Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Můj průběh? První velký záchvat ve spánku v 16, kdy jsem se probudila s motáním hlavy a pocitem na zvracení, že mám „asi nízký tlak“. Ze záchoda už jsem neodešla, ale vypadla. Klasická padoucnice aka generalizovaný záchvat, jak si to představí většina. U neurologa nic. Pak dva roky klid. Další záchvat se ztrátou vědomí (motání hlavy, postupné oslepnutí, pískání v uších, šílené bolesti žaludku a střev, zvracení až kompletní výpadek) v 19 po pijatice. Už jsem to neřešila, leč postupně se frekvence zvyšovaly a objevily se právě i tyhle parciální záchvaty, kdy navenek člověk funguje, ale je to tzv. „absence“. Vyvrcholilo to dvěma záchvaty během jednoho měsíce - jeden ve vaně, kdy jsem četla časopis a najednou jsem nedokázala zpracovat to, co vidím, a druhý v autobuse cestou domů jednu zastávku od nemocnice. To už mě rychlá vezla rovnou na neuro. Takže mi udělali opět EEG - ten delší záznam circa na hodinu - a že budeme problikávat. Po zhruba 20 minutách sestra prohlásila, že radši blikat nebudeme, takže mi to bylo jasné. Přišla doktorka, probrala se mnou možnosti léčby a dala mi doporučenku na MRI a CT pro vyloučení krvácení, nádorů a podobně. Za týden od výsledků po všech vyšetřeních (šlo to rychle) jsem si vyzvedla léky a teď je beru už sedmým rokem. Docela dost decimují krátkodobou paměť, první týden jsem si přišla regulérně sjetá, byly i nějaké panické ataky v noci, pokud jsem neměla možnost se dobře vyspat ale mozek si zvyknul a od té doby jsem velký záchvat se ztrátou vědomí neměla. Což je pro mě nejdůležitější. Ty malé se ještě několikrát objevily, ale to jsem vždy znala příčinu - málo jídla, hodně stresu atd. Řidičák jsem si udělala po dvou letech bez záchvatů, to je hranice daná zákonem, jen podepíšeš prohlášení. Těhotěnství také zatím bez problémů. Není to nijak omezující, pokud nepočítám fakt, že jednou za půl roku musím na EEG a na kontrolu, samozřejmě nesmím alkohol a kofein (to malé pivko si jednou za čas klidně dám, ale nechybí mi to), respektive cokoliv, co nějak přehnaně podporuje činnost mozku jako jsou energetické nápoje a podobně.
Tak to jste mě vyděsili, já jsem teď těhotná takže na MR asi nepůjdu. Ale mám to už od roku 2013 a teď zrovna ne moc často.
Epilepsii mi vyloučili už v dětství, tehdy mě zkoumali kvůli migrénám.
Ahoj, možná Tě trochu uklidním. Co panická porucha?, při těch dochází občas tzv. depersonalizaci a desrealizaci snad to píšu dobře.
Při těch dochází ke stavu, kdy jako by máš pocit, že vše kolem Tebe je nereálné, jako by mysl byla mimo tělo. Vše si samozřejmě uvědomuješ a máš z toho strach. Něco si o tom přečti popřípadě vyhledej nějakého dobrého psychiatra.
@Anonymní píše:
@M_Vladim Já třeba vůbec necítím, že se ten stav blíží. Jakmile mám ten pocit v břiše (jakoby leknutí), tak už se to rozjíždí, pár vteřin jsem jako vypnutá a pak se vrátím zpět. Nebylo by to při poklesu tlaku postupnější? Píšeš, že cítíš, že to na tebe jde. Já fakt nic nepoznám, je to náhlé. Přijde mi to jako tvrdý restart počítače - prostě blik, vypnuto a pak se to pomalu všechno zapíná a dává dohromady.
Cítím, ale je to sotva na to kafe. To už vařím jak v transu. Nebo spíš „tunelové vidění“.
Teď to tu tak čtu - jestli nakonec nemám nějakou lehčí formu epilepsie.
