Stará (česká) jména

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1415
5.3.18 07:39

Já bych klučičí jméno chtěla Ivo - dnes už se taky nedává.. Jinak znám holčičku Františku, Dorotku, kluka Františka, Antonína (vše malé děti) :-) z holčičích s emi líbí třeba Vilemína, Hermína…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16931
5.3.18 10:39
@Eule píše:
Já bych klučičí jméno chtěla Ivo - dnes už se taky nedává.. Jinak znám holčičku Františku, Dorotku, kluka Františka, Antonína (vše malé děti) :-) z holčičích s emi líbí třeba Vilemína, Hermína…

Ivo mám strašne pozitivní asociaci, moc se mi to jméno líbí a přitom znám jen jednoho chlapečka s tím jmnénem. Jinak Františků kolem sebe máme docela dost, taky nějaký ten Antonín, dokonce jsme ted potkali Alfreda (Klusovi asi zpopularizovali) a měli jsmé vitaní občánků s Vilémem - to se mi taky moc líbí.

Muž taky zkoušel Hermínu a Hedviku (jako kluk miloval Pottera a láska k Emě mu zůstala :lol: ). A Vilemína zní taky moc hezky, přitom mě nikdy nenapadla :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gita24
5.8.18 21:28

Agnes, Victorin, Johann, Beata, Augustin, Klara, Barbara, Barbora, Michael, Marianna, Theresia, Amalia, Sofia, Juliana, Katharina, Angelina, Philip, Philomena, Jakob, Christina, Kristina, Petronilla, Justina, Rosa, Thomas, Martin, Rosalia, Karolina, Vilém, Mikuláš, Florian…Dál se mi nechce hledat :lol:
Všechny jména jsem našla v matrice od roku 1847 do roku 1868

Příspěvek upraven 17.08.18 v 22:29

• Citovat
  • Upravit
463
16.8.18 20:39

Za mě Rozárka a Josefínka :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
19.1.22 23:48

Je tolik krásných jmen. My konkrétně máme Magdalénu a Antonína.
Když jsme vybírali jméno pro dceru, tak jsme nakonec váhali ještě mezi Sylvií a Anastázií. Ale původně jsme měli ve výběru ještě více jmen - např. Marta, Helena, Antonie, Apolena. Manžel hodně dlouho „básnil“ o Oldřišce.
U syna se do „top 3“ dostal ještě Dušan a Richard.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
20.1.22 00:21

Mně se hrozně líbí Anděla a jméno slovanské bohyně -Lada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5374
20.1.22 01:04
@evill píše:
Kdyz cekala sestrenka dite a rikala nasi babi, ze zvazuje jmeno Tereza, rekla ji babi, ze to ona by nedela, ze za ni se tak jmenovaly jen stare babky :mrgreen:

No jo, Rezinky. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5374
20.1.22 01:06

Jirinka a další kytickova jména: Růženka, Květuška a pro úplnost Hortenzie. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
237
21.1.22 09:09

Apolonie, Stanislava, Ignác

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.1.22 09:53
@Gita24 píše:
Někdo hned řekne že stará, původně česká, jména skoro nejsou. Spíš sem myslela jména našich babiček, prababiček, dědečků, pradědečků a generace před tím.
Líbí se mi třeba Antonie, Alžběta, Rozálie, Libuše, Josefa (Josefína), František, Augustýn, Leopold a podobně.
Je tolik krásných jmen která se dřív dávala a ted skoro nejsou.Příspěvek upraven 25.02.18 v 19:52

Líbí se mne Libuše, Doubravka, Drahomíra, Zdenka. :srdce: Ale spíš těch skutečně českých se mne víc líbí u chlapců - Vlastislav, Ctirad,… :srdce: Moji dva synovci jsou Vojtěchové.
Znám Stanislava Hrušku TalkTV.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5374
21.1.22 10:57

Viola, Violka. Miroslav/a, Bohuslav/a, Bohumil/a, Bronislav/a apod. A třeba nejsou česká, ale byl tu hodně používaná: Romana, Jana, Dana, Marketa, Renata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
21.1.22 16:37

Moje prababička se jmenovala Filomena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.1.22 12:14

Napadá mne ještě Drahoš, Drahoslav, Dobroslav, Dobeš, Duchoslav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.2.22 23:24

Jsem Vlasta a všude jsem a byla jediná. V 90tkach byly:Lucie, Veroniky… v každý třídě.
Dnes to bude všude samá Eliška, Anička.. 8o. Při výběru jména dcery jsme sáhli taky dál. Zatím je všude jediná i v nemocnici se zarazili. Lýdii jen tak někdo nezná.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze

Poradna porodní asistence