Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky. nevíte prosím některá, jak to je?
Kdybych nastoupila ke svému zaměstnavateli buď na vedlejčí prac. činnost, nebo na dohodu o provedení práce, přitom bych nechala běžet svou původní smlouvu, jako že jsem stále na mateřské, jak by se mi příjmy danily?? Odváděla bych z nich zdravotní a sociální pojištění??? Co by bylo pro mě nejvýhodnější??
Moc děkuju.
Ahoj, můžeš být zaměstnaná na Dohodu o provedení práce, musíš splnit podmínku nepřekročení odpracovaných 100 hodin/rok a druh práce by neměl být hlavní činností zaměstnavatele - výhoda u tohoto je neplacení ZP ani SP, jen se ti srazí daň. Dohoda o provedení činnosti není omezena hodinami ani činností, SP a ZP se neplatí jen v případě, pokud bys měla výdělek menší než 400,–Kč(měsíc), jinak se odvádí vše. Daň se ti ze všech příjmů bude odvádět podle toho, jestli podepíšeš Prohlášení k dani či ne a podle výšky mzdy. ![]()
Biny, promiň, vůbec těmhle věcem nerozumím - jakto, že se to daní podle podepsání nějaké dohody?? A jaká je vlastně daň z příjmu u dohody??? Díky
U zaměstnavatele můžeš podepsat takový ten růžový dvojlist papíru, který se jmenuje Prohlášení … Můžeš ho podepsat jen u jednoho zaměstnavatele a na jeho základě máš slevu na dani 600,– Kč + případně další slevy (na dítě, studium atd…) Způsob výpočtu je jednoduše řečeno takovýto: Hrubá mzda minus případné SP a ZP = základ daně; z toho 12% záloha na daň (pokud budeš v rozmezí do 10.100,– Kč) a pak se ti z toho odečítají ty slevy na dani. Minimálně můžeš mít slevu jen tu slevu na tebe tj. těch 600,– Kč. Na konci roku se ti to může zúčtovat nebo si můžeš podat daňové přiznání.
Když to nepodepíšeš (ale nevím, proč bys to neudělala
tak se daní trochu jinak, ale velký rozdíl v tom není.
Pochopila jsi to trochu? Do detailu se mi to nechce rozepisovat. Měl by to ale vědět ten tvůj zaměstnavatel. ![]()
Jo, snad to chápu.
Pracovala bych pro svého zaměstnavatele, takže by to problém být neměl.
Takže pokud to bude Dohoda o provedení práce, budu mít dejme tomu 8000 Kč za měsíc, tak se mi to bude jen danit těmi 12% (SP a ZP půjde předpokládám z původní smlouvy o zaměstnání, ze které jsem na MD), plus si před zdaněním odečtu 600?? Dohoda se napíše třeba na rozvoz zboží nebo úklid, smlouvu mám jako rpodavačka… Je to tak?? Ještě jednou díky moc… ![]()
Jo. Správně. Pokud budeš mít hrubou 8000,– tak z toho je záloha na daň 960,– Kč (SP a ZP se neodvádí z titulu té DOHODY O PROVEDENÍ PRÁCE, ne z toho, že už máš pracovní poměr) minus sleva na dani 600,– Kč = dostaneš 7640,– Kč
Ten úklid je dobrej a nesmíš za rok překročit těch 100 hodin. ![]()
Biny, teď jsem si všimla, že píšeš 100 hodin za rok, já myslela za měsíc… Pokud by to bylo teda asi 40-60 hodin měsíčně, tak to takhle nejde???
http://www.pravnik.cz/art/article.php?… tady jsem nasla co by mohlo pomoci
No fakt je to za rok.
To je mínus tohoto prac. poměru. Na jedné straně nemusíš platit pojištění, ale jde to jen do těch 100 hodin. Víc jich vykázat nesmíš. Ale nikde není napsaný, že nemůžeš za úklid dostat 500,– kč. Nebo si můžeš uzavřít těch dohod postupně víc, ale pokaždé na jinou činnost. ![]()
Aha, takže můžu mít tu dohodu na úklid, když vyčerpám 100 hodin, tak třeba na výtvarné dekorace a podobně?? To se teda nesčítá??
Já teda doufám, že to se šéfovou půjde domluvit, že by ty hodiny byly vykazované třeba jen 10 měsíčně, ale počítalo by se to podle opravdu odpracovaných hodin…
A když jsi v tom tak zběhlá, jak by to bylo u mě na MD na tu dohodu, kdybych používala manželovo auto k práci s cestovníma náhradama? Šlo by vůbec, abych to vykazovala fakt jako náhrady, nebo ne? Já so teda myslím, že bude jednodušší to mít jen domluvené za sazbu od kilometru podle tebulek, ale nevím, co na to šéfka…
Děkuju
Cestovní náhrady ti může zaměstnavatel vyplácet, pokud to budeš mít v té dohodě uvedeno. Musí se za to auto odvést silniční daň. Pokud ji už platí tvůj manžel, tak nic, jinak to bude odvádět tvůj zaměstnavatel.
Biny, ještě prosím jestli nakoukneš - když budu mít teda asi 3500 měsíčně, tak teda z toho je záloha na daň asi taky těch 960 - 600 sleva, takže příjem je 3040?? Asi? A nesráží se teda nic dalšího, jak jsi psala.
A hlavně - když budu mít ofiko třeba těch 700 na hodinu (když jich jako budu vykazovat míň), tak to je jedno, ne? Nikdo do toho nešťourá?
A ještě - je to na kalendářní rok, těch 100 hodin? Takže teď od září do konce roku můžu odpracovat 100 hodin? Díky
Daň z 3500,– Kč je 420,– kč (12%) mínus sleva na dani 600,– Kč, takže dostaneš vyplaceno 3500,– Kč.
Pokud to budeš mít jako DOHODU O PROVEDENÍ PRÁCE, tak se nic dalšího nesráží.
A máš pravdu s těmi hodinami - je to 100 hod. za kal. rok, takže teď je máš do prosince a pak od ledna znovu. ![]()
Práci zdar ![]()