Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojda všem,
moc by mě zajímalo, jak se pozná tzv. „dráždivé dítě“. Máte s podobnou „diagnózou“ zkušenost?
Mám 10m holčičku, která je ve skluzu s hrubou motorikou, ale zatím nerehabilitujeme, čekáme na návštěvu u neurologa (za 14 dnů). Navíc dcerka když je na zádech má tendence se stavět na špičky a zvedat zadek, propíná se jakoby cvičila, i když ji mám v náručí má tendence se zaklánět. Až dneska jsem na inetu našla nějaké info, tak mě napadlo, jestli to třebas není ono.
Tak me jedna pediatricka rekla ze mame drazdive mimco, ale tak to tak nejak nic neznamena asi
. Danik budil sam sebe ze spani, tim jak rozhodil ruce, taky se nam propinal v naruci i na podlozce, u kojeni nevydrzel v klidu - porad se propinal a ruzne mrskal , skoro nesel udrzet. Ma rozsiereny mozkovy komory, chodili jsme na utz hlavy, ale vyvojove je v poradku a ani se to nezvetsuje, takze je prohlasen za zdravyho
. myslim ze uz ho to preslo, ze uz neni drazdivy. Zkouseli jsme na spani tu Loktusi jak doporucuji v knize Nezna naruc rodicu , i to caste noseni v klubicku (jak jen to slo, mel i reflux, tak to jde pak hur
) )
Ahoj, já mám podobnou zkušenost. U naší Julinky diagnostikovali Dr. dráždivost, hypertonus a predilekce hlavičky už asi v 1měsíci. Od té doby RHC, kontroly v rizikové poradně pro novorozence a sono mozku. RHC byla zhruba do 1 roku, musely jsme cvičit přesně to klubíčko, držet nahoře zvednuté nožičky, ručičky mít u těla, to jsem jí je na noc i stahovala plínkou a snažit se jí dostat do polohy jako byla v bříšku. Vůbec jsem jí nesměla dovolit žádný záklon
Dneska je jí 18m a není vůbec nic poznat
![]()
Uvidíš, co řekne neurolog, ale taky mi to tak připadá… kamarádka má chlapečka s touto „diagnózou“, dnes je mu 5 let a není na něm poznat vůbec nic, naprosto normální, živý kluk.
ahoj, nase anicka byla taky zhodnocena jako drazdiva, je ji 10m a cvicime vojtovku od 3 mesicu. Hlavne se prohybala do luku, kdyz usinala, nebo ji neco vadilo, lekala se casto, a jsme taky vyvojove pozadu, a ma nizsi svalovy tonus.
tak to mi nastesti necvicili. to se kvuli drazdivosti cvici?
Asi záleží zda je dítě jen trochu více dráždivé, nebo už má diagnozu hypertonie; jestli se motoricky opožďuje a pak asi také neurolog od neurologa ![]()
My jsme sledovaný jako rizikový kvůli předčasnému porodu. Do nějakého korigovaného 2.-3. měsíce OK, pak se začal Daník opožďovat, začali jsme rehabilitovat (kde nás teda mimochodem vystrašili kromě jinýho o DMO…), pak kontrola na neurologii - diagnoza centrální tonusová odchylka - hypertonie šíje. Pokračovali jsme ve cvičení a po měsíci a kousek znovu kontrola na neurologii a vše OK, už i dohnal to opoždění.
Každopádně doporučuju opravdu co nejvíce chovat v klubíčku, i přes to, že se to dráždivým dětem nelíbí. Nechovat ve svislé poloze, která zhoršuje záklon hlavičky a tím pádem i tu dráždivost.
jojo presne jak rika Oskarek, kdyz je tam vice faktoru, ono je to docela vsechno propojeny, hlavne je dite motoricky opozdene ve vice faktorech, neurolog udela diagnozu a muze doporucit cviceni na zlepseni.
Ono s tím chováním v klubíčku je to teď už dost těžký, protože se jí to nelíbí (není na to zvyklá - bohužel mě na to nikdo neupozornil, že ji třeba nedržím správně
- a navíc z té polohy nevidí pořádně okolo sebe).
