Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím,
dnes jsem podle teploty a testu zjistila, že to nevyšlo. Tento měsíc jsem poprvé poctivě měřila bazální teplotu, snažení proběhlo v ten nejlepší možný čas, teplota se v LF držela nahoře, dokonce jsem zaznamenala ukázkový nidační pokles, žaludek na vodě, aby mi dnes, 2 dny před MS teplota rapidně sletěla dolů a navíc to potvrdil i těhotenský test, na kterém není ani náznak ducha.
Snažíme se teprve druhý měsíc, ale mám za sebou před pár měsíci ztrátu miminka ve 13tt, a mám pocit, že jsem nějaká rozbitá. Doma mám 3letou holčičku, a strašně se bojím, že už nikdy nezažiju to nejrkásnější období - těhotenství. Že už nebudu mít další děti. Celé dopoledne mě bolí na hrudi a neumím s tím pracovat. Nemám se komu svěřit… ![]()
Promiň, ale hroutíš se z toho, že to druhý cyklus nevyšlo? Co máme říkat my, snažící se x měsíců až roky?
To, že jste se trefili do ovulace nic neznamená. Většina z nás se trefí a nic. Šance je prostě jen 20% u zdravého páru.
Takže se hoď trochu do pohody a vyjde to příště ![]()
20 %? To jsem nevěděla… Já jsem předtím otěhotněla 2× na poprvé, pak ten hnusnej potrat, který se pokazil, takže jsem musela ještě na zákrok do nemocnice, a mám strach, že moje tělo už nefunguje..
@prosteDaniela píše:
@Bellamia20 %? To jsem nevěděla… Já jsem předtím otěhotněla 2× na poprvé, pak ten hnusnej potrat, který se pokazil, takže jsem musela ještě na zákrok do nemocnice, a mám strach, že moje tělo už nefunguje..
No, podle popisu tvoje telo funguje naprosto perfektne, jen to proste nejde chtit hned.
Druhy měsíc je nic, doporucuju se zaměřit na něco jineho, jinak ti z toho hrabne. Průměrně se lidi snaží pul roku. Mě třeba každé další těhotenství trvalo dyl a dyl ![]()
@prosteDaniela píše:
@Bellamia20 %? To jsem nevěděla… Já jsem předtím otěhotněla 2× na poprvé, pak ten hnusnej potrat, který se pokazil, takže jsem musela ještě na zákrok do nemocnice, a mám strach, že moje tělo už nefunguje..
Nebuď zoufalá tak brzy, já na obě děti čekala přes dva roky, mezitím jeden potrat, před dětma ještě v mládí taky jeden. Rozbitá nejsi, naopak je zázrak, že ti to šlo předtím tak rychle
buď trošku trpělivá
@prosteDaniela Moc mě mrzí, co se stalo, z toho jak to popisuješ je cítit velká bolest.
Ale neříkej, že už nikdy. Mám v blízkosti známou, která třikrát potratila (dvakrát byla nucena porodit mrtvé dítě) a byla naprosto nešťastná, zlomená… a dnes je to šťastná máma tří dětí. Věřím, že i tvá touha bude vyslyšena a podaří se.
Dva měsíce jsou přeci úplně nic. Žádný důvod ke strachu a zoufalství. Nám se druhé dítě podařilo po 19 měsících. Nepřišlo mi to nijak zvláštní, ona ta pravděpodobnost početí není zas tak vysoká, ani když je vše v pořádku.
Dávala jsem tomu dva roky než to začnu „hrotit“ a nepozorovala jsem se, nedělala ovu. testy a s tou teplotou ani nevím jak to funguje.
Hlavně klid. ![]()
@prosteDaniela píše:
Zdravím,dnes jsem podle teploty a testu zjistila, že to nevyšlo. Tento měsíc jsem poprvé poctivě měřila bazální teplotu, snažení proběhlo v ten nejlepší možný čas, teplota se v LF držela nahoře, dokonce jsem zaznamenala ukázkový nidační pokles, žaludek na vodě, aby mi dnes, 2 dny před MS teplota rapidně sletěla dolů a navíc to potvrdil i těhotenský test, na kterém není ani náznak ducha.