![]()
V mládí mě semtam docela hnusně bolívala hlava - migrény. Ale na nic se nepřišlo, ani na EEG. Nakonec to celkem přešlo. ![]()
@Fassatka Právě úzkost ani strach necítím. Ani předtím, během, ani po. Prostě naprosto v klidu. Jenom únava potom, někdy potřeba na wc.
@hadraplanka Při epilepsii se nesmí káva a energetické nápoje? ![]()
@zelená7 Ne, je tam právě kvanta kofeinu, taurinu a cukrů. Pro mozek je to jako rána kladivem. Samozřejmě jedno espresso za čas nic neudělá, ale pět denně by jich rozhodně člověk vypít neměl. V závislosti na závažnosti. Někdo by ideálně neměl ani to jedno.
@hadraplanka Ale tak u tebe je to bez diskuze, když jsi měla i ty velké. Já právě na EEG nic, blikali mi taky a v pohodě. Tím by se tedy prokázala?
@Anonymní píše:
@hadraplanka Ale tak u tebe je to bez diskuze, když jsi měla i ty velké. Já právě na EEG nic, blikali mi taky a v pohodě. Tím by se tedy prokázala?
Blikali i poprvé a záznam byl čistý. To ti tady nikdo neřekne. Na další prohlídce bych ale trvala. Rozhodně mi nepřijde normální být někde venku mezi lidmi třeba na deset minut mimo. Můžou tě minimálně okrást, můžeš si ublížit.
@hadraplanka Já to nemám na tak dlouho. Trvá to dle mého do minuty. A zcela mimo nejsem, mužů fungovat, jít, pokračovat v činnosti, ale nemyslí mi to, jsem jako ve snu, třeba si neuvědomuji místo atd.
@hadraplanka Já ji mám diagnostikovanou 12 let a kávu piju denně. Teda jen jednu. Neurolog mi nikdy neřekl, že ji nesmím. Energetický nápoj jsem pila asi 2×, když jsem potřebovala nakopnout při učení a nic to se mnou neudělalo. Tak nevím no. A to mi taky neřekl, že nesmím. Takže tohle jsou pro mě novinky.
@zelená7 Koukám, že dokonce snižuje účinnost některých léků. Mně to právě na oddělení epileptologie v Thomayerovce doktorka říkala, dokonce je to napsané v jedněch z těch brožur, co dávají pacientům. Ale říkám, ono se s jedním kafem asi nic neděje, stejně jako u alkoholu, když to člověk nepřehání a zná své tělo. Jde i o tu interakci s léky. Mně to kafe třeba problém nedělalo, protože i tak mám radši typy čaje, kde toho kofeinu je podstatně méně. Je to prostě stimulant.
Režimové úpravy při epilepsii
pravidelný spánek (ve stejnou dobu chodit spát a vstávat a to včetně víkendu, neměl by spát přes den)
prostředí bez hluku a výrazných impulzů, které dráždí smysly
nejíst dráždivé jídlo (koření, kofein, alkohol, fermentované sýry, uzeniny)
zákaz alkoholu, kofeinu, silné čaje, cigarety, drogy
pravidelný režim práce a odpočinku, vyhýbat se stresu
vliv psychického napětí
@Anonymní píše:
@Tarjei A jak se ti to projevuje - fyzicky, pocitově? To potom tedy řešit s psychiatrem?
Hlavne smyslové vnimani to odnasi. Ano, tak.
@hadraplanka Nekouřím, alkohol nepiju, nepohybuju se v hlučném prostředí, ale jednou za rok jedu na pořádný koncert, jím a piju všechno, spím pravidelně. Nic mi nedělá problém až na to, když špatně spím a mám větší stres.
@M_Vladim Já třeba vůbec necítím, že se ten stav blíží. Jakmile mám ten pocit v břiše (jakoby leknutí), tak už se to rozjíždí, pár vteřin jsem jako vypnutá a pak se vrátím zpět. Nebylo by to při poklesu tlaku postupnější? Píšeš, že cítíš, že to na tebe jde. Já fakt nic nepoznám, je to náhlé. Přijde mi to jako tvrdý restart počítače - prostě blik, vypnuto a pak se to pomalu všechno zapíná a dává dohromady.