Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, potřebovala bych od vas vědět, jak si vaše dítka zvykali na školku… Zejména ty menší, kolem 2 let. Jak dlouho trvalo než si zvykli, ze jsou bez maminky, ve školce. Jak dlouho trvalo i vám si na to zvyknout, jak to vše zvládnout? Malá bude muset do školky když ji budou 2 roky, nebo dva měsíce před druhými narozeninami…já bohužel musím do prace, tudíž dcerka do školky…mala je už od roka odplenkovana, v tím problém nebude…jen já jsem z toho nešťastná, v mých očích je to pořád malá holčička ![]()
U nas chtěli zvykat týden. No moje dcera je trochu rarita, tak jsem řekla, že neni potřeba. Šla na jedno dopoledne a pak na celý den. Z toho prvního dopoledne jsem ji odvadela s pláčem.
nechtěla domů. Ale byl tam i chlapec co plakal ještě po půl roce.
Největší práci musíš udělat ty a to srovnat se s tím. Být si jistá, že děláš správnou věc (potřebuješ peníze) a nepochybovat. Je nesmysl dávat dítě do školky a za dveřmi plakat, jaká je to chudinka. Ona to pozná. Srovnej si to v sobě, buď si jistá svým rozhodnutím a ona to převezme.
A hlavně!!! Její pláč bude v pořádku. Znamená, že je jí smutno a dává najevo to, co cítí. Je to tisíckrát lepší než potlačovat své emoce. Zvládnete to obě.
@plus_minus Mě děti tedy chodily od 2 let jen na 1-2 dny v týdnu (mám možnost práce částečně z domu) a zvykly si vlastně hned, od prvního dne tam byly na celý den a občas tedy byl ranní pláč v šatně, ale trval tak minutu a po zbytek dne spokojené dítko.
@Karleon budu muset
ja jsem takovém cíťa… Máme jen jedna druhou takže takový závisláčci ![]()
@j.a.n.i1 mala bude muset hned chodit každý den ale na dopoledne..
Ahoj, naše malá šla do školky až ve třech letech, ze začátku se hrozně těšila, ale jak začala chodit, bylo to hrozné, skoro každý den plakala. Zvykla si za nějaké 3 měsíce a od té doby je absolutně v pohodě, do školky se těší. Ze začátku je to těžké, já vím, ale vydrž, dřív nebo později si zvykne, jako každé dítě… ![]()
@plus_minus Tak u nás tomu staršímu každý den na dopoledne strašně nevyhovovalo… u mladší jsem to už ani nezkoušela, protože pro mě je výhodnější využít 2 dny plně.
@plus_minus já šla do školky až ve 3 a plakala jsem tam celý 3 roky
prostě jsem si nezvykla.. ![]()
Pokud píšeš že máte jen jedna druhou, určitě doporučuju s malou chodit mezi jiné děti, na pískoviště, do herničky a podobně, aby si zvykla na jiné děti a lidi, určitě ale tak aby se postupně naučila že ty si sní nehraješ, aby se naučila pohybovat mezi ostatníma dětma, myslím, že tímto jí ten vstup do MŠ značně ulehčíš. A pak to opravdu přecvaknout u sebe v hlavě že je to vlastně príma že tam chodí, pozná nový kamarády a ty vám zatím vyděláš na žití
Kluk mi šel sice daleko později, ale co mi učitelky velice schválily bylo, že chodil před tím už delší dobu do takové soukromé mini-školičky, jen jednou týdně, ale stačilo. Takže byl zvyklý na ten stav, že rodiče odjedou a zase pro něj přijedou.
taky záleží, jestli je holčička zvyklá na hlídání u někoho?? my nemáme možnost dát dítě nikomu ani na půl hodiny, takže ta mini-školička pro kluka byla dobrá příprava
@plus_minus píše:
Maminky, potřebovala bych od vas vědět, jak si vaše dítka zvykali na školku… Zejména ty menší, kolem 2 let. Jak dlouho trvalo než si zvykli, ze jsou bez maminky, ve školce. Jak dlouho trvalo i vám si na to zvyknout, jak to vše zvládnout? Malá bude muset do školky když ji budou 2 roky, nebo dva měsíce před druhými narozeninami…já bohužel musím do prace, tudíž dcerka do školky…mala je už od roka odplenkovana, v tím problém nebude…jen já jsem z toho nešťastná, v mých očích je to pořád malá holčička
A co to brat z jine stranky a hlavne pozitivne? Pokazde, kdyz tu ctu ty diskuze, tak nevim nevim…strasne vsechno moc tu zensky resi a hroti, ale uz mam pocit, ze nedokazou myslet chvili i na sebe. A vzdycky vsechno se to zacne resit az kdyz se neco stane, az kdyz se ta mamina psychicky ci fyzicky zhrouti. Stat se muze cokoli. Doufam, ze vite co se tim snazim rict. Proste to tak je, pujde do skolky, pujde do skoly, poprve se opije…a jako matka to budes resit, to ano, ale hrotit to?… az bys z toho zcvokla:-)))) Musis mit predem dano a rozhodnuto, ze proste to a to bude tak a tak. Ja jsem velmi rozhodna a Beran…takze se s nicim neparu:-D
@j.a.n.i1 já nemám možnost pracovat z domova, takže musím dopravě každý den ![]()
@budi zvykla je jen na babičku, ale samotnou ji hlídala jen když spinkala, takže takhle na hlídání bohužel u nikoho nebyla…párkrát s babičkou na hodinou když jsem byla u dr.
@medunka23 to my chodime do hernicky i na hřiště i na kroužky do te školky takže prostředí bude znát ![]()
@Kamikadze no já sem v tomto hrozná… A priznavam, vim to o sobě
janavic všude vidím potenciální nebezpečí ![]()
@plus_minus No a jak máš řešená odpoledne? To ti někdo hlídá? Tak zas jsou děti, kterým ta dopoledne vyhovují ![]()
@plus_minus Pokud dítě nastupuje do kolektivního zařízení 2 měsíce před 2. narozeninama, to se pořád hovoří o školce a ne jeslích? A státní?
@sloninka Tak státní to nejspíš nebude, ale soukromým se běžně říká školka, i když berou takovéhle prcky…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.