Stopy alergenů v potravinách

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10482
28.4.13 21:15

@bronvinek taky se mi to nelíbí. navíc - EU definuje 14 alergenů ale alergenem je cokoliv, třeba med není uveden, kiwi, apod. apod.
ale problém je v tom, že tak jak je legislativa postavená, a tak jak se výrobky vyrábí, to bohužel jinak moc dělat nemohou :(

ale tvarohovou pomazánku s těmito alergeny nechápu a od té firmy bych si asi nic nekupovala!! troufám si totiž napsat, že v takovém případě je to trochu zhovadilost (ořechy a korýši v tvarohu? ). tvarohová pomazánka se vyrobit dá. i když tady záleží, kdo jí vyrábí - jestli lahůdkář, nebo mlékárna.??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
29.4.13 11:20
@Nataša píše:
@bronvinek taky se mi to nelíbí. navíc - EU definuje 14 alergenů ale alergenem je cokoliv, třeba med není uveden, kiwi, apod. apod.
ale problém je v tom, že tak jak je legislativa postavená, a tak jak se výrobky vyrábí, to bohužel jinak moc dělat nemohou :(ale tvarohovou pomazánku s těmito alergeny nechápu a od té firmy bych si asi nic nekupovala!! troufám si totiž napsat, že v takovém případě je to trochu zhovadilost (ořechy a korýši v tvarohu? ). tvarohová pomazánka se vyrobit dá. i když tady záleží, kdo jí vyrábí - jestli lahůdkář, nebo mlékárna.??

bylo to od lahůdkáře. Takové etikety mně fakt děsí. Kdysi jsem dokonce držela v ruce kyselinu citronovou a tam byly taky stopy ořechů a arašídů. No hrůza. Za chvilku to bude uvedeno i na prášku na praní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
29.4.13 14:41
@bronvinek píše:
bylo to od lahůdkáře. Takové etikety mně fakt děsí. Kdysi jsem dokonce držela v ruce kyselinu citronovou a tam byly taky stopy ořechů a arašídů. No hrůza. Za chvilku to bude uvedeno i na prášku na praní

tak to je ale pak pochopitelné, i když bohužel…
lahdůdkáře znám hodně důvěrně a je to tak, že mají jeden balicí stroj, na ty vaničky, a všechno jedou na něm. mezi každým výrobkem to čistí, a pár prvních kelímků se konfiskuje, ale stejně, právě ty stopy tam prostě můžou být. a lahůdkáři dneska jednou skoro všechno, aby se uživili, ten tlak hyprů je neskutečný…(ořechy můžou mít v nějaké směsi koření jako stopu už od dodavatele, korýše - klidně - jedou třeba krabí salát, divím se, že ne ryby - určitě jedou i alá krab,.. jestli něco obalují, klidně i sezam, ve strouhance je běžně, atd. atd.
(mmchodem, víte, když máte v hypru něco v akci, kdo tu akci platí? výrobce. má třeba zalistované 2 výrobky a na nich má na akcích zaplatit hypru třeba 800 000, a z toho jde ta sleva na akci. mmchodem, je povinnost akci udělat. když market přestavuje regály, taky si řekne, na letáky si řekne o poplatek.. :poblion: možná nemít skonta na všechno, mohl by mít lahůdkář ty stroje dva :) )

jednoduchý to fakt není. ale není to tak, že by výrobci měli bugr a napsali to na etiketu. často je to už ze surovin, a nebo prostě jednou finální linkou na balení.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek