Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, dcerka už má 16 měsíců a chodí pouze za 1 ruku. Sama se pustit nechce, to raději klekne na všechny čtyři a dostane se kam potřebuje. Když chceme aby se postavila a dělala pán-pán stojí sám, tak najednou ztratí nožičky. Můžete mi někdo poradit ?
Zkus ji dát něco do obou ručiček, bude mít pocit že se něčeho drží a možná to zkusí sama.Koneska
Ahojky Majko
mrkni na
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Pa H
Četla jsem, že to v hlavince mají ta naše robátka zakódováno. Ať děláš co chceš, nemůžeš tomu pomoci, prostě až na to dozraje, tak se odváží ten samostatný udělat. Malá také chtěla chodit hlavně za obě ruce, ale prostě někdy musela jen za jednu (v druhé byl kočár apod). Mno a pak udělala první krůčky když se najednou chtěla k něčemu dostat a zkusila se odpíchnout od křesla a zacupitala 4 krůčky a žuchla. Kdykoliv předtím ale slezla radši na 4 a došla si tam tak, takže prostě to bylo opravdu na ní, kdy se rozhodla, že zkusí ![]()
Nicméně kdyby ses moc bála, tak konzultace s pediatrem pro uklidnění je možná vždy ![]()
E.
Tak nase slecna byla taky takova bojacna - dokud si nebyla 100% jista, ze to zvladne bez pomoci, chodila jen za ruku (ale zvladala tak i hodinove prochazky). Prislo to v 16 mesicich, nijak jsme ji uz nepresvedcovali, proste na to dosla sama. Byly jsme spolu na navsteve u kamaradky, ktera ma trochu starsi holcicku, a tam Anicka chodila za ruku s Barunkou po jejich byte. Jenze dovedete si to predstavit, jak cca 20mesicni dite muze vodit za ruku druhyho prcka - proste ji nejspis konecne doslo, ze to vlastne uz umi a doma mi pak zacala litat od kresla k posteli a zpatky bez drzeni. No a pak uz to byla otazka par dnu.
Hlavu vzhuru, pokud to zvlada za jednu ruku, je to jen v te opatrnosti, jednou na to prijde. Nekde jsem cetla, ze do roku a pul se neni treba vzrusovat. Bud klidna, az ti zacne utikat, budes nostalgicky vzpominat, jake to bylo, kdyz chtela chodit jen za tu rucicku ![]()
Ja jsem se jako dite naucila chodit velice brzo, ale do dneska ma rodina vzpomina, jak jsem se drzela vlastniho ucha abych neupadla
A slo to jako po masle.
Monys, to ucho je dost dobrý ![]()
Náš syn také nechodil dost dlouho, začal až někdy v patnácti měsících. Je dost opatrný a když to prostě neuměl dobře, tak to raději nedělal. U nás pomohlo kdy jsme si sedli s přítelem na zem a malého si mezi sebou posílali. Nejdříve krátkou vzdálenost, kdy prakticky nemusel udělat ani jeden krok a padl nám do náruče, pak jsme vzdálenost trochu zvětšili a on se tak těšil až na nás zase „padne“, že ani nezpozoroval, že sám jde. ![]()
Tak opet se pridavame do klubu „deti nechodicich“. Synovi je 14,5 mesice a samostatny krucek jeste nikdy neudelal ani jeden…chodi pouze za rucicku a jakmile ho pustim tak s placem si seda event. leha na zem, dve hracky do rucicky nefunguji okamzite me „prokoukne“ a sedne si, zrovna tak kdyz stoji ho nenalkam ke kroku nicim, proste spadne na 4 a doleze si…zacinam byt uz docela nervozni, vsichni (i ti co byli hooodne pozadu oproti nam) uz davno chodi samostatne
Jana
ahoj holky,
dítě chodí mezi 9-18m.do té doby je to v pořádku.naše malá cvičí odmala vojtu a na rhb mě připravovali,že bude chodit docela dlouho.lézt,sedat si a stoupat si se naučila až v 11m.jak já byla nervní…chození jsem už neřešila a v 14,5m začala sama chodit.na české„poměry“ dlouho.ale dětská dr. i rhb mi říkají,že i naprosto zdravé dítě může začít chodit kolem těch 18m a není to nic divného.prostě buďte trpělivé,kdyby byl problém tak by na to vaše dr. už určitě přišla.a čím dýl dítko začne chodit,tím je ovladatelnější.moje kamarádka má stejně
starou holčičku,která začla za ruce chodit před rokem,chvilku nato běhala a dodnes za ní běhá.mě tohle minulo,hihi.a až půjdou prcci do školy,určitě půjdou po svých a ne po čtyřech!!!!
