Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naše dcerka 8,5m se narodila s (do poloviny) srostlými 2. a 3. prsty na obou nožičkách, tj. těma dvěma vedle palce. Pediatrička i ortoped nás ujistili, že se jedná jenom o kožní srůst a klouby i kostí jsou u všech prstů v pořádku. Pediatrička nám i napsala doporučení na plastiku na konzultaci, tam nám řekli, že se to u takhle malých dětí vůbec neoperuje, leda by to způsobovalo problémy při chůzi.
Dcerka se teď začíná stavět na nohy, tak chci být dopředu připravená na případné potíže a moc prosím o info, jestli s tím nemáte někdo zkušenosti a případně jak jste to řešili.
Díky.
Kamarádce se narodilo dítě se 2 srostlíma prstíčkama na ruce tam mu to operovali do roka.Jinak moje teta s tím chodila (na noze)celej život a nic ji to nevadilo (ale už je to pár let nazpět
)
Hlasim, muj pritel ma taky srostle presne tyhle dva prstiky a vubec s tim problemy nema.. nedelala bych si s tim starost, clovek si toho ani nevsimne ![]()
Já jsem se narodila se srostlým prsteníčkem a malíčkem na jedné noze, ségra má stostlý ukazováček s prostředníčkem na obou nohách. Mně to rodiče nechali operovat (bylo mi asi 5let), ségře ne (jsem starší). Mně to brzy znovu srostlo a pak jsem s tím měla takové problémy, že jsem si to nechala asi v 16 letech operovat znovu (to už ale bylo ambulantně) a dokonce dvakrát, protože to pokaždé zase srostlo (postupně odspoda a ne nijak rychle). „Povedlo“ se to pořádně až na plastice, ale dodnes mě to pobolívá (hlavně to reaguje na změnu počasí, mohla bych předpovídat, kdyby stačilo oznamovat změnu k horšímu/lepšímu
). Ségra to má dodnes srostlé (je jí 30, mně 33) a problémy žádné, dokonce spousta známých si toho vůbec nevšimla. Moje holky to naštěstí nemají (nevím, jak moc je to dědičné, naši si nevzpomínají, že by to někdo z jejich příbuzenstva kdy měl), ale kdyby jo, nechala bych rozhodnutí na nich, jestli chtějí nebo nechtějí se toho „zbavit“. Já bych jim spíš doporučovala to nechat. Vlastně jeden „problém“ ségra má - nemůže nosit prstové ponožky
.
Ale na druhou stranu možná jsem měla jen smůlu, že se to tolikrát nepovedlo, ale užila jsem si..
Mam takto srostly „druhy“ a „treti“ prst na prave noze, chodim normalne, zacala jsem chodit v roce, nikdy mi to nevadilo, nosim bez problemu sandaly, nepovazuji to ani za esteticky problem.
Jedine, co mi vadi, je, ze nemuzu nosit prstove ponozky
A me se taaak libi… ![]()
Jo a mam je srostle az po posledni clanek, takze vic jak do poloviny
kamarádčina malá to taky má do poloviny, tehdy jí řekli, že by to operovali nejdřív v roce a vlastně ani nevím, jak to pokračuje. Malá má rok a půl a myslím, že na tom ještě nebyli. Taky jsem si toho nevšimla, kdyby i to neřekla
Díky moc všem, docela mi spadl kámen ze srdce. Já se hlavně bála, aby jí to nevadilo, až bude zkoušet chodit, kvůli stabilitě a tak.
Jinak musím přiznat, že jsem si toho všimla, až když byly dcerce asi 2 týdny.
Ale nebyla jsem sama - ani v porodnici, ani doktorka při prohlídkách to vůbec nezjistili. A doktorka říkala, že to může mít spoustu příčin, třeba i vysoký cukr, co jsem měla v těhu.
Tak ještě jednou díky!
Ahoj, mám srostlé ty samé prsty na obou nohách a můj otec taky. Problém při chůzi mi to nedělá,nikdy nedělalo (chodím od 7měsíců) a estetický problém to taky není, nevšimla jsem si, že by mi kdy kdo na to „čučel“. Jsem ráda,že mě naši nenechali operovat, každá operace je zásah do těla a může způsobit problém daleko větší. Pokud to nebude dělat problém při chůzi (a myslím si,že ne) nechala bych to tak a případný zákrok bych nechala na rozhodnutí dcery až dospěje.
Ještě mě napadla taková drobnost - ségra říkala, že ti, kteří si toho všimli, mají taky nějaké prsty na noze srostlé. A ona sama že si toho u ostatních prý všímá (což třeba mě by nenapadlo). Takže já si taky myslím, že si toho jen tak někdo nevšimne.
Ja jsem nevsimavka obecna, takze bych si toho vsimla u nekoho asi az by mi ty prsty strcil pod nos ![]()
A je pravda, ze muj tatinek to taky ma, ne tak markantne jako ja a moje babicka (tatova mama) taky, takze je to u nas dedicne, ale Mates to nema, byla to jedna z prvnich veci, co jsem kontrolovala na sestinedeli ![]()
Hlásí se další majitelka
téměř srostlých ukazováčků a prostředníčků na obou nohách. U nás v rodině je to dědičné (dědeček, maminka, já, obě moje děti). Já je mám srostlé nejvíce, určo 2/3 možmná i 3/4). Nikdy mi to nevadilo ani fyzicky ani esteticky, nikdo se mi nesmál, většinou si nikdo nevšiml. Dokonce dlouholetí kamarádi byli překvapení, že si toho nikdy nevšimli. Zjistili to, až když sem se „chlubila“, že jsou obě děti moje, protože mají nohy po mamince
. Neřešila jsem u sebe, nebudeme řešit u dětí. Lékaři nechávají bez povšimnutí, s dcerkou řešíme ploché nohy, u obou dětí kyčle, takže jsou obě děti v péči (šikovného) ortopéda…
Kamarádka má skoro 11ti měsíční holčičku a ta má srostlý malíček s tím vedle na nožkách (teď nevím jestli na obou, nebo jen na jedný
). Byli na plastice, ale co jim řekli nevím … Pošlu jí odkaz a snad se ozve
Ale koukám, jak je to časté ![]()
Ahojky, kámoška mi napsala, tak Vám píšu podrobnosti..
mam 11 měsíčníholčičku, narodila se se srostlým ukazováčkem a prostředníčkem na obou nohách..nemá to celé jen do poloviny…
Byli jsme na doporučení mého kamaráda (MuDr) na plastice v Praze na Vinohradech..bylo nám řečeno:
1. dělá se operace v celkové narkóze
2. musí se prstíky rozříznout a poté nastavit kůže mezi nima…tudíž se musí odebrat kožní štěp někde z těla mniminka
3. po zaléčení se dle slov Dr. dělají velké jizvy a prstíky se díky těmto jizvám kroutí a deformují
4. dělají se plísně..(kuli narušené kůži)
Tak jsem se obrátila na patě a řekla jsem si, že když to malé bude v dospělosti vadit, tak ať se s tim trápí sama, ale já jí mučit nenechám ![]()
Myslim, že si toho nikdo ani nevšimne a prý to nemá vůbec vliv na vývoj ani na chůzi.. Tak mnoho zdaru a šťastné rozhodnutí ![]()
suhajko, děkuju! Taky to tak nechám a pokud to bude dcera cítít jako estetický handicap a bude s tím chtít něco dělat, bude to její rozhodnutí.