Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Běžně potkávám ženy odhadem 45+ s malými dětmi, takže z prvního těhotenství v 39 bych se nehroutila. Buď ráda za to, co máš. Já taky občas závidím dvacetiletým matkám, že budou mít děti samostatné třeba ještě před čtyřicítkou, zatímco já se budu v té době chystat možná tak na zájezd pro seniory, ale… Vlastně je to nesmysl. Každá máme svoji cestu a věřím tomu, že ta, po které samy jdeme, je pro nás ta nejlepší. Jen si to třeba neuvědomujeme.
Ahoj,
dcerku jsem porodila těsně před 43. rokem. Naprosto souhlasím, že ženy mají mít miminko ve věku, kdy jsou na vrcholu svých sil. Ale život holt nemusí být vždy podle plánu a představ a vše je snadno jinak.
Nenech se ovlivnit, je to tak, jak to je a užívej, co tě potkalo. Já jsem šťastná, že dcerku mám. ![]()
@Anonymní píše:
@pikola, píše: Více
Holka já rodila taky skoro ve 39 a teď je mi 43 a kazdej hádá tak 32 max 35, takže nedej na vzhled. A neřeš ostatní. Budeš mít miminko, raduj se
![]()
@Anonymní píše:
Bohužel jsem nestihla mít děti včas podle nějakých společenských měřítek.Doléhá na mě, že jsem stará. Nejstarší na předporodním kurzu, od pohledu nejstarší v poradně. Ráda bych viděla, že nejsem jediná, kdo má dítě později než většina předpokládá. Je tu někdo takový? V kolika jste měly děti?
Mrnavce je měsíc, mi za chvíli 41
stará? Možná v porodnici to nevypadalo nejlépe, když tam byly o 20 let mladší holky. Ale já to neřeším
staršímu jsou 2 roky.. a třeba nejstaršímu 17
nejdřív jsem děti vůbec nechtěla, pak 3, pak to nešlo atd.. prostě člověk si udělá plány a vše je jinak.. ale to neznamená, že je to špatně ![]()
@Anonymní píše:
Bohužel jsem nestihla mít děti včas podle nějakých společenských měřítek.Doléhá na mě, že jsem stará. Nejstarší na předporodním kurzu, od pohledu nejstarší v poradně. Ráda bych viděla, že nejsem jediná, kdo má dítě později než většina předpokládá. Je tu někdo takový? V kolika jste měly děti?
21,25.41 ![]()
Bylo mi 34 a 37,neprisla jsem si nejstarší. Spíš takový průměr.
Edit Praha, chápu, že v určitých regionech to může vypadat jinak.
@Anonymní píše:
Já vždy chtěla děti brzo, ale dlouho se nenašel nikdo u koho bych cítila, že by byl správný oteca teď, když jsem šťastná, že mám dítě i toho chlapa, tak na mě doléhá, že jsem zatím všude nejstarší. A když už je někdo v mem věku, tak čeká dítě třetí a na to už ostatní koukají jinak
![]()
ježiš, kašli na to, jak kdo kouká, vždyť to je úplně jedno - a užívej si zdravého miminka a chlapa ![]()
Nejsi stará rodička. Dnes mnoho žen rodí ve tvém věku. Nemysli na negativní věci a užívej si těhotenství. ![]()
@Ginuš píše:
Holka já rodila taky skoro ve 39 a teď je mi 43 a kazdej hádá tak 32 max 35, takže nedej na vzhled. A neřeš ostatní. Budeš mít miminko, raduj se![]()
Mam to stejne i s tim, ze mi hadali o hodne mene, ted je 48 a mam deti 9 a 14 a uz je to "stari " znat bohuzel, ale u me i dost zivotem a zahulem, ldyz ma nekdo fungujici babicky a manzela zivit bez vetsich stresu, nevyspani, fyzicky nemaja jak ja za 3 v rodine, tak na tom muze byt v pohode…
Podle mě je to úplně normální a v pohodě.
Vůbec bych neřešila kdo jak kouká atd. Přeci cizí lidi nežijí tvůj život tak bych na to úplně kašlala
Moje mamka vždycky říkala že věk je jen číslo
a navíc mě přijde že když o sebe žena trochu dbá atd tak stejně nepoznáš kolik jí je doopravdy a hádáš spíš méně ![]()
Já mám první dítě v necelých 42, teď za měsíc druhé - táhne mi na 45. Na první dítě jsem čekala víc než 15 let. Život prostě mnohdy není takový, jaký si ho člověk Vyšní. Já se stará necítím, jestli někdo kouká, nevím - nevšimla jsem si. Těhotenství ani mateřství mě nevycerpava, užívám si to. Pro případ, že budu ztrácet nervy s pubertaky, mají mladsiho otce
.
Jinak já si myslím že tak zvané starší rodičky mají i své výhody.
Většinou už prostě finančně jsou na tom lépe než ve dvaceti to je prostě fakt v 99 procentech a taky už mají jisté věci líp srovnané v hlavě. ![]()
Ve 30 jsem se vzmužila a rozešla se s přítelem (byli jsme spolu 6 let), protože se nechtěl nikam posunout v životě. A co vím, neposunul se dodnes. Pak jsem teprve potkala tátu od svých dětí. Ale neskočí člověk hned na děti, že
. Snažit jsme se začali v mých 33 letech a nešlo to. Tak mám děti z IVF a to se táhlo. Čili první dítě se narodilo v mých čerstvých 36 letech, druhé ve 37 letech. Další děti jsme neplánovali a ono přišlo přirozeně
a rodila jsem v čerstvých 40. Nepředstavovala jsem si to takhle, ale nevidím to úplně jako moje špatné rozhodnutí, že bych to třeba dlouho odkládala. V ordinaci u dr jsem si i v těch čtyřiceti připadala úplně v normě
. Pod 30 let jsem tam nikdy snad ani nikoho netipovala. Co už. Mám velkou rodinu a jsem za ni strašně šťastná. Anonym prosím, o IVF nikdo neví a je to pro mne citlivé téma.
První dceru jsem rodila ve 30 a byla v porodnici jedna z nejmladších. Třetí ve 39, to už jsem byla nejstarší. Dnes to je běžné, nic si z toho nedělej, někdo nejstarší být musí. ![]()
39 to je ještě věk úplně v pohodě. Druhé dítě jsem měla ve 38, v okolí patřím k těm starším matkám, ale rozhodne nejsem jediná, jsou i straší. Dceři je teď už 8let a věk matek dětí z jejího okolí se pohybuje v průměru kolem 42let. Takže žádné mladice. První dceru jsem měla v 21 a to jsem naopak všude byla nejmladší matka. Moje známa má miminko ve 46letech.