Já malou samozřejmě nepotřebuju zaškatulkovat nějakou diagnozou, spíš bych byla ráda, kdyby mi někdo poradil, jak jí s tím pohybem pomoct a doufám, že od neuroložky nějaké doporučení dostaneme. A jak se říká, i každá další rada dobrá ![]()
Nu asi nektere deti nemusi byt motoricky pozadu i kdyz jsou drazdive. My ani nechodili na neurologii, jen do poradny pro rizikove novorozence ci jak tomu rikaji
, syn je skoro o mesic driv narozenej, ale chodili jsme tam kvuli tomu nalezu na utz hlavy a na ledviny.
Founiku, ale z klubicka maj supr vyhled ne? kdyz si ho das zady k sobe , aby koukal do sveta … ale jim se to proste nelibi no . Me prislo ze se mu nelibilo nic
, usnul nam zezacatku treba jen v lehatku nebo v sedajde, ze tam byl zapadlej,ten prostor kolem sebe, to ho fakt tocilo ![]()
To je fakt Zuzko, taky jsem měla kolikrát pocit, že ať už jí vezmu nebo položím jakkoliv, tak se akurát vytočí ![]()
ahoj všem, já jsem byla se svou tříměsíční emičku tento týden na první lekci plavání a tam mě cičitelka také upozornila že jí špatně držím za krček, že jí musím držet jen za hlavičku. Pujčila mi knížku něžná náruč rodičů - mimochodem rvu si vlasy proč jsem jí neměla už dříve? Ve všech knížkách co jsem přečetla jsem nic takového nenašla a celou dobu jsem si myslela jak emičku správně držím a přenáším ( nosila jsem jí na rameni jako při odkrknutí ) a to je to nejhorší co jsem jí mohla udělat - přímý nátlak hlavičky na páteř. emča se mi taky prohýbá do luku ale jinak je moc hodná, nepláče a když pláče utěšila jsem jí na rameni - v klubíčku nechtěla, tak jsem jí do něj nenutila. příští týden jdeme k neurologovi protože jsem z toho taky vyděšená jestli jsem jí tím špatným nošením nepokazila zádíčka a tím asi i tu dráždivost pokud jí má. taky si říkám jak to, že naše pediatrička nebo i doktor přes kyčle které měla špatné mě neupozornili, že jí držím špatně. ale jak se říká neznalost neomlouvá a já nemůžu svalovat vinu na nikoho jiného než sama na sebe. ovšem možná jsem jen vystíhovaná zbytečně a emička vůbec není dráždivé mimi - jen se prostě občas prohne do luku protože jinak je moc hodná. od nastudování té knížky se jí snažím nosit jen v klubíčku ovšem jde to ztěžka. tak držte palce. pa lucie
Ahoj Vsem,
Founik, promin ze ti do toho lezu, ale ja mam stejny problem a potrebuji poradit!
Mame miminko, 6 tydnu, hodne breci a je nervozni. Chova se stejne, jako tady popisujes,jenze ke vsemu Romanek se budi ze spanku a breci, musim ho balit do zavinovacky. Nevydrzi u krmeni, furt me mlati nozickama nebo rucickama a dela oblouky:( Breci, kdyz ho necham na minutku samotneho, musim ho porad nosit t na rameni nebo poluklobouckem.
Potrebuji radu. Co mame delat? Musime za neurologem? Mam strach, ze se to bude zhorsovat, uz mu vylez pupik, ale ja se snazim ho okamzite vzit a utesit, poradte prosim, jak jste to zvladali?
Moc dekuji!
Dnes jsem byla se svým tříměsíčním synem v poradně a tam mi dr. řekla, že je dráždivý, že počká s očkováním, které měl mít dneska, ale jinak neříkala nic, že by mu bylo. Na ultrazvuku mozku jsme taky dopadali dobře. Je možné, že je to dráždivé dítě a nemá žádné jiné problémy nebo se nějaké komplikace objeví časem? Všechny příznaky dráždivých dětí na něj sedí. ![]()