Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já nevim, co se všichni divíte tomu, že se chce někdo přestěhovat do Prahy. Každý nechce zůstat vesničan do konce života.
@Mamhlucnehosouseda píše:
Já nevim, co se všichni divíte tomu, že se chce někdo přestěhovat do Prahy. Každý nechce zůstat vesničan do konce života.
Já se nedivím. Ale zrovna pro malé děti, které ještě nechodí do školy je to lepší někde na vesnici či blízko prarodičů, kvůli hlídání a vůbec styku s nimi. Od doby docházky do školy je to zase lepší bydlet v Praze. Děti tady mají mnohem větší výběr kroužků, školy mají také většinou vyšší úroveň i díky vyšší úrovni spolužáků. Střední školy jsou také lepší a je tady také větší výběr i soukromých. Městská hromadná doprava i díky metru funguje skvěle, takže se dá dojíždět i na delší vzdálenosti bez auta a velké ztráty času. Výběr zaměstnání je také velký a ty platy jsou většinou někde úplně jinde než někde na severní Moravě.
@Mamhlucnehosouseda píše:
Vesnican zustane vesnicanem, i kdyz se maskuje za Prazaka
.
@Lucie_Sx píše:
Vesnican zustane vesnicanem, i kdyz se maskuje za Prazaka![]()
![]()
.
dle prispevku hadam, ze vlastni zkusenost po nastehovani se do Prahy, ze
![]()
Zakladatelko, už to tu padlo, ale opravdu si to důkladně promyslete, mohla by to být fatální chyba. Praha je drahá, i když samozřejmě pro šikovné lidi je tu práce dost a dobře placené. Ale ty budeš na mateřské/rodičáku, z toho se dnes nezaplatí ani jídlo pro tříčlennou rodinu. Vše by musel táhnout chlap. Až půjde dítě do školky (zapomeň, že ve 3 letech tu seženeš státní školku, budeš ráda za umístění ve 4, zvlášť s přistěhovaleckou krizí), bez pomoci babiček budeš hodně na OČR, možná budeš mít vůbec problém tu práci sehnat. Taky se sociálně odřízneš od rodiny a přátel, to ti podle mě žádná kultura (na kterou stejně moc času nebude s miminem na krku) nevynahradí. Pokud nemáte na to přestěhovat se teď, těžko na to budete mít s miminkem, bohužel. A jen pro představu, nájem bytu 2kk se třeba konkrétně u nás na zelenější a baby-friendly periferii (15 minut na metro) pohybuje kolem 18k bez poplatků.
@Anonymní píše:
Zůstaň, kde si, Moravu v Praze nepotřebujeme
To je zase výrok hodný Bludistaka.
Nám se na Vysočinu taky cpete ve velkým, jste smog a dělate tu jenom problémy a nevraživost a tahate sem pražské manýry a mít vás za souseda je slast. A taky vás nevyhanime zpět do Prahy. Dost úzkoprsé.
@biedronka105 píše:
To je zase výrok hodný Bludistaka.
Nám se na Vysočinu taky cpete ve velkým, jste smog a dělate tu jenom problémy a nevraživost a tahate sem pražské manýry a mít vás za souseda je slast. A taky vás nevyhanime zpět do Prahy. Dost úzkoprsé.
Na tyhle výkřiky stačí nereagovat, snižuješ se na úroveň blbečka. Není potřeba se tu zhádat kvůli tomu kdo je větší borec a komu čouhá sláma z bot ![]()
@unuděná píše:
Na tyhle výkřiky stačí nereagovat, snižuješ se na úroveň blbečka. Není potřeba se tu zhádat kvůli tomu kdo je větší borec a komu čouhá sláma z bot
Já se nehadam, konstatují ujetou myšlenku. A propos aspoň mám koule nejet na anonyma, to je rozdíl.
@biedronka105 píše:
Já se nehadam, konstatují ujetou myšlenku. A propos aspoň mám koule nejet na anonyma, to je rozdíl.
