Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
mám podobný příběh a proto se s vámi podělím…
O mimi jsme se začali snažit v květnu. Dodávám, že v 18 letech mi byla diagnostikována endometrioza, která může být přičinou neplodnosti, ale protože byla hned v počátku podchycena, tak nebyl důvod nezkusit snažení přirozenou cestou. Po 4 měsících neúspěchu jsem jela k Dr., který mi na UTZ diagnostikoval syndrom PCO. Protože jsem měla MS pravidelnou (obvykle 25-28DC), tak to vypadalo, že nebude nějak hodně, ale pravděpodobně neovuluji (podle UTZ se mi málo tvořily folikuly). Udělal mi hormonální profil a ten byl v pořádku. Nasadil tedy Clostík a Duphaston na dva měsíce, přičemž při druhém měsíci jsem měla přijít na kontrolní UTZ. A dopadl dobře - folíky se prý pěkně vytvářejí. Dostala jsem ještě žádanku na SPG pro manžela a Clostík a Duphaston na další dva měsíce. Což mě trochu zarazilo, protože se smí dávat jen tři měsíce nebo? Ptala jsem se ho na to a on říkal, že obvykle ano, ale ve vyjímečných případech se dává i až 9 měsíců, tak proto to prý ještě dva měsíce zkusíme. Tak nevím, ale řídím se jeho radama. Co myslíte?
Nyní jsem 24DC a čekám na MS, kéž by už nedorazila!!
Jinak přeji všem snažilkám brzkou radost v podobě //!! ![]()
shangrila.82 píše:
kocky vstupim vam sem ak mozem, vidim ze sa vyznate (:
Otehotniet sa pokusame len asi 5.mesiac, ale ja som vysadila po 9.r ATK a za tu dobu som mala len 1× menzes. Dr.mi robila UTZ a hormonalny profil, ktory jej vysiel ze mam malo progesteronu. Ale na utz som uz mala folikul 18mm. Citala som vraj profil sa nema robit pred ovulkou, no dr nic take nespomenula a hned chcela nasadit clostyl. Medzitym mal muz spg, 1.krat velmi zly, tak mi teda nedali clostyl. No siel na dalsi spg, ktory mu vysiel na vybornu tentokrat a ja teraz neviem ci si mam ist dat predpisat ten clostyl. Posl. menzes som mala 85.dc (prisiel mi na 2.den po ovulke), teraz som 45.dc a cez vikend som mala ovulku(UTZ). Tak neviem, mam ziadat novy horm. profil, alebo rovno clostyl?
Kočko ráda bych ti poradila, ale fakt nevím… Mně hlavně připadá divný, že tě Dr. nechá klidně 85 dní nemenstruovat!! To ti přece musí chybět nějaký hormon ne? Hormonální profil ti vyšel v pořádku?
Jo ted čtu, že máš málo progesteronu. A řešila to Dr. nějak?
shangrila,
v prvom rade po vysadeni hak je uplne normalne, ze to nejaku dobu trva, kym sa da telo dohromady, mala by si pockat aspon rok (zalezi na veku) kym zacnes do seba pchat dryjak ako je clostil.
neviem, kde si vycitala, ze HP sa nerobi pred ovulkou, preto ze hormonalny profil sa ma robit 2-3 dc, hned po ovulke a na konci cyklu.
ak Ti ho robila pred ovulaciou, je jasne, ze progesteron bol nizky, kedze ten je produkovany zltym telieskom, ktore vznika z prasknuteho folikulu (ovulacia).
pred ovulaciou sa v hp sleduje hlavne pomer FSH a LH.
a este by ma zaujimalo, ako si prisla na to, ze ms Ti prisla dva dni po ovulacii?
lebo to je strasna kravina.
na vysvetlenie zenskeho cyklu v skratke:
cyklus sa zacina 1. dnom ms. zacina sa rast folikulu, v ktorom je vajicko. stupa hladina LH, ked dosiahne vrchol, folikul praskne a vypudi vajicko- ovulacia. zvysuje sa progesteron, ktory stimuluje rast sliznice maternice. 12-16 dni po ovulacii, ak nedojde k oplodneniu, sa sliznica maternice odlupi, zacnes krvacat a zacina sa novy cyklus.
takze dostat dva dni po ovulacii ms, je nemozne, lebo sliznica by nemala cas narast.
keby som Ti ja mala poradit postup, tak este by som proste nechala nejaky cas telu, kym sa spamata.