Snažíme se teprve druhý měsíc, ale mám za sebou před pár měsíci ztrátu miminka ve 13tt, a mám pocit, že jsem nějaká rozbitá. Doma mám 3letou holčičku, a strašně se bojím, že už nikdy nezažiju to nejrkásnější období - těhotenství. Že už nebudu mít další děti. Celé dopoledne mě bolí na hrudi a neumím s tím pracovat. Nemám se komu svěřit…
Ahoj, mám pro tvé zoufalství víceméně pochopení.. Jsem po třetí těhotná z toho (v 6tt potrat a o syna jsme přišli ve 24tt, nyní jsem po třetí těhotná a do porodu zbývá pár týdnů). Ale 2 měsíce snažení je opravdu nic, plodná jsi, když jedno dítě doma máš, tak zde by problém být neměl
zkoušela jsi něco na podporu těhotenství?
@prosteDaniela Tvoje pocity jsou naprosto normální a přirozené. Člověk do toho vkládá každý měsíc naději, že se zadaří a pak když to neklapne, tak je to prostě pád na dno. Předtím se ti podařilo rychle otěhotnět a tak prostě nemáš úplně to srovnání s realitou, že to někdy může chvilku trvat. Možná to tělo potřebuje trochu více času se dát dohromady po tom předchozím potratu. V každém cyklu je šance otěhotnění 15-20 %. A i když se trefíte do ovulace, neznamená to, že otěhotníš. Těch faktorů, proč to vyjde/nevyjde ten daný měsíc je ohromné množství. Nemusí být vajíčko zralé nebo dobrá spermie, nebo se ty geny správně nespojí, embryo se neuchytí…Opravdu milion důvodů. My jsme čekali na dítě 4 roky, zadařilo se až po 4. IVF.
Nepomůže nic jiného než tomu dát čas ![]()
@prosteDaniela Milá
přepada tě uzkost, nedivím se po tom, co jsi prožila
ale neboj se, ver, že vše buď ve pořádku, jen to chce čas. Teď se soustred na malou, udělejte si program, prijdes na jiné myšlenky
zapracuj na tom vnitřním neklidu, jinak tě to “sežere”, znám to. Hodně pomáhá dechové cvičení nebo zkus meditaci ![]()
@Bellamia ono je jedno jestli se snazi dva mesice nebo x let. Myslis, ze ji pomuze psychicky, ze jsou na tom pary hur a cekaji x let? Chtela podporu a myslim si, ze ji je zrovna jedno zda sousedka od vedle cekala xlet, ze ji to uklidni. Pred prvnim těhotenstvim pred 8.5lety jsem nemela skoro pul roku ovulaci, po vysazeni HA. Taky to bylo pro me psych narocne, ze chceme dite a nemam ovulaci a nevim jestli budu tehotna. Kdyz jsem videla nekde tehotnou, nebo kocarek, tak jsem byla zoufala, ze ja tehotna nejsem a ony maji mimino. Nemela jsem ms i 2mes a chodila jsem na vyvolani. Zacala jsem pak uzivat gynex, prisla prvni ovulace a byla jsem hned tehotna. Mame 3 deti, ti dva mladsi jsou na poprve a nejstarsi vlastne taky, kdyz to beru, ze jsem otehotnela hned, co se objevila ovulace. A reknu ti, pred temi lety nez jsem byla poprve tehotna, mi bylo opravdu fuk, zda nekdo cekal na dite x let, ptze jsem resila sebe a sve telo ![]()
@MonaSun že je to jedno? Tak to tedy nesouhlasím. Když se člověk psychicky hroutí po dvou měsících, jak asi bude vypadat po půl roce, roce? Nebo nedejbože kdyby to nešlo a musela podstoupit ivf? Psychická pohoda dělá hodně a stresovat se