Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dcera bude mít v říjnu dva roky a nějak jsem se pořád nerozhodla, zda jí pořídím sourozence, protože na podzim začněme stavět. Mám možnost se vrátit přímo na svoje místo, tak váhám zda se vrátit do práce a stavět v klidu jen s jedním dítětem nebo si pořídit druhé a zůstat na mateřské.
Zajímal by mě názor někoho kdo stavěl ze dvěma malýma dětma, zda by do toho šel znovu?
Ahoj, no tak pokud to finančně zvládnete tak bych určitě udělala druhý, my tedy stavěli když jsem byla těhu a dostavili když jí bylo 6 měsíců a bylo to v pohodě ale stavěla nám firma takže já jsem v podstatě nic nedělala krom lítání po úřadech, pak ke konci jen úklid a to už je v pohde ![]()
Finančně nám je jedno, jestli zůstanu na mateřské nebo ne. Papírování vyřizuje nás architekt. Ale nebude nám vše dělat jedna firma. Ale teď zrovna moje kamarádka dodělává dům a na všechno si najímala řemeslníky a ta mě varovala, že by do toho s druhým dítětem nešla. Že trávila mnoho dní a nocí poptáváním a vybíráním. Má taky tak stejně starou dceru jako já. Moc ráda bych se vrátila do práce. Ale pokud bych to brala sobecky, tak bych se raději vrátila do práce. A pořídila si druhé později, ale mám strach, že už bych měla dva jedináčky ne sourozence.
Kamarádka staví s dvojčatama. V poslední době to zvládá jen díky neurolu.
Já stavěla bez dětí. Úplně mi to stačilo. Respektive já byla jen pomocná stavenice. Nedovedu si to představit s dětma. Jo, chtěla jsem mít postaveno dřív než založíme oridnu. Páč naši stavěli, když jsme byli malí. Never more.
Neexistovalo totiž nic jinýho. čas, peníze, nervy, hádky - stavba. Nic jinýho.
Vloni jsme rekonstruovali byt - 2 děti -1,5 a 3,5roku.
Hodně dělala firma, ale vadilo mi, že kdykoliv jsme chtěli jet něco vybrat - barvy, věci do koupelny, kuchyně atd. museli jsme někomu říkat o hlídání.
Bohužel jsme pak brali většinou to první - neměli jsme dostatek času a klidu.
Podívej se na to i z téhle strany, vše přes internet vybrat nejde.
My stavěli s dvěma dětma a přežili jsme to v pohodě
. Mně rozdíl mezi jedním a dvěma dětma při stavění nijak zásadní nepřijde
. Pokud nemáš extrémně hodné a líné dítě
, tak bych to na aktivní stavění z tvojí strany stejně moc neviděla byť jen s jedním dítkem. V klidu už nevybereš a neuděláš stejně nic
. Spíš záleží na tom, kolik času se hodláš na stavbě angažovat ty osobně a jestli máte dítě či děti komu svěřit na hlídání. Osobně bych se rozmýšlela podle toho, jak blízko věkově chci děti k sobě a řídila se tím.
Daniku já si myslím, že už ani to jedno dítě, pokud není extrémně hodné, jak jsem psala, nenechá Ivouška vybírat v klidu. Samozřejmě je komplikovanjěší jet do obchodu s dvěma dětma, než s jedním, to jo, ale pokud chce zakladatelka řešit věci v klidu, tak hlídání bude stejně potřebovat už pro to první dítě
.
Děti budou chudáci- oba, jestli se do toho pustíte s nimi. Uteče ti jejich kus dětství, kdoví, v jaké etapě těhotenství to tebe nemine, nebo potom ty začátky s dítětem… Že by byli dva jedináčci, tak to možná až v případě, že je budeš mít 15 let od sebe. Což doufám tak dlouho stavět nebudete ![]()
Taky jsme stavěli s dítětem a chudák tedy nebyl
Jak píše etosh, mě přijde jedno, jestli budete stavět s jedním nebo dvěma dětmi.
U nás to vypadalo tak, že věci jsme vybírali spolu na netu, když spal. Co šlo, objednali jsme po netu, co nešlo, tak jsme jeli vybrat spolu a dítě bylo u babičky. Stavěl manžel sám za pomoci kamarádů nebo dědy, já jsem s babičkou vařila řemeslníkům, malej pomáhal, obědval potom s chlapama, odpoledne jsme se za nimi byli podívat, jak začal zlobit, šli jsme zase domů. Já se tedy angažovala jenom při nějakém uklízení, jiná práce tam pro mě stejně nebyla, jako přidavač nebo tak něco bych se fakt neuživila ![]()
Já bych do toho klidně šla, víc by mě potom mrzel třeba velký věkový rozdíl dětí ![]()
My se za týden stěhujeme… začali jsme na konci září stavět a teď dokončujeme… kdyby to celé stavěla firma, tak bych do toho klidně znovu šla, ale dělali (manžel dělal s mým tatínkem) zateplování, elektřinu, chytrou instalaci domu, vodu, odpady, malovali jsem sami, tapetovali, pokládali podlahy sami a všechnen materiál jsme si kupovali sami a na stavbu vozili sami… a řeknu Ti, že mazec malou (v říjnu měla bude mít 2 roky) viděl za poslední domu, když se to posčítá asi 1 den všechno nakupovaní a domácnost byla na mě a malou jsme měla od rána do večera. Zvládnuli jsme to, ale po pravdě znovu bych do toho v tomto rozsahu nešla, raději bych měla levnjší koupelnu a kuchyň a hodně nechala na firmách. Pak si myslím, že to jde. Ale toto by fakt mazec. Druhé jsme taky chtěli, ale příroda rozhodla jinak a ve 12 týdnu jsme potratila, dcera je sice šikovná a oproti jíným dětem dopředu, ale vyžaduje i větší pozornost a víc výletu a aktivit, než děti v jejím věku. Nemyslím si, že potrat byl tím stresem, ten došel až teď na konci. Za tři týdny bych měla termín a po pravdě jsme i trochu ráda, že to tak dopadlo. Už tak jsme vyřízená a neumím si představit chystat na mimi a valit se jak sud:-)))) Rozhodnutí je jen na Vás, ale za mě: rozmyslet jakým způsobem stavbu povedete jestli sami nebo firmou, uvědomit si jesti máte stejný vkus a jste schopní se na výběru shodnout, jestli máte babičky nebo někoho kdo vám pohlídá, když budete jezdit vybírat (my nemáme a všechno jsme musela s malou - dá se, ale ona mi neposedí a teď to skončilo rozbitou baterie a škodou za 4000). Každopádně přeji dobré rozhodnutí, úřadů se vůbec neboj!!! to se dá levou zadní a sama a aspoň ušetříš nějakou tu kačku:-) Jen mysli na sebe, ať máš těhotenství v klidu a nevyjde Vám termín porodu na stěhovaní… Já být na vašem tak se do toho pustím a miminko počnu, tak bych byl tak v půlce těhotenství, kdy je ještě člověk schopný uklidit a tak… A pak si baráček pěkně užiješ s miminkem!!! A.
