Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o jakoukoli radu, či informaci maminky, které mají zkušenosti s touto vadou:
Mojí kamarádce se včera večer narodila zdravá (alespoň nikdo na nic špatného nepřišel) holčička. Chovala se naprosto normálně, apgar měla 10, na porodním sále se nepřisála a pak spinkala do jedenácti do večera, kdy se krásně přisála a trochu se napapkala. Spinkala až do šesti, kdy se kamarádce zdála ještě pěkně čilá, ale už se nepřisála byla prý trochu studenější. Změřili jí teplotku a po vizitě ji vložili do inkubátoru, jenže její stav se stále horšil, nereagovala, byla apatická, lékařka jí poslechla a zjistila nějaký šelest. Okamžitě malou poslali do Hradce na vyšetření. Tam zjistili, že má malá neprůchodnou (nebo tak jsem to alespoň pochopila) plicní tepnu. Doktorka vysvětlovala, že se miminku po porodu mění krevní oběh, že v břiše matky to funguje jinak a porodu se uzavře nějaký otvor v přepážce a otevře se ten plicní oběh a spojí se malý a velký krevní oběh. Tak nějak to vysvětlovala, už si to přesně nepamatuju. No a kamarádčině holčičce úplně nefunguje ta plicní tepna. Takže po vyšetření v Hradci maličkou převezli do Motola, kde ji čeká okamžitá operace. Určitě dokážete pochopit, jak se má kamarádka cítí, proto Vás všechny prosím o pomoc, kdo máte s tímto zkušenosti, napište mi, jak to u vašeho mrňouska probíhalo, jestli má třeba po operaci nějaké následky, prostě jakékoli informace, které bych mohla předat kamarádce a snad ji tím trošku uklidnit. Já věřím, že vše dopadne dobře, přece jen jsou v Motole kapacity, jen bych nějak chtěla přesvědčit kamarádku, která je naprosto zoufalá. Ještě mě zaráží jedna věc, není mi jasné jak to že na to přišli až když malá začala kolabovat a ne třeba hned po porodu. A když je to tak závažná srdeční vada, jak je možné, že to nebylo vidět na ultrazvuku?
Budu vděčná za jakoukoli odpověď.
Ahoj, nevím jestli se to přesně týká toho co píšeš, ale třeba to alespoň trochu povzbudí. Já jsem měla vrozenou srdeční vadu - defekt síňového septa. Je to právě to neuzavření té přepážky mezi síněmi v srdci. Přišli mi na to až po 4 letech, když jsem nemohla dýchat a natékala. V Motole mi to odoperovali v roce 1990, nikdy jsem s tím problémy neměla, snad akorát snížená výdrž při běhu, atd. Jsem si jistá, že to nebude nic vážnějšího a v Motole to dokáží napravit a holčička bude v pořádku! Držím palečky a mamince hodně optimismu!
Děkuji za odpověď, já taky věřím, že to dopadne dobře. Největší problém byl, že odkysličená krev neproudila plnně ze srdce do plic, takže tím pádem měla holčička málo okysličené a začala se pomalu dusit, je to hrozná představa
. Já prostě věřím, že když dokáží „vyměnit“ celé srdce, tak si taky poradí s „ucpanou“ tepnou. Kamarádka už tak optimistická není, celou dobu říkala, že se něco stane, její heslo je: Buď připraven na nejhorší. V těhotenství byla na amniocentéze, kdy musela čekat téměř měsíc na výsledek
. Navíc teď po porodu pracují hormony a ještě je v porodnici, kde jsou všude miminka a ona má na pokoji jen prázdnou postýlku se jménem
.
Jediné štěstí, že se to maličké stalo až ráno a ne v noci, protože to by se asi udusila - v porodnici mají plno a tak jim nestačí monitory dechu a malá byla celou noc bez monitoru
.
Už aby měla Elenka po operaci a kamarádka mohla jet za ní do Prahy, to si snad už oddychne.
