Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Měla jsem standart a příště jdu na nadstandart.Totálně mě žrala spolubydlící.Můj malej permanentně spinkal, její malá permanentně řvala.Odmítala otevřít okno, takže v pokoji bylo milion stupňů, mimískové přehřátí, na což jsem několikrát upozornovala, otevřela ho až když přišla vizita z neonatologie a málem ve dveřích padla vedrem.Otevřela ho sice, ale na mého syna, kterej byl v průvanu
Tak jsem jí sjela a vzala ho na chodbu.Návštěvy na pokoji měla celej den, vždycky famílie o 20-ti lidech, jsem se nemohla ani v klidu učit kojit.Už nikdy ![]()
Ahoj,
já jsem si jako prvorodička nadstandard vzala a za sebe doporučuju. Plusy i minusy jsou přesně tak jak píšeš. Podle mně záleží i na povaze. Já třeba nejsem moc kecací typ
a po několika týdnech v nemocnici v těhotenství jsem chtěla spíš to soukromí pro sebe s dětmi (mám dvojčata a veděla jsem předem, že budou císařem) a i s návštěvami. Hodně jsem ocenila i „vlastní“ koupelnu a wc. Peněz za nadstandard jsem nelitovala, říkala jsem si, že jsou to přeci první chvíle s mými dětmi a tak chci, aby to bylo pro nás hezké.
Já jsem rozhodně pro standard. Už z výše zmíněných důvodů. My jsme byly tehdy na pokoji tři, všechny po císaři, takže jsme tam strávily 7 dní. A můžu říct, že být tam sama, tak radši podepíšu revers a jdu domů. Obě maminky byly naštěstí fajn, prokecaly jsme celé dny, nasmály jsme se, pohlídaly děti, poradily a ten čas utekl mnohem rychleji a zapomněly jsme, kde nás co bolí. Miminka, která plakala ve vedlejší pokojích rušily stejně, takže to bych si na nadstandardu nepomohla.
Já byla na standardu a nemůžu si stěžovat. Sice paní, co tam byla se mnou byla na vyvolávání, když jsem odcházela, ještě neměla porozeno, takže měla depky a většinu času probrečela, ale jinak se s ní dalo i pokecat. Sice mě mrzelo, že jsem jí neuměla pomoc, ale měla jsem sama dost práce s prckem a se sebou. Já si to tam celkem užila, nemusela jsem uklízet, vařit, všechno pěkně pod nosem, sprcha a WC na chodbě mi nevadilo, bylo jich dost a frontu jsem nikdy čekat nemusela. Nadsandard mi přijdou jako vyhozený prachy. Kdyby se mi na pokoji jó nelíbilo, tak radši podepíšu reverz a jdu dom.
Ahojky já měla nadstandart a jestli bude druhý mimčo budu ho chtít znovu.Chtěla jsem to kvůli toho,abych spolubydlící maminu nerušila kdyby moje mimčo plakalo a její spalo (anebo naopak) taky kvůli těm neomezeným návštěvám a sociálnímu zařízení o ketré jsem se dělila jen s jednou maminou a tu jsem tam potkala jen jednou jinak jsme se míjeli.Navíc když přišel chlap měli jsme své sokuromí a bylo to prostě lepší než kdyby tam byli ještě další dvě maminky se svými muži a rodinami.
Takže za mě nadstandart. ![]()
Týýýjo, tak teď jsem snad ještě víc zmatená než předtím
, ale je pravda, že jsme každá jiná a každá porodnice je jiná..
Já jsem docela společenský typ, tak si říkám, že mi bude asi veseleji na pokoji s někým dalším.
U nás jsou pokoje od 2-4 lidí. Už jsem tam byla přes noc na pozorování, tak jsem něco odkoukala ![]()
Nejvíc mi přišlo smutné, když maminka chodila po chodbě s palčícím miminkem, aby se ostatní mohli vyspat. Ty zářivky se mu ale asi moc líbit nemohli, takže plakal a plakal a samozřejmě to bylo slyšet nakonec všude.
Asi je to o náhodě, koho člověk chytí na pokoj. Taky přemýšlím, že když budu rodit v týdnu, tak nadst. nemá smysl, protože návštěvy budou v práci a já bych tam tři dny tvrdla sama, ale o víkendu bych o tom možná uvažovala.
Na druhou stranu 1500kč člověk na ulici taky nenajde, co teprv, když chci partnera u porodu (550kč), půjčit si monitor dechu (900kč) a plus poplatek nemocnici (180kč), ono to pak docela skáče… a to chce partner samozřejmě malou oslavit, což bude taky něco stát ![]()
myslím, že hodně záleží na tom, co nabízí porodnice.
U nás je jsou třeba standartní pokoje po dvou, wc a sprcha je na pokoji. Při obou porodech jsme si s maminkama na pokoji bezvadně sedly, pohlídaly si děti, pomohly jedna druhé, když bylo potřeba. S návštěvama vůbec nebyl problém. Navštěvy se přijímají v návštěvních hodinách normálně na pokoji. Mimo návštěvní hodiny v návš. místnosti, ale pokud byla rozumná sestra a spolubydlící to nevadilo, mohly normálně na pokoj. Takže mě přišel nadstandard zbytečný.
Mela jsem 3× nadstandart a nikdy jinak .-D
I kdyz, je pravdou, mozna jako prvorodicka bych uvitala nejakou spolubydlici- ke konci mne chytla melancholie, ze se nevede kojit a kozy jak sutry,a le doma se to upravilo a OK.