@madi píše:
Taky jsme stavěli s dítětem a chudák tedy nebylJak píše etosh, mě přijde jedno, jestli budete stavět s jedním nebo dvěma dětmi.
U nás to vypadalo tak, že věci jsme vybírali spolu na netu, když spal. Co šlo, objednali jsme po netu, co nešlo, tak jsme jeli vybrat spolu a dítě bylo u babičky. Stavěl manžel sám za pomoci kamarádů nebo dědy, já jsem s babičkou vařila řemeslníkům, malej pomáhal, obědval potom s chlapama, odpoledne jsme se za nimi byli podívat, jak začal zlobit, šli jsme zase domů. Já se tedy angažovala jenom při nějakém uklízení, jiná práce tam pro mě stejně nebyla, jako přidavač nebo tak něco bych se fakt neuživila
Já bych do toho klidně šla, víc by mě potom mrzel třeba velký věkový rozdíl dětí
Přesně jako u nás… ![]()
Moc Vám holky děkuji za názory. Už to řeším pár měsíců a pořád se nemůžu rozhodnout. Sice všechno budeme řešit přes firmy, ale i tak to bude hodně času tráveného mimo domov. Máme sice babičky a dědečky ve stejném městě, kteří ochotně pohlídají, ale i tak to bude náročné.
Náročné to bude to nikdo neříká, že ne, ale barák ten tričtvrtě rok „objetování“ stojí:-( A Vás jestli se bude týkat kontrola a výběr věcí, tak se to dá podle mě zvládnout. Ale ono strašně záleží na Vás, kamarádka teď předělávala koupelnu a už to mají rozbombardovaný skoro tři měsíce, měli na to firmy a stejně tam nejsou schopni uklidit a kousíček stěny vymalovat, takže to budou dělat půl roku a pohádali se ne jednou:-( A.
@aliceh82 píše:
Náročné to bude to nikdo neříká, že ne, ale barák ten tričtvrtě rok „objetování“ stojí:-( A Vás jestli se bude týkat kontrola a výběr věcí, tak se to dá podle mě zvládnout. Ale ono strašně záleží na Vás, kamarádka teď předělávala koupelnu a už to mají rozbombardovaný skoro tři měsíce, měli na to firmy a stejně tam nejsou schopni uklidit a kousíček stěny vymalovat, takže to budou dělat půl roku a pohádali se ne jednou:-( A.
Moc ti děkuji za tvoji zkušenost. Moje sestra taky tak stavěla s přítelem jako ty, ale bez dítěte. Má moc šikovného přítele a jeho tatínka, tak to dělali svépomocí. Nás se bude týkat jak píšeš kontrola, výběr a taky ten úklid. Snad to půjde dobře a rychle. Teď bydlíme v bytě 3+1, ale je to menší byt a pořád jsem si nezvykla a hlavně naše malá miluje velké prostory a zahrady. Jen mám strach, že pokud se vrátím do práce, tak už se mě nebude chtít zpět na mateřskou. Tak prostě nevím, jestli mám zatnout zuby a jít do toho ve čtyřech. Nejpohodlnější by bylo jít s miminkem až do nového, ale to nestihnu, protože mám mateřskou do října 2013. ![]()
Ono i tak toho bude hodně uvidíš:-) ale člověk si asi zvykne na všechno:-))) ta zahrada a pokojíčky pro děti a krb v obýváku za to stojí… a Ty když teď otěhotníš, tak věř tomu, že si barák ještě s dětmi na mateřské pěkně užiješ… a po pravdě je to i docela výhoda být doma a vybírat, zjistíš, že skoro všechny velké firmy mají do 4 a ty když malou odvedeš do školky pak do práce, tak to je podle mě ještě náročnější:-) jen kdyby jsi měla pružnou pracovní dobu a zaměstnavatel Tě pouštěl… do toho nějaká nemoc ve školce. A jestli máš setru a šikovného zetě co postavili, tak máš obrovskou výhodu - poradí kde co koupit jak to vychází a něco už můžeš obkoukat od nich a některých chyb se vyvarovat co udělali oni. Držím palečky v dobrém rozhodnutí! Kdyžtak si sepiš na papír plus a mínus a pak to s manželem proberte a uvidíte co u Vás převažuje:-) Jinak máš asi stejně staré dítko jako já:-) Nevím kde chcete stavět, ale když bys něco potřebovala poradit kde co sehnat, tak klidně napiš.