Starší jména pro dítko

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
3.7.23 22:43

Starší jména pro dítko

Zdravím, holky.
S manželem čekáme uzlíčka a začínáme přemýšlet nad jmény. Jsme velcí fanoušci starších jmen…proto se chci zeptat, zda znáte někoho s tímto jménem?

Na holčičku zatím máme : Aloisie, Matilda, Meda, Josefína, Žofie, Serafína…
Na chlapečka : Alois, Alfréd, Jeroným, Mikuláš…

Příjmení není exotické, ale docela ojedinělé (neznám snad nikoho ve velmi širokém okolí s tímto příjmením), ale je ryze české, žádné ř, ch, přechylky apod. :lol: ale ani tedy žádný Novák…
Pokud máte dítko se stejným jménem, můžete přihodit i jak říkáte :andel:
P. S. Prosím o anonym, rodina zatím ještě o těhotenství neví ;) a chodí zde..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
291
3.7.23 22:51

Meda se mi líbí. Dceru má herec Ondřej Novotný. Spolužačka a kamarád mají syna Mikuláše. Říkají většinou Miky. Bývalá sousedka dala Alfreda, zkracovala na Freda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6657
3.7.23 22:52

Znám Žofii cca 3 roky starou, oslovuje se Žofka. Je to podle mě moc hezké jméno. Josefínu znám vzdáleněji, je jí cca 5 let, táta jí říká Pepino, jak jí říkají ostatní, to nevím (znám se jen s tatínkem). Pak znám malého Aloise (má asi 2 roky), říkají mu Lojzí, Lojzo, i přímo Aloisi. Mikuláš je podle mě poslední dobou dost populární jméno, u těch vím z okolí hned o několika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
3.7.23 22:54

Zbožňuji Metoděj a Meda.
Je mi líto, že jsem na ně nepřišla dřív. Snad je budou mít jednou moje děti alespoň ve výběru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
3.7.23 22:55

Mimi Žofii má teď asi měsíc můj spolužák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2590
3.7.23 23:05

Osobně znám nyní asi desetiletého Mikuláše. Doma mu říkají Miky, nebo Miku. Tam se mi vždy vybaví Krokodýl Dundee. :lol:
Ale jméno je to hezké. Potom znám osobně Žofii, ale ta už je dospělá. Říká se jí Žofko, nebo Žofi.
Ale tak to je u všech jmen stejné. Ujme se oslovení, které se bude nejvíc líbit vám a dítku. :)
Gratuluji k těhotenství :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.23 23:11

Máme Matyldu a říkáme jí Máťa nebo Tylda

• Citovat
  • Upravit
1129
3.7.23 23:12

Z tvého výběru tu máme v okolí: Josefina, Aloise, Alois, Mikuláše 2×. Ze starších jmen pak ještě Ludmilku, Josefa, Františka, Janu, Helenu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2365
3.7.23 23:18

Z holčičích bych si asi nevybrala - Aloisie je na mě až moc old school (to platí i pro Aloise), Matilda a Meda jsou zas na můj vkus až moc časté (aspoň v mém okolí), Serafína je trochu divočina (navíc v češtině není moc dobré mít jméno na Ser-) a Žofie se mi nijak zvlášť nelíbí. Tak jedině Josefína, ale nelíbilo by se mi, že by z ní stejně nakonec byla Pepina.

Kdybych z nějakého důvodu chtěla starší tradiční jméno, dala bych asi Antonii. Sice Tonča taky není nic moc, ale určitě by se daly vymyslet i lepší zdrobněliny.

Z kluků mi přijde nejlepší asi ten Alfréd. Jeroným taky není špatný, ale nedovedu si představit žádnou použitelnou domáckou podobu. Maximálně tak Jerry a na to opravdu nepotřebuje tradiční jméno. :) Mikuláš je už zprofanovanovaný a oblibu toho jména jsem nikdy moc nechápala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.7.23 23:20
@Anonymní píše:
Zdravím, holky.
S manželem čekáme uzlíčka a začínáme přemýšlet nad jmény. Jsme velcí fanoušci starších jmen…proto se chci zeptat, zda znáte někoho s tímto jménem?

Na holčičku zatím máme : Aloisie, Matilda, Meda, Josefína, Žofie, Serafína…
Na chlapečka : Alois, Alfréd, Jeroným, Mikuláš…

Příjmení není exotické, ale docela ojedinělé (neznám snad nikoho ve velmi širokém okolí s tímto příjmením), ale je ryze české, žádné ř, ch, přechylky apod. :lol: ale ani tedy žádný Novák…
Pokud máte dítko se stejným jménem, můžete přihodit i jak říkáte :andel:
P. S. Prosím o anonym, rodina zatím ještě o těhotenství neví ;) a chodí zde..

Zdravím, gratulace k těhotenství 🌷

Okolo máme Medu a Žofii.
Z vašeho výběru je krásné jméno Josefína ❤️.
U kluků Mikuláš snad 5×. Je dost oblíbené 😀.
Vás výběr.. nejvíce mě oslovil Alfréd.
Líbí se mi z těch starších i Josef a Bonifác.

Hodně štěstí při výběru. My máme doma Julii a Marianu 🌼.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2365
3.7.23 23:25

Jinak co se týče oslovení, slyšela jsem Matildě říkat Maty, Máťo nebo Máťuše. Medě říkají Medí a Medulko nebo Medunko. Mikulášovi klasicky Miky nebo i Mikši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
3.7.23 23:27

Matildu/Matyldu jsem mela vyberu, ale povedl se kluk..pravdepodobne bych pouzivala Tili nebo Tylda. Medu a Josefinu mame mezi znamymi, nejake moc jine verze jsem od nich neslysela…
Mikulas byl muj deda, ale deda mu asi rikat nebudete :mrgreen: Ale je v dnesni dobe taky docela popularni, vetsinou je z nich Miki…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
3.7.23 23:29

Aloisie ke super. Spíš než Josefína se mi líbí tvar Josefa. Říkala bych jí Josefko. Jak v té pohádce o Josefce. :) Ze starších jmen jsem fanda jmen Naděje, Jenovéfa, Emil. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
337
3.7.23 23:59

Jak tady někdo zmiňoval Ludmilu, to je taky hezké jméno i v základním tvaru, i jako oslovení Lidko nebo Mílo.
Z klučičích třeba Velen, tak se jmenoval princ z pohádky Princ a Večernice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6618
4.7.23 00:05

Jak se zdrobněle říká Serafíně? :think:
Alfréd se mi líbí. Malej Alfík, dospělý chlap Fredy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze