Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den.Chtěli bychom se odstěhovat do Anglie,kde by měl přítel práci jistou,ale naši dětičky nevím jak by to zvládli. Malému je 6let a musí tento rok nastoupit do školy a tak nevím jak by to bylo se školou v Anglii.Malé jsou dva měsíce tak to by problém nebyl,teda na sociálce mi řekli,že kdybychom se odstěhovali přišli by jsme o mateřskou v ČR a museli žádat v Anglii,ale zdá se mi to hloupé žádat někde v cizi zemi,proč by nám něco dávali.Bo a tak nevím jak bychom všechno zvládli, já ani malej neumíme anglicky.Nemáte někdo podobné zkušenosti?Děkuji za rady a přejeme hezký den Monika a rodina. ![]()
Myslím že o mateřskou by jsi nepřišla, já ji normálně do zahraničí dostávala, i nemocenskou, jen jsem posílala jakýsi papír na sociálku od doktora, že budu „stonat“ v cizině, ale s rodičákem by pak ale problém byl.
Syn by mohl chodit do nějaké přípravky, malé děti se naučí rychle. S rodiči to je horší, mě to moc nejde, ale vždycky jsem nějaké základy jazyka měla (jak aj, tak teď NJ)…jinak hodně toho stejně zařizuje manžel (všechny úřady, doktora pro malou, telefony), já sice řeknu většinou co potřebuju, ale mám problém rozumět.
dobrý je určitě nějaký kurz, ale s prckem to je složitější.
Jde mi hlavně o děti.A Filípek 6nevím jak by to zvládnul.Nejspíš jsme se měli rozhoupat mnohem dříve,jenže já stále nechtěla a teď když chci.Je to problém.S malou by to byl myslíte větší problém?
Zvládnul by to, co by ne…spousta lidí se takto stěhuje.
s prckem jsem myslela jako že vy musíte mít na kurz hlídání, jinak malé děti se učí ještě snadněji.
Moje dcera se sice v německu narodila, ale moc do kontaktu s německy mluvícími lidmi nepřijde, oba jsme češi, ve dvou letech by měla jít do německé školky aby se naučila jazyk.
Může se ale stát, že manžel pak získá práci někde jinde a budeme se stěhovat do jiného jazykového prostředí.
problém bych viděla jen u dětí s mentálním postižením, autismem a pod. kteří by takovou jazykovou změnu zvládali hůř.
Pro malého je to obrovská šance se naučit světový jazyk…
My jsme se přestěhovali do Anglie v listopadu. Syn má taky 6let, školu zvládá v pohodě. On teda mluví i italsky a ve třídě má italského chlapečka, takže měl hned kamaráda. Neboj, děti to zvládnou líp než my dospělí ![]()
a jak může nastoupit do školy kde nerozumí ani slovo. To se s nimi prostě učí a časem něco pochytí?Kolik se platí škola?Říkali jsme mu to,ale nechce nikam,bojí se toho,že bude prý za hlupáka.To je Váš syn šikovný,když se učí další a další jazyk.
ahoj, ja v Anglii ziji
prijdes o rodicak a vsechny ostatni davky, socialni davky muzes cerpat pouze ve state, kde skutecne zijes, kde je centrum rodiny, a kde platis dane.
na rodinne davky, slevy na danich tu budete mit narok jako kazdy jiny.
vic napisi zitra…
ahoj
kde zacit ![]()
my se stehovali pred rokem a pul, male byly v te dobe 4 roky. hlavni rozdil je, ze tady je povinna skolni dochazka od 4 let. prvni rok je jakasi pripravka deti si vetsinu dne hraji, ale uz se uci i psat cislice a pismena. ten prechod ze skolky do skoly je pozvolny. i v dalsich rocnicich maji ve tridach hracky. je to takova skola hrou.
tvemu malemu je 6, takze v tehle dobe by tady byl uz ve 2 tride. s jazykem si starosti nedelej. moje dcera neumela ani slovo a zapojila se paradne, dneska umi anglicky uzasne, ma perfektne naposlouchanej prizvuk. ucitelky byly velmi ochotne, dali si s ni praci. je tu spousta cizincu, ravdepodobne by nebyl ve tride jediny, kdo ma s anglictinou problemy. deti se uci rychle a snaze, nez dospeli. ja do dneska neumim, jsem doma s 11mesicnim synem a kontakt s jazykem chybi.
k tem davkam. jeste asi pred 2 lety se davky vyplacely i do rahranici, CR si spatne vykladala zakony EU, byla na to upozornena a vypalceni zastavila. obdoba rodicaku tu neexistuje, zenske berou jen materskou a pak nic. ale je tu spousta jinych rodinnych davek a slev na danich. budete mit narok na vse tak jako kazdy jiny tady, at cizinec nebo anglican.
je toho spousty, klidne se ptej konkretne
Tak malej tím, že má 6let, tak šel automaticky do 2.třídy. Nevýhoda je, že všechny děti už umí číst a počítat, ale on má individuální program a ještě lekce angličtiny se speciální asistentkou.
