Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Když jsem dělala rodokmen, stará jména v dotčené oblasti byla Marie (Marina), Anna, Kateřina, Barbora, Dorota (Dorothea), Magdalena, Ludmila, Kristina, Veronika, občas sem tam nějaká ta Růžena (Rosalia), Cecilie. V dané oblasti ještě Jenovefa a Filomena. A tím to hasne. Je možné, že někde ta variabilita byla větší, ale v té mojí oblasti se 300 let dávala ta pořád ta stejná jména do zblbnutí, žádné Matyldy ani Serafiny jsem neviděla.
Z klučičích Jan, Tomáš, Pavel, Petr, Matouš/Matěj (Matthias), Josef, Martin, Václav, Jiří a sem tam František a Michal nebo ten Mikuláš.
Voni dřív nebyli moc kreativní. Dali jméno nejbližšího světce a hotovo. Celkem kreativní byli lidi až v 19 století, a to spíš šlechtici a měšťani. Vesnicani si jeli pořád to svoje.
@Anonymní píše:
Zdravím, holky.
S manželem čekáme uzlíčka a začínáme přemýšlet nad jmény. Jsme velcí fanoušci starších jmen…proto se chci zeptat, zda znáte někoho s tímto jménem?Na holčičku zatím máme : Aloisie, Matilda, Meda, Josefína, Žofie, Serafína…
Příjmení není exotické, ale docela ojedinělé (neznám snad nikoho ve velmi širokém okolí s tímto příjmením), ale je ryze české, žádné ř, ch, přechylky apod.
Na chlapečka : Alois, Alfréd, Jeroným, Mikuláš…ale ani tedy žádný Novák…
Pokud máte dítko se stejným jménem, můžete přihodit i jak říkáte
P. S. Prosím o anonym, rodina zatím ještě o těhotenství nevía chodí zde..
Mne se stara jmena moc libi
znam malou Matildu a rika se ji nejcasteji Til, Tilly a Tillie. Znam i Josephine, ale cte se to anglicky a rikaji ji Josie. Nase mala je Emilia Mary, a jmeno Emilia taky vetsina lidi v Cesku povazuje za stare. Mary koneckoncu taky neni zadny moderni boom, ale to je takove nestarnouci, ze s tim nejde slapnout vedle. Kazdopadne se mi ohromne libi ![]()
Z klucicich jmen asi zadne osobne neznam, vsechna mi prijdou moc hezka, akorat Jeronymovi moc nefandim, tam se mi nelibi zdrobneliny ![]()
Gratuluju k miminku ![]()
@schnulla píše:
Jak se zdrobněle říká Serafíně?
Alfréd se mi líbí. Malej Alfík, dospělý chlap Fredy.
Moje kamarádka má psa Serafínu a říká jí Fíno ![]()
A co kdyz bude ve skole Mikulas zlobit a budete furt resit nejake patalie?
Jediné přijatelné je Meda a Alfréd. Pepina a Lojza je fakt strašný, Žofka jak pro opici. Mikuláš je pro mě prostě Mikuláš s vysokou čepicí, co chodí s čertem.
Velcí fanoušci starších jmen a kromě Alois/Aloisie vybereš ta, která jsou aktuálně populární, asi jsem čekala větší originalitu. Navíc Matilda a Serafína určitě nejsou u nás v minulosti dávaná jména. Co radši Přemek, Prokop, Oldřich, Radim, Arnošt, Edita, Alena?
Mikuláš, Meda a Alfréd už budou dost profláklé, ale všechny boží. Líbí se mi moc ta Serafina, je to krásné jméno. Jeroným je taky super. Mně se hrozně líbí Jaromír a Mira.
Aloisii zadnou neznam, znam nekolik malych Antonii. Take znam nekolik malych Matild/Matyld/Mathyld. S malou Medou jsem se jiz take setkala. Josefina je pro holcicky docela oblibena, z vaseho vyberu je pro holcicky nejcastejsi. Zofii chtela dat kamaradka, ale narodil se Hynek. Serafinu neznam.
Mikulas je v posledni dobe hooodne oblibeny, znam jich moc. Jeronyma znam jednoho 7leteho a jednoho dospeleho. Maleho Aloise ani Alfreda neznam.
@Anonymní píše:
Zdravím, holky.
S manželem čekáme uzlíčka a začínáme přemýšlet nad jmény. Jsme velcí fanoušci starších jmen…proto se chci zeptat, zda znáte někoho s tímto jménem?Na holčičku zatím máme : Aloisie, Matilda, Meda, Josefína, Žofie, Serafína…
Příjmení není exotické, ale docela ojedinělé (neznám snad nikoho ve velmi širokém okolí s tímto příjmením), ale je ryze české, žádné ř, ch, přechylky apod.
Na chlapečka : Alois, Alfréd, Jeroným, Mikuláš…ale ani tedy žádný Novák…
Pokud máte dítko se stejným jménem, můžete přihodit i jak říkáte
P. S. Prosím o anonym, rodina zatím ještě o těhotenství nevía chodí zde..
Znam 2 Medy, Matyldu s y, Zofinku. Josefinu neznam, ale urcite se davaji. Serafinu neznam, ale vzhledem k tomu, ze se Nelam ted rika Nel, Melisam Mel, Emickam Em, tak bych Serafinu nedavala…
Z kluku znam Lojzika, Jeronyma jsem znala v nasi generaci, Mikulase taky v nasi generaci, ale je jich urcite i dost malych. Hodne se ted dava i Jachym.
Známá má Celestinu. Jak jí říká, to nevím. My jsme spolu jezdily do školy. Víc vazeb nemáme.
Aloisie je krásná, taky se mi moc líbila, ale dcera má jiné postarší jméno. Znám malou Medu (začíná být celkem populární), rodiče ji říkají převážně Medo. Pak Josefínu, ty podle mě jdou hodně do módy, dřív se mi to jméno lábilo moc (tak 15 let zpátky, to ho mělo pár desítek žen v republice), mám známou už dospělou Josefínu, říká se jí Pepča, Pepina a Fína.
@Mámou naskok píše:
Aloisie ke super. Spíš než Josefína se mi líbí tvar Josefa. Říkala bych jí Josefko. Jak v té pohádce o Josefce.Ze starších jmen jsem fanda jmen Naděje, Jenovéfa, Emil.
Josefa je také moc pěkné, tu má majitelka firmy Ababu.
Znám čtyři Medy, jednu má i tenista Radek Štěpánek a také moderátor Martin Čermák. Nejvíc se jim říká jednoduše Medo. Společně s podobným jménem Lada to začíná být celkem populární jméno. Mikulášů znám několik ve své generaci (30+). Říká se jim Mikuláši, Miky, Majku. Žofii potkáváme na hřišti, jsou jí tak tři roky. Maminka jí říká Žofi, Žofinko, Žofie. Matildu znám jednu taky cca tříletou, říká se jí Matildo, žádné zkráceniny. Josefínu znám jednu dospělou, osloveni Josefíno nebo Pepino.
Z vašeho výběru se mi nejvíc líbí ta Matilda a pak Alfréd - o tom i uvažuju pro případného svého syna. Říkala bych mu Alfréde, Frede nebo Freddie (miluju Queeny
).
Ještě mám jeden tip z podobného soudku - Alfons. Máme jednoho v rodině (narozeného za první republiky) a vždycky mi to přišlo takové vznešené
. Ještě máme v rodině z té generace Emílii a Evženii - Emu a Ženku.
Taky se mi moc líbí jméno Jenovéfa - Jenůfka.