Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky, dozvěděla jsem se, že u nás ve školce dětem dávají pečivo z předchozího dne, protože čerstvé jim údajně nemá kdo zavézt. Jeden den staré pečivo bych až tak neřešila, ale pokud jde o pondělní ranní svačinky, tak se dětem servíruje pečivo, které do školky dovezou už pátek, což se mi tedy nelíbí. Podle mě to dokonce odporuje normám, ale jelikož o tom nic nevím, ptám se tady. Můžou dětem podávat takto staré pečivo? A máte to někdo ve školce také tak?
A nemají třeba nějaký makovník a nebo balené pečivo? To má spotřebu normálně několik dní
Mají pokaždé pečivo? Nemají v pondělí třeba jogurt nebo něco baleného, jak píše @kvaček?
V pondělí bych páteční pečivo teda taky nejedla ![]()
Promiň, mě rozesmálo že jsi se dozvěděla ale že o tom víc nevíš…
já bych pátrala po tom co k těm svačinkám v pondělí mají a potom řešila přímo ve školce, neříkám že je vždy všechno ve školkách a školách v pořádku, ale pak si přečtu něco podobného a vedení těchto zařízení lituju. Jsem spíš proto, nejdříve si zjistit veškeré dostupné informace jak to opravdu chodí
A u nás ve školce to tak není, myslím, že v dnešní době už není problém dovézt pečivo v podstatě kamkoliv… navíc se nejedná o blbých deset rohlíků, že…
Pokud by to bylo pravda tak bych pondelni svacu davala z domova. 3 dny stare (nebalene) pecivo je o nicem.
Beztak je to blbost. A není nic jednodušího se zeptat přímo ředitelky, nebo vedoucí jídelny.
Jako v jaký pr… máte školku že by tam nešlo koupit v pondělí do 10 h pečivo?
Záleží na pekárně. Z jedné pekárny ve vesnici u nás na chalupě se rohlíky druhý den nedají pozřít, z pekárny ve městě konzumujeme normálně i 3 dny staré a nic se neděje (pokud je skladuješ jak máš - čili ne igelit, aby hrozilo rozjetí nějaké plísně - ale to platí o veškerém pečivu, které není zabaleno přímo od výrobce).
Stal se z nás zmlsaný národ
. Takže pokud na rohlících nic „nekvete“, tak bych takovou koninu fakt neřešila.
Ale toť můj názor a pokud to Tobě vadí, tož si zjisti od zřizovatele normy, veškeré informace a pak řeš se školkou.
@lisacka je to urcite proti normam! vzdyt jiz po trech chodinach se tvori plisne…nejsou sice videt ale jsou tam…by me zajimalo jak to skladuji…jedine co by bylo ok, je to kdyby pecivo zamrazili a na podneli rozmrazili, pak by to bylo jiste ok.
Řešíš blbosti. 3 dny staré pečivo klidně jíme (nejsme schopni bochník chleba sníst za jeden den). Rohlíky by už asi byly dost gumové, ale jako dítě jsem milovala takhle staré rohlíky rozpečené v troubě ![]()
@KackaDoup píše:
@lisacka je to urcite proti normam! vzdyt jiz po trech chodinach se tvori plisne…nejsou sice videt ale jsou tam…by me zajimalo jak to skladuji…jedine co by bylo ok, je to kdyby pecivo zamrazili a na podneli rozmrazili, pak by to bylo jiste ok.
tak promiň, ale tohle je přeci blbost. plíseň se „netvoří“ po třech hodinách. nejprve musí dojít ke kontaminaci a pak plíseň ve výrobku roste. Ano, není vidět, vidět je až začne tvořit rozmnož. části hyf…
ale myslet si, že v již tři hodiny starém pečivu automaticky něco roste?
proč? protože jsou v každé pekárně prasata? protože každý výrobek je automaticky kontaminován? a to nejlépe termorezistentní plísní, aby vůbec něco přežilo pečení? nebo pak to všichni skladují blbě a výrobky kontaminují?
můžu tě osobně uklidnit, že tak to opravdu není. btw, mě osobně v životě rohlík nezplesnivěl.. ![]()
proti normám to automaticky není. záleží na tom, jakou trvanlivost dává výrobce na výrobek a po celou tuto dobu může být skladován a pak požit. ROzvoj plísní a dalších mikrorg. je do velké míry ovlivňován právě skladováním a zacházením s výrobkem (hygiena, způsob balení, teplota, vlhkost..)
zmrazovat pečivo naopak je ve školkách problematické, hygiena jim to nedovolí. museli by na tomít spešl zařízení, plus spešl mrazák…
k původnímu dotazu. @lisacka zjisti si nejprve, jak to skutečně je, a to nejlépe přímo ve školce. pokud se ti nelíbí, jak školka připravuje stravu dětem, vždy můžeš napsat na hygienickou stanici podnět k prošetření. a věř, že oni na nich nit suchou nenechají.. ![]()
Takhle staré pečivo podle mě není zdravotně závadný, ale už nemůže bejt teda moc dobrý ![]()
Ja cely zivot a byla jsme k tomtuto vedena i doma, davam pecivo okamzite na mrazak a odebiram jen dle potreby…
Já si myslím, že třeba mají ty balené chleby, krájené zabalené, trvanlivé a nebo dají nějakou buchtu, makovník atd..
Tam musí být někde napsané to jejich jídlo ne?, U nás ani děti rohlíky nemají
Unás jenom chleba na svačiny, většinou s pomazánkou…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.