Kolik stojí státní školy nevím, malej chodí do soukromé mezinárodní. A to je teda palba. Já, když byla na pohovoru za ředitelkou, tak ona se mě ptala, co od jejich školy očekávám, tak jsem jí řekla, že priorita je, aby uměl jazyk. Počítat se s ním budu učit příští rok, protože budeme muset začít i s českou školou.
Jinak se neboj, malej si rychle zvykne, náš to nějak neřeší, že nerozumí, ale on tam zas má aspon italského kamaráda.
Ahoj.Teda to je tolik jiných věcí.A on by malej mohl jit do normální školy nebo by musel jít do nějaké soukromé nebo jiné?A ty dávky pomůžou rodinnému rozpočtu anebo by jsme se měli spoléhat jen na peníze z práce?Není Vám tam smutno? Je to tam lepší než u nás aspoň v něčem?To je otázek.děkuji
ty kamarádi pro děti jsou taky důležitý,ale to by si snad někoho brzo našel.Nebo se třeba kamarádit s lidmi z čech kteí mají podobně staré dětičky.Vy se tam s českými lidmi potkáváte?
Mě mateřskou normálně do zahraničí vyplatili…zkus zavolat na centrálu české správy do prahy, jsou docela ochotní. Kde budete mít trvalé bydliště, ještě pořád v čr?
mala chodi do statni skoly, neplati se nic. kamaradku si tam nasla rychle.
ty davky hodne pomuzou. u nas chodi do prace jen manzel, dela v tovarne. ja jsem s malym doma a mame se dobre, neni to na zadne velke rozhazovani, ale staci to.
hodne dlouho trva, nez vyridi zadosti o davky. jen na pridavky jsme cekali 9 mesicu, ale zaplatili vse zpetne od data podani zadosti. takze to chce mit nasetreno, nez se dostanete k pravidelnemu prijmu.
pro zajimavost treba pridavky delaji 20 liber tydne na prvni dite a asi 13 na dalsi.
me i male se styska hodne, ale snazime se letat casto do CR, tak 4× za rok. pro rodinny zivot jsou tu podle me lepsi podminky nez v CR. v obchodech je kvalitnejsi ovoce, zelenina. lide jsou k sobe tak nejak slusnejsi, i kdyz mi to casto prijde hrane. na uradech, u doktora, vsude s tebou jednaji jako rovny s rovny, zadne povysovani.
zdravotnictvi je tedy kapitola sama pro sebe, je zdarma a podle toho to vypada. lepsi je zaplatit si vysetreni v CR.
suik píše:
Mě mateřskou normálně do zahraničí vyplatili…zkus zavolat na centrálu české správy do prahy, jsou docela ochotní. Kde budete mít trvalé bydliště, ještě pořád v čr?
o trvale bydliste vubec nejde. narok na vyplatu se posuzuje podle centra zajmu rodiny, podle skutecneho bydliste. pokud budou zit a pracovat v jine zemi EU, mohou cerpat davky pouze v te zemi. tohle plati jen v ramci EU, kdyby se jednalo treba o USA, australii tak davku dostanes.
dokonce i kdyby manzel odjel drive a zacal pracovat a zena s detmi jeste zustala v CR, tak o davky prijde. ona nepracuje, vse se tedy posuzuje podle manzela. ten pracuje a odvadi dane v jine zemi, narok na davky, tak v CR zanika a cela rodina na ne ma narok pouze tam kde pracuje. to se tyka i zdravotniho pojisteni.
CR delala po leta ve vyplaceni chybu.
ja si take myslela, ze na davky v CR mit narok bud, kdyz si tam necham trvale bydliste. jenze trvale bydliste je udaj, ktery se pouziva snad jen v CR. travila jsem hodiny na netu dopisovanim v ruznych diskusich na toto tema a opravdu je to tak, jak pisi. od kvetna 2010
se vyplaceni davek do zahranici stoplo, na upozorneni EU a spousta mamin v Anglii o ne prisla. resila jsem to i nekolikrat na socialce v CR.