Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Meda se mi líbí. Dceru má herec Ondřej Novotný. Spolužačka a kamarád mají syna Mikuláše. Říkají většinou Miky. Bývalá sousedka dala Alfreda, zkracovala na Freda
Znám Žofii cca 3 roky starou, oslovuje se Žofka. Je to podle mě moc hezké jméno. Josefínu znám vzdáleněji, je jí cca 5 let, táta jí říká Pepino, jak jí říkají ostatní, to nevím (znám se jen s tatínkem). Pak znám malého Aloise (má asi 2 roky), říkají mu Lojzí, Lojzo, i přímo Aloisi. Mikuláš je podle mě poslední dobou dost populární jméno, u těch vím z okolí hned o několika.
Zbožňuji Metoděj a Meda.
Je mi líto, že jsem na ně nepřišla dřív. Snad je budou mít jednou moje děti alespoň ve výběru.
Osobně znám nyní asi desetiletého Mikuláše. Doma mu říkají Miky, nebo Miku. Tam se mi vždy vybaví Krokodýl Dundee. ![]()
Ale jméno je to hezké. Potom znám osobně Žofii, ale ta už je dospělá. Říká se jí Žofko, nebo Žofi.
Ale tak to je u všech jmen stejné. Ujme se oslovení, které se bude nejvíc líbit vám a dítku. ![]()
Gratuluji k těhotenství ![]()
Z tvého výběru tu máme v okolí: Josefina, Aloise, Alois, Mikuláše 2×. Ze starších jmen pak ještě Ludmilku, Josefa, Františka, Janu, Helenu…
Z holčičích bych si asi nevybrala - Aloisie je na mě až moc old school (to platí i pro Aloise), Matilda a Meda jsou zas na můj vkus až moc časté (aspoň v mém okolí), Serafína je trochu divočina (navíc v češtině není moc dobré mít jméno na Ser-) a Žofie se mi nijak zvlášť nelíbí. Tak jedině Josefína, ale nelíbilo by se mi, že by z ní stejně nakonec byla Pepina.
Kdybych z nějakého důvodu chtěla starší tradiční jméno, dala bych asi Antonii. Sice Tonča taky není nic moc, ale určitě by se daly vymyslet i lepší zdrobněliny.
Z kluků mi přijde nejlepší asi ten Alfréd. Jeroným taky není špatný, ale nedovedu si představit žádnou použitelnou domáckou podobu. Maximálně tak Jerry a na to opravdu nepotřebuje tradiční jméno.
Mikuláš je už zprofanovanovaný a oblibu toho jména jsem nikdy moc nechápala.
@Anonymní píše:
Zdravím, holky.
S manželem čekáme uzlíčka a začínáme přemýšlet nad jmény. Jsme velcí fanoušci starších jmen…proto se chci zeptat, zda znáte někoho s tímto jménem?Na holčičku zatím máme : Aloisie, Matilda, Meda, Josefína, Žofie, Serafína…
Příjmení není exotické, ale docela ojedinělé (neznám snad nikoho ve velmi širokém okolí s tímto příjmením), ale je ryze české, žádné ř, ch, přechylky apod.
Na chlapečka : Alois, Alfréd, Jeroným, Mikuláš…ale ani tedy žádný Novák…
Pokud máte dítko se stejným jménem, můžete přihodit i jak říkáte
P. S. Prosím o anonym, rodina zatím ještě o těhotenství nevía chodí zde..
Zdravím, gratulace k těhotenství 🌷
Okolo máme Medu a Žofii.
Z vašeho výběru je krásné jméno Josefína ❤️.
U kluků Mikuláš snad 5×. Je dost oblíbené 😀.
Vás výběr.. nejvíce mě oslovil Alfréd.
Líbí se mi z těch starších i Josef a Bonifác.
Hodně štěstí při výběru. My máme doma Julii a Marianu 🌼.
Jinak co se týče oslovení, slyšela jsem Matildě říkat Maty, Máťo nebo Máťuše. Medě říkají Medí a Medulko nebo Medunko. Mikulášovi klasicky Miky nebo i Mikši.
Matildu/Matyldu jsem mela vyberu, ale povedl se kluk..pravdepodobne bych pouzivala Tili nebo Tylda. Medu a Josefinu mame mezi znamymi, nejake moc jine verze jsem od nich neslysela…
Mikulas byl muj deda, ale deda mu asi rikat nebudete
Ale je v dnesni dobe taky docela popularni, vetsinou je z nich Miki…
Aloisie ke super. Spíš než Josefína se mi líbí tvar Josefa. Říkala bych jí Josefko. Jak v té pohádce o Josefce.
Ze starších jmen jsem fanda jmen Naděje, Jenovéfa, Emil. ![]()
Jak tady někdo zmiňoval Ludmilu, to je taky hezké jméno i v základním tvaru, i jako oslovení Lidko nebo Mílo.
Z klučičích třeba Velen, tak se jmenoval princ z pohádky Princ a Večernice.
Jak se zdrobněle říká Serafíně? ![]()
Alfréd se mi líbí. Malej Alfík, dospělý chlap Fredy.
Zdravím, holky.
S manželem čekáme uzlíčka a začínáme přemýšlet nad jmény. Jsme velcí fanoušci starších jmen…proto se chci zeptat, zda znáte někoho s tímto jménem?
Na holčičku zatím máme : Aloisie, Matilda, Meda, Josefína, Žofie, Serafína…
Na chlapečka : Alois, Alfréd, Jeroným, Mikuláš…
Příjmení není exotické, ale docela ojedinělé (neznám snad nikoho ve velmi širokém okolí s tímto příjmením), ale je ryze české, žádné ř, ch, přechylky apod.
ale ani tedy žádný Novák…
a chodí zde..
Pokud máte dítko se stejným jménem, můžete přihodit i jak říkáte
P. S. Prosím o anonym, rodina zatím ještě o těhotenství neví