CRP v krvi nám doktorka stanovuje v ordinaci do pár minut..fakt záleží v jaké zemi jste.. Držím palce, ať je malé brzo líp. Kupte si ten Paracetamol v sirupu, ať máte na tu dvojkombinaci, kdyby to zas večer a v noci tak vyletělo.
Tak jsme navštívili lékaře, poslechl jí, koukl do uší, do krku a nic nenašel. prý to je viróza. řekl mi to, co mi od vás bylo doporučeno, po 3hod střídat paracetamol s ibuprofenem, hodně pít, s jídlem si starosti dělat až tak nemám. Zábaly dávat pokud jí vyskočí teplota nad 39°. Horečka může trvat 3-4 dny, pokud by se ani 4. den nesnížila a byla stále vysoká, máme se přijít ukazát. Pokud klesne, návratu domů se nebrání. Jsme v Německu. Děkuji Vám všem moc za rady, přístě už budu vědět co a jak, i když bych byla raději, kdyby se tohle již neopakovalo, zvláště ne na dovolené ![]()