Jak to, že na to nepřišli dřív? Sama píšeš, že po porodu se mění oběh. Takže dřív to asi nešlo znát a projevilo se to až těch pár dní po. Ale určitě bude ok, mimina jsou jak nezmaři, všecko se jim hojí a vstřebává dobře:-)
Valentinko moje dcera se narodila a měla taky nedovyvinutou tu přepážku mezi síněmi, naštěstí jen v malé míře. Ale i tak se na to na různých utz nepřišlo a přišli na to až po porodu. Malá byla více hlídaná, chodili jsme na kardio, ale zlepšilo se to během měsíce natolik, že už tam je snad jen 1mm toho nedovyvinutí, takže v pohodě.
Tvé kamarádce posílám spoustu síly a malá bude určitě v pořádku, moc držím pěsti
Vím moc dobře, co dělají hormony po porodu a když okolní maminky mají mimčo u sebe a ty ne. Dobře to dopadne ![]()
Ahoj,
moje malá se narodila jako zdravé miminko a po 4týdnech ji zjistili defekt komorového septa.Měla prostě na srdíčku 1cm velkou dírku.Operovali ji v Motole kde jsou opravdu ti nejlepší.Jsou tam úžasní!!!!Všichni!!!!Od uklízeček,přes sestry až po chirurgy!!!!
No a zítra je to přeně rok od operace.Malá měla teda dlouhou čekací dobu než ji objednali na operaci-bylo ji 8měsíců co se dostala na řadu a do té doby jedla jen léky.
Zkus uklidnit kamarádku(i když chápu ty její nervy),že tam jsou opravdu skvělí a viděla jsem tam miminka hned narozené,malinkaté a jak jsem odcházela s malou domů šli taky.
Všem moc děkuji za odpovědi a podporu, vše kamarádce vyřídím. Snad bude mít malá co nejdříve po operaci a už budou přicházet jen pozitivní zprávy. Až budu něco vědět tak sem hned napíšu
Mojí operaci zvládli před 20ti lety perfektně bez následků. Takže nyní to pro ně nebude též vůbec žádný problém! Určitě dej vědět jak se oběma daří, budeme na maminku i miminko myslet! Sama si neumím představit jaké mít v této situaci pocity, každopádně přeji jen ty plné naděje a optimismu!
Tak malá je už po operaci, udělali jí Katetrizační valvuloplastiku
. Teď aby ještě kamarádku brzo pustili z porodnice, jakmile budou spolu, tak to určitě bude lépe snášet, už se jí ulevilo, že přežila operaci, tak teď to bude snad jen lepší a lepší. Jinak kamarádka se naží odstříkávat mlíčko, aby se jí rozjela pořádně laktace a maličká měla co papat. A jak dlouho musí miminko po takové operaci srdíčka v nemocnici zůstat?
Děkuji za odezvy, kamarádce vše vyřídím
My jsme tam byly 10dní.Výsledky byly dobré tak nás pustili.Měsíc musela být jen doma-nikdo nesměl k nám a my nesměli ven-kvůli infekci.
Už to bude jen lepší-neboj.Hlavně aby byly už spolu.Já tam byla s malou celou dobu a i tak to bylo hrozně těžké
Tak malá přečkala operaci i noc po operaci skvěle, nenastaly žádné komplikace. Kamarádka se už začíná uklidňovat, jen z nemocnice ji pustí až v pondělí, tak je z toho trochu smutná, že nemůže být s maličkou už teď. Jinak kamarádčin přítel dnes za Elenkou jel do Motola, aby vyzvěděl veškeré podrobnosti od doktorů a taky podívat se na to jejich sluníčko, prý je klidná a spinká. Kamarádka děkuje za podporu a také za vaše zkušenosti, moc to pro ni znamená.
To jsem opravdu moc moc ráda. Ať se holky drží a čeká je už jen samé štěstí a radost! Takových dobrých zpráv není nikdy dost. Teď už to bude jen a jen lepší a maminka to holt musí vydržet, pak už budou spolu jako rodina napořád! Hodně štěstí