No právě, že máš vůbec potřebu reagovat na nějakého trapného anonyma
To je vždycky jako šlápnutí do vosího hnízda, tyhle pražácko-vesnické debaty ![]()
Hele, já jsem celé dětství trávila prázdniny na Moravě u příbuzných. Jsem pražák jako poleno. Nikomu jsem to nikdy neříkala, nikdo to nikdy nepoznal a všichni byli spokojení. Když ze mě jednou kamarádka vypáčila kde vlastně přesně bydlím, tak bylo hned haló. Fakt tuhle potrefenost nesnáším. Ani jedním směrem. V životě by mě nenapadlo se špičkovat s někým, kdo se přistěhoval do Prahy kdoví odkud.
@unuděná píše:
No právě, že máš vůbec potřebu reagovat na nějakého trapného anonymaTo je vždycky jako šlápnutí do vosího hnízda, tyhle pražácko-vesnické debaty
Hele, já jsem celé dětství trávila prázdniny na Moravě u příbuzných. Jsem pražák jako poleno. Nikomu jsem to nikdy neříkala, nikdo to nikdy nepoznal a všichni byli spokojení. Když ze mě jednou kamarádka vypáčila kde vlastně přesně bydlím, tak bylo hned haló. Fakt tuhle potrefenost nesnáším. Ani jedním směrem. V životě by mě nenapadlo se špičkovat s někým, kdo se přistěhoval do Prahy kdoví odkud.
Hlavně řešit to u Prahy, kterou tvoří z pulky navezené kraje a cizinci mi to přijde úsměvné.
No jo, my Moraváci jsme jinak strašní chudáci
![]()
Jinak všem děkuju za názory a cenné informace. Máme to otevřené, ale určitě se nebudeme hrnout do něčeho, co by byla naprostá pitomost a s dítětem už vůbec ne.
zakl.
@Anonymní píše:
No jo, my Moraváci jsme jinak strašní chudáci![]()
![]()
Jinak všem děkuju za názory a cenné informace. Máme to otevřené, ale určitě se nebudeme hrnout do něčeho, co by byla naprostá pitomost a s dítětem už vůbec ne.
zakl.
A to napsal nebo naznačil kdo? ![]()
Ale sama jsi psala, že hned do Prahy nemůžete (závazky, práce, peníze..), z toho mi vyplývá, že na to teď nemáte. Proč myslíte, že na to budete mít až ty budeš na rodičáku? ![]()
K finanční realitě, nevím, jaký máte potenciál příjmů, ale momentálně jsou nájmy šíleně vysoko. „Bl*é“ 2+kk na sídlišti, ne moc daleko od metra stojí na pronájem 15 tisíc a víc. Větší byt víc, klidně 20 a víc (ano, vím, že jsou na sreality.cz i levnější, ale většina je dost hrůza špinavá). K tomu se hodně zvedla elektřina i plyn, s tím jde ruku v ruce zdražování úplně všeho. Máte na to dostatečně nadprůměrný příjem?
K vyžití, jsem Pražák několikáté generace, na vyrůstání dětí v Praze nevidím vůbec žádný problém, Praha je jedno z nejzelenějších měst v Evropě, je tu spousta parků, zahrad, hřišť, atrakcí.
Jo, co mi přijde, že „náplavy“ obvykle mají problém se srovnat s tím, že v Praze může být dojíždění do práce i hodina. Dost často (ne pro všechny) je problém jezdit do práce víc jak 25 minut, všechno nad to považují za hroznou ztrátu času a plýtvání svým hodnotným časem.
@annlady Jo, to dojíždění je šílené, já jezdila do školy z Letňan na Suchdol i hodinu a půl v ranní špičce
A moje zkušenost je ještě taková, že „náplavy“ mají problém se srovnat s tím, že to, co se jeví jako královský plat na malém městě, je v Praze sotva na základní nutné výdaje. Kolegyně se před lety přistěhovala z Litoměřic, přišlo jí úžasné, že jí nabídli pozici za 25 hrubého (do té doby dělala asi za 18 někde ve fabrice) a pěkně rychle sypala zpět, protože by se tu prostě neuživila ![]()