ak nemas na to trpezlivost, tak vyskusaj ten clostil. ak si skor na prirodne veci, u nas v teme berieme soju, ktora ma rovnake ucinky ako clostil, ale ziadne negativne dopady ![]()
no dr. ma chcela zacat riesit, ten moj rozhadzany cyklus, ale nic z toho nakoniec nebolo, lebo muzovi vysiel zly ten 1.spg. Ale teraz mame vysledky noveho a ten je dobry, tak sa chcem ist poradit svojej dr ze ako teda dalej, ci mi da ten clostyl. Len mi je divne, ze mi robila horm. profil len raz a aj to tesne pred ovulkou a co som niekde citala vtedy je normalne ze je nizky progesteron. Dr mi ale hned chcela nasadit clostyl..tak fakt neviem. Asi si dam znova urobit ten profil. Len neviem ci ma zmysel brat clostyl ked mam menzes len obcas…ja mam z toho chaos ![]()
soldi, vtedy som bola na UTZ a dr mi tam nasla folikul 18mm a zaroven mi pichla agulotin(ale sliznicu som mala 10mm tak vraj by prisla aj spontanne, no uz som bola 85.dc tak preto ten agulotin), takze som potom mala ovulku a tesne po nej menzes. Odvtedy som nemala menzes, dnes 45.dc, ale teraz som bola na utz a mala som ovulku cez vikend. Mam si vyziadat dalsi horm profil a ked tak potom clostyl? Inak muz ma varikokelu, takze cakat moc nemozeme, zatial dobre spg, casom sa bude zhorsovat a ja mam coskoro 29 r. takze aj to je dovod.
shangrila, ak si mala folik 18 mm a ona Ti pichla agolutin (progesteron), tak Ti ovulku zastavila. keby prebehla, tak by ms prisla o dva tyzdne, nie o dva dni.
ja tych doktorov vazne nepochopim.
Tvoje telo sa pripravovalo na ovulaciu. ona Ti dala progesteron, co je postovulkovy hormon. tym dala telu signal, ze ovulaciu uz prebehla. neviem, ci mi rozumies.
ak vam to nahli, tak si ten clostil kludne vypytaj, skrati Ti cykly a ak nie je ziaden problem, mala by si s nim otehotniet.
ale pravdepodobne Ti predpise aj utrogestan, alebo duphaston, co su tiez prigesterony. ak Ti da davkovanie od 11 dc, tak urcite to tak neber, lebo si zas len zastavis ovulaciu, progesteron az po potvrdeni ovulacie.
mart22,
ak Ti diagnostikoval PCOs, tak Ta mal poslat na test na inzulinovu rezistenciu. keby sa potvrdila, predpisali by Ti metformin, baby po nom otehotneli do troch cyklov.
a najprv predpisovat clostil a potom robit spg je opacny postup. na Tvojom mieste by som radsej vyskusala sojove isoflanovoidy, alebo ten metformin, ak sa nepodari otehotniet ani tento cyklus.
ale ako som pisala, to je to, ze bezny gyn netusi ako sa lieci neplodnost.
Tak o tom, že se musí udělat SPG mi říkal už v srpnu a pak jsme to nějak zamluvili a nedal mi žádanku a já si o ní zapomněla připomenout. Ale tak už jí mám doma a po novém roce tam manžel půjde.
O těch metodách co píšeš jsem s ním nemluvila určitě, ani jsem to nikdy neslyšela. Ale dobré vědět!
Jinak Duphaston beru od 15.DC, tak doufám, že ovulka probíhá do té doby, protože taky jsem četla, že on pak ovulku zastaví a když mi Dr. říkal, že při Clostilu může ovulka být někdy až klidně 18.DC, tak jsem tomu nerozumněla, protože přece 18.DC už beru tři dny Duphaston, tak to přece zastaví? Ale prej ne. No uvidíme, mám Clostil a Duphaston ještě na dva měsíce, tak se budu řídit tím, co mi říká, ale jestli to do těch dvou měsíců nezabere, tak se zeptám na jiné možnosti. Jinak mi je 26 let, takže čas ještě mám.
mart, dok by nemal predpisovat clostil, pokial nedrzi v rukach vysledky spg.
co ak napr. TVoj muz nema ziadne spermie a Ty do seba pchas rakovinotvorne lieky? ![]()
duphaston ovulku pravdepodobne zastavi, i ked to nie je pravidlom. a to akoze nechodis k dokymu na kontrolu folikov a utvrdenie ci ovulka prebehla?
ach jaj, no skoda reci.
ja by som Ti odporucila ist do nejakeho centra. platit nebudes na viac nic, lepsia starostlivost a vyssia pravdepodobnost otehotnenia.
lebo Tvoj dok to robi uplne naprd.
soldi, dr. mi nespominala duphaston ani ustrogestan, len ten clostyl. Inak co je zaujimave, raz mi povedala ze pred nasadenim clostylu mi pichne agulotin (kvoli mojim nekonecne dlhym cyklom) a naposledy mi zas tvrdila, ze na nasadenie clostylu je potrebne dostat ms spontanne, teda bez agulotinu. Tak neviem, raz hovori tak, raz onak. Nevies ako to je? A mimochodom, minuly tyzden som bola v car-e na UTZ a mala som folikul 15mm, na 40.dc. Je teda treba ten clostyl? Alebo len nieco na skratenie cyklu?
mne clostil dok nasadila po ms, ktora prisla po brani duphastonu, takze by to asi zas az tak nemalo vadit ![]()
ocividne ovulujes, len Ti to trva dlhsie, ako som pisala uz predtym, vykaslala by som sa na vsetky hormony a nechala telo sa este trochu spamatat. otehotniet mozes aj z ovulacie na 40 dc. napr. ja som otehotnela z ovulky na 25 dc.
na skratenie cyklu je inak velmi dobry a ucinny caj z korenu zen sena.