Stopy alergenů v potravinách

35438
27.4.13 20:42

Stopy alergenů v potravinách

Je tu někdo, kdo by mi prosím mohl vysvětlit, jakým způsobem se ve výrobě potravin dostanou do výrobku ty stopy? Na výrobcích je napsáno - může obsahovat stopy… nebo dokonce křížovou kontaminací může obsahovat stopy… a jsou tam uvedeny tak záhadné věci, že se to tam snad nemůže dostat, třeba když linkou projdou vlašské ořechy a pak třeba buráky :think:. O křížové kontaminaci jsem se dočetla, že je způsobena vyloženě špatným skladováním a manipulací se surovinami - třeba že z masa kape krev anebo ze zeleniny opadne hlína. :poblion: To se výrobci přiznávají, že mají bordel? A nejvíc nechápu, jak se třeba dostane do kapučína celer? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9454
27.4.13 20:46
@Tiger-lily píše:
Je tu někdo, kdo by mi prosím mohl vysvětlit, jakým způsobem se ve výrobě potravin dostanou do výrobku ty stopy? Na výrobcích je napsáno - může obsahovat stopy… nebo dokonce křížovou kontaminací může obsahovat stopy… a jsou tam uvedeny tak záhadné věci, že se to tam snad nemůže dostat, třeba když linkou projdou vlašské ořechy a pak třeba buráky :think:. O křížové kontaminaci jsem se dočetla, že je způsobena vyloženě špatným skladováním a manipulací se surovinami - třeba že z masa kape krev anebo ze zeleniny opadne hlína. :poblion: To se výrobci přiznávají, že mají bordel? A nejvíc nechápu, jak se třeba dostane do kapučína celer? :roll:

no jde pry hlavne o baleni…ze se na stejnem pasu bali postupne vic vyrobku…aspon tak mi bylo vysvetleno ze maso muze obsahovat stopy soji :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
27.4.13 20:46

@Tiger-lily Já bych řekla, že se tam nic nedostává, ale takhle se výrobci jistí, aby na ně nikdo nemohl… jako chápu to třeba u sušenek, když na stejné lince jedou nejdřív oříškové a pak třeba čokoládové, ale ten zbytek je podle mě jen „jistotka“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3905
27.4.13 20:47

Třeba že z masa kape krev anebo ze zeleniny opadne hlína.
asi kupuješ všechno v obchode ze? 8o, jako když se vytahne na zahrádce mrkev, tak ano musí se umyt aby na ni nebyla hlina :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
27.4.13 20:48

Prostě v tom stroji vyrábí jeden druh třeba s ořechama a až je to hotový, tak na tom samým stroji vyrábí jinej druh a i když to vyčistí, nezaručí že se to vymyje úplně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
27.4.13 20:49

@mikitaa No to jo, ale snad musí být nějaká souvislost mezi výrobky? Jasně, třeba plním zmrzku vanilkovou a pak čokoládovou, takže čokoládová může obsahovat vanilku. Ale když tam po zmrzce budu dávat třeba majonézu, tak to nevyčistí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
27.4.13 20:50
@j.a.n.i1 píše:
@Tiger-lily Já bych řekla, že se tam nic nedostává, ale takhle se výrobci jistí, aby na ně nikdo nemohl… jako chápu to třeba u sušenek, když na stejné lince jedou nejdřív oříškové a pak třeba čokoládové, ale ten zbytek je podle mě jen „jistotka“

To doufám :lol: dík za uklidnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710

@Tiger-lily Nikdy nic nevyčistíš 100%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
@joanee píše:
asi kupuješ všechno v obchode ze? 8o, jako když se vytahne na zahrádce mrkev, tak ano musí se umyt aby na ni nebyla hlina :roll:
:zed: Jo ale mrkev od hlíny dám do zvláštní bedýnky a umyju ji. Nemrsknu ji mezi rohlíky :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
27.4.13 20:51
@joanee píše:
asi kupuješ všechno v obchode ze? 8o, jako když se vytahne na zahrádce mrkev, tak ano musí se umyt aby na ni nebyla hlina :roll:

Můžeš ji mejt jak chceš a stejně na ní ty stopy hlíny budou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6842
27.4.13 20:53

Jde o tom, že v jedné fabrice vyrábějí různé výrobky. A výrobci se tím vlastně chrání žalobě, v praxi to spíš žádné alergeny neobsahuje, ale kdyby náááááhodou ano a alergik s tím měl problém, tak je zažalovat nemůže, protože oni na to upozornili na obale.
Jednou jsem náhodou na webu četla složení MC donald a i u hranolek mají napsáno „může obsahovat stopy lepku“ 8o v praxi si tam kamarádka celiak hranolky beze strachu dává, ve varování jde jen o to, že ve stejné kuchyni dělají i hranolky i hamburgery

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
27.4.13 20:54
@subsomi píše:
Jednou jsem náhodou na webu četla složení MC donald a i u hranolek mají napsáno „může obsahovat stopy lepku“ 8o v praxi si tam kamarádka celiak hranolky beze strachu dává, ve varování jde jen o to, že ve stejné kuchyni dělají i hranolky i hamburgery

Tak nějak, on kousek housky (nebo drobky) může klidně upadnout do fritézy a už máme stopy lepku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
27.4.13 20:56

@subsomi @j.a.n.i1 :D Začínám být klidnější. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
27.4.13 21:02

@Tiger-lily vím přesně jak to vzniká. 8)

je to takhle. na obalu se značí cokoliv, co se v dané výrobě používá. protože výrobce se jistí, jelikož kdyby mu SZPI ve výrobku našla neznačený alergen. je průšvih. výrobce si rozepíše všechny alergeny které jsou obsaženy ve všech jeho surovinách. a pokud se vše vyrábí v jedné hale, nebo finálně balí na jednom stroji, na výrobky naseká všechny ty alergeny. dalším problém je, že i výrobci těch surovin se jistí a na specifikace surovin, že kterých vychází výrobci, píší obsah alergenů jednak jako faktický obsah a jednak alergeny, které se zpracovávají zas v jeho závodě a nemůže zaručit, že výrobek jich nemůže obsahovat ani stopu.
takže ve finále je z toho to, co je..

znám ale opačný případ, a to jsou krájené uzeniny na marketech, označené jako bezlepkové. jako celiak bych si je nedala. páč se krájí na stejných nářezácích, jsou kolikrát v těsné blízkosti těch s lepkem, a bála bych se. mám i ověřeno celiaky, že s tím skutečně problém mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
28.4.13 20:53

Dcerka má silnou alergii na veškeré ořechy a arašídy, takže co chytnu do ruky, tak raději pročítám složení. Jednou jsem byla se synem v nemocnini a na večeři jsem dostala tvarohovou pomazánku. Už nevím, od jakého výrobce to bylo.Jen tak z hecu jsem si přečetla složení a valila jsem bulvy.Jako upozornění pro alergiky bylo:může obsahovat stopy korýšů, mořských plodů, stopy ořechů, arašídů a suchých skořápkových plodů. Tak jsem si řekla, jestli všichni výrobci budou pro jistotu uvádět na každý svůj produkt takovéto alergeny, tak bude dcerka asi žít jen o vodě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek