Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím maminky ![]()
Mám na vás poněkud zvláštní dotaz.Jsem 7 dní po porodu,mléko mám od 4.dne.Díky vpáčeným bradavkám nekojím tolik,ale mléko pravidelně odstříkávám malé k jídlu.Jenže mě hodně trápí bolesti,což je tedy normální,ale několikrát denně se mi prsa stáhnou…Je to jako kontrakce,zní to směšně,ale strašně to bolí
Ztvrdnou,stáhnou se a povolí třeba za dvě minuty…Občas mě to donutí úplně přerušit činnost,kterou právě dělám
Máte s tím některá zkušenost?Je to normální?Co jste s tím dělali?
Děkuji všem ![]()
Nevím jestli je to to co myslíš, ale takhle se mi prsa nalévala a mléko mi třeba i začalo samovolně téct. Bylo to třeba když malý začal plakat, tělo na jeho křik reagovalo takhle, když jsem začala kojit z jednoho, začalo mi to v druhém prsu. Nic extra příjemného ale že by to výrazně bolelo to ne
.
Masíruješ si prsa? Pomáhá si je masírovat, kdykoliv můžeš, také je dobrá teplá sprcha a masáž, nebo řekni manželovi, ten se toho určitě rád ujme. ![]()
No to už se mi párkrát stalo,že jsem najednou měla úplně moré tričko(i přes vložky do podprdy),ale fakt hafo
Je možné,že ho mám jen moc a odsříkávám málo?Jak to vůbec je?Je nějaký čas,jak dlouho mám odstříkávat?Já vždy přestanu,když už mě bolej bradavky
Nemasíruju,i to bolí,ale hrozně fajn je horká sprcha ![]()
Časem se to upraví a budeš mít tolik mlíčka, kolik bude potřeba… a ty i kojíš nebo jen odstříkáváš? Nejlíp si to množství upraví samo miminko.
POkud vyteka mleko, rekla bych, ze to jakoby brni, tohle je asi jine, zazivala jsem po porodu neco podobneho, ukrutna bolest a bila spicka bradavky… syndrom belave bradavky se to jmenuje, samo to odeznelo, ale trvalo to docela dlouho… pry pomaha prsa nahrivat. Me nepomahalo nic, zavrit oci a pocitat az to bude pryc ![]()
Ale ted vidim, ze pises, ze ti mleko vyteka, tak to muze asi byt i to…
VeronikaNel píše:
No to už se mi párkrát stalo,že jsem najednou měla úplně moré tričko(i přes vložky do podprdy),ale fakt hafoJe možné,že ho mám jen moc a odsříkávám málo?Jak to vůbec je?Je nějaký čas,jak dlouho mám odstříkávat?Já vždy přestanu,když už mě bolej bradavky
Nemasíruju,i to bolí,ale hrozně fajn je horká sprcha
Zkus to masírovat pod tou sprchou mělo by to pomoct.
Ty jen odáváš nebo malá pije přes klobouček
Danylla píše:
POkud vyteka mleko, rekla bych, ze to jakoby brni, tohle je asi jine, zazivala jsem po porodu neco podobneho, ukrutna bolest a bila spicka bradavky… syndrom belave bradavky se to jmenuje, samo to odeznelo, ale trvalo to docela dlouho… pry pomaha prsa nahrivat. Me nepomahalo nic, zavrit oci a pocitat az to bude pryc
Ale ted vidim, ze pises, ze ti mleko vyteka, tak to muze asi byt i to…
Přesně tak,taky vždy zatnu zuby a čekám
![]()
Bílá není ![]()
Já v porodce kojila,ale tam jsem měla ty kloboučky.Na doma jsem je ještě nestihla koupit,takže musím počkat do pondělka,pak opět začnu.Teď jen odstříkávám ![]()
Mně to právě krátce po porodu taky dělalo tak, že se mi prsa úplně stáhly a bolelo to strašně a pak jsem měla úplně mokré tričko, ted už se mi to stává jen při kojení, že se to druhé prso stáhne a spustí se taky mléko, ale už to nebolí…
No to je ono máš ty prsa namožený, masíruj je pod teplou vodou, pak až budeš kloboučkovat tak to bude dobrý i to mlíčko se srovná. ![]()
já taky kojím s kloboučky, protože mi je v porodnici prostě dali a víc to neřešili, bradavky mám ploché, ale myslím, že by to šlo i bez kloboučků, ted se malá občas napije i přímo z prsa, ale musí být dobře vyspaná, jak je unavená nebo hladová, řve dokud ji nestrčím do pusy ten silikon…
holky tady radí i uříznout spodek z injekční stříkačky a tím si vytáhnout bradavku trošku ven a zkoušet aby se mimčo přichytilo… jak si zvykne na flašku nebo klobouček, těžko s e to pak vrací zpět ![]()
Ja bych s nakupem kloboucku tedy neotalela, neustalym odstrikavanim si prsa oddelas… zkus treba nejdriv miminko prilozit,trba mu to pujde i bez kloboucku…drzim pesti at to brzo prejde!
Romanetka píše:
já taky kojím s kloboučky, protože mi je v porodnici prostě dali a víc to neřešili, bradavky mám ploché, ale myslím, že by to šlo i bez kloboučků, ted se malá občas napije i přímo z prsa, ale musí být dobře vyspaná, jak je unavená nebo hladová, řve dokud ji nestrčím do pusy ten silikon…
holky tady radí i uříznout spodek z injekční stříkačky a tím si vytáhnout bradavku trošku ven a zkoušet aby se mimčo přichytilo… jak si zvykne na flašku nebo klobouček, těžko s e to pak vrací zpět
Ahojky, u prvního jsem taky měla vpáčené bradavky a kojila jsem přes klobouček, ale bylo to hrozně otravné. Koupila jsem si formovače bradavek od Medely a pomohlo to. Bradavky se mi vytáhly a malý to pak už zvládla bez kloboučku. Vřele doporučuju.