luka a kačenka 15m
Naší Elišce bude příští týden 11 měsícůa cupitá asi tak 4 dny.Někdy bych ale byla rádá kdyby jen seděla,objevila totiž schody!Takže všude vyrábíme vrátka.Každé dítě je ale jiné a každé umí něco jiného.Určitě se dočkáš i ty prvních krůčků a až to přijde zažiješ jeden z nej pocitů.Mě to dohnalo až k slzám
Binky+Eliška
Děkuji všem za příspěvky a povzbuzení.
Dcerka nás mile překvapila - ve čtvrtek 29.9. udělala pár krůčků sama!!!! (v 16.měsících a 4 dnech) Každým dnem si je jistější a odvážnější. Její pokusy jsou téměř bez pádů.
Majko, ja uz jsem jednou prispivala, moc gratuluji k uspechu, vim presne co citis !!!!
Ja zas musim hlasit, ze nam bude uz 15 mesicu a take stale nechodime, teda chodime pouze za rucicku (takze od minuleho prispevku zadna zmena
Ale ted v poslednim tydnu me zaujalo , ze mne uz nekolik lidi reklo, ze videlo syna udelat par kroku, kdyz se JA nedivam. Myslite, ze je fakt mozny, aby predstiral prede mnou, ze neumi chodit a pritom to zkousel? Musim rict, ze fakt je, ze treba prede mnou neni schopen pit sam z lahve, nebo jist sam lzickou, ackoliv to normalne beze me dela. Myslite si, ze mi to muze delat schvalne??? Jana
Ahoj holky, tak naše malá Anička začala chodit až v 17. měsících. Taky nechtěla chodit sama, hrozně se bála a raději lezla po čtyřech. Pak to zničeho nic přišlo. Dala jsem jí malý golfový kočárek a ušla pár krůčků. Dneska jsou jí téměř dva roky a chodí bez problémů i schody vyjde (samozřejmě za ruku). Myslím si, že každé dítě má své tempo. Teď máme zase jiný problém. Nechce se jí mluvit. Umí říct pár slov a to je všechno. Tak uvidíme. Snad to přijde taky.
Ahojte!
Danko ma 14,5 mesiaca a nas rekord (dnes vytvoreny!) je 6 samostatnych krockov na vzdialenosti asi 1m. Takto sa pusta chodit vecer, ked uz je unaveny a tak vypne „bezpecnostne protokoly“, aby bola este nejaka energia na hranie, kym pojde spat ( JanaT , nebude to aj u vas tak isto?). Inak je velmi opatrny a po krocku-dvoch sa pusti na styri a presuva sa tak (alebo sa drzi za ruku, alebo nabytku)
Ja sa absolutne nestresujem, nemam rada preteky, ktore dieta co a kedy urobilo. Kazdy sa raz chodit nauci
A za cely zivot sa nachodi dost, tak kam sa ponahlat.
Citala som dokonca, a pride mi to logicke, ze deti sa nemaju trenovat v chodeni. Pretoze ano, taketo trenovane deti sice chodia skor, ale v inych veciach su potom pozadu, kedze kvoli „treningu“ nie je cas na hru, ktorou sa rozvijaju ine dovednosti.
Takze u nas pohoda
a skuste to aj vy takto brat.
Pa!