U nadstandartu bylo fajn to, ze mohla navsteva prijit kdykoliv i v noci, deti na pokoji a hlavne ze MOJE navstevy nikoho neomezovali v kojeni a starani se o miminko
Uz z praxe jsem videla- na 6 nedeli, jak ty maminky, co chteli kojit nebyli ve sve kuzi, protoze u druhe stalo, sedelo nebo cokoliv jineho dalsich x lidi a cumeli- nikoho nenapadlo odejit a nechat matku at nakoji.....
Ted u nas v porodce navstevy na pokoje nesmi- krom nadstandartu, je to lepsi, ale zase chodba neni nafukovaci a navstevy jsou taaaaaak unavene a zaberou vsechny sedacky a chudat maminky slabe museji postavat po chodbach
Tak ono opravdu záleží na vybavení nemocnice. Já měla nadstandard a nelituji. Návštěvy kdykoliv na pokoji, jinak na chodbě od 14-17.00. Sprcha a záchod pro 2 nadstandardy společný vedle pokoje, jinak opět na chodbě pro všechny a od holek tam vím že jak nastoupili naši spoluobčané tak špína, smrad a ještě tam chodili kouřit. Navíc malý měl žloutenku a takhle jsem ho mohla mít i s inkubátorem u sebe jinak na normální pokoj by se nevešel a měla bych ho u sestřiček.
Rodila jsem u Apolináře, kde jsou pokoje asi po 3-4 maminách. Původně jsem chtěla standard, ale nakonec jsem rodila akutním císařem a manžel mě přemluvil, ať si zaplatím nadstandard, no a rozhodně nelituju. Nakonec jsem tam ztvrdla 7 dní (měla jsem ještě zánět dělohy), takže by za to byla dovolená v Turecku, ale stálo to za to, měla jsem klid, nikdo mě neprudil, nebudil, nemluvil na mě, mohla za mnou kdykoli rodina, což na standardu nešlo, to jsou návštěvy na chodbě před oddělením, kam bych nedolezla.
Pokaždé jsem měla nadstandart a nelituju, hlavně sprcha a WC jen pro mě. Už to bylo rozhodující. A taky návštěvy, že se mohly zdržet, jak dlouho jsem chtěla. Mohla jsem chodit do sprchy pořád, i nahá, pak si větrat na posteli šití po porodu, vidím v tom jen výhody, ale jsem dost samotářský člověk, zaleží na každém.
Teď čtu Rézinku - nikdo mě neprudil
, jo to bylo hlavní ![]()
U nás je to tak, že wc a sprcha na chodbě, v pokoji od 2-4 mamin, návštěvy od 10hod. do 20hod., ale jen na chodbě nebo mimo jídlo v jídelně, na pokoj nesmí, kvůli kojení atd., mezi dvěma pokoji přebalovací místnost.
Teda, tak fakt nevím, mám ráda svůj klid, ale zase si říkám, že tři dny se to dá přežít…
no nevím…
Byla jsem během těhotenství 2× v nemocnici, pokaždé v jiné a je fakt, že když se člověk necítí, tak bych uvítala raději návštěvu na pokoji, abych já mohla ležet a oni se kochat miminkem a ne courat po chodbě.
Na druhou stranu, někdy jsou ty dny dlouhé a ty hormony do toho, to být sama asi není úplně nejlepší, takže fajn spoluležící by se šikla ![]()
Jituš, u nás je to podobné, sprcha společná pro 2 pokoje, pokoj po 2 maminkách. A před vizitou se každá chce osprchovat a nevím jak moc důkladné je očištění sprchy a WC od krve, známá je PA a některé story ![]()
Za mě jednoznačně nadstandard, pokud na něj jen trochu máš. Na standardním pokoji nevidím žádné výhody, nemám zájem být po porodu s cizíma lidma, ale s manželem a lidma, které si sama zvolím.
Manžel s tebou může být i přes noc, vystřídáte se be službě u mimina, ty se hezky vyspíš… Prostě pro mě ideální.
Příspěvek upraven 17.01.11 v 13:23
Já jsem měla standart a byla jsem nešťastná, na radu svojí kamarádky jsem zvolila takhle a šíleně jsem toho litovala. Pokoje jsou sice po dvou, ale musíš mít štěstí na spolubydlící a když nemáš si víš kde. To byl můj případ a celý ten pobyt jsem si doslova odtrpěla. Jako prvorodička jsem byla s druhorodičkou, která v hlavě moc neměla, nejen, že nemluvila, ale taky mě s něčím neporadila to jsem taky společenský tip
Takže bylo stále pořád trapné ticho, já se na něco zeptala a bylo mě odpovězeno jedním slovem. Prostě nebyla to moje krevní skupina. Terka byla uřvaná přes den a když konečně usnula, nechala svoje dítě řvát o hladu přes 2 hodiny a já už málem brečela vyčerpanosti, protože moje dítě spalo, konečně. Takže za mě už nikdy. Tedy doufám, že bude volno, nebo mě omejou
A návštěvy, to je taky hlavní plus. Strašně mě manžel chyběl, a to že jsem si ho nemohla vzít na pokoj, bylo hrozný. Teď čekám druhé a aby mohly s malou za mnou na pokoj, tak chci určitě nadstandart. A líto mě peněz nebude, za to pohodlí a klid to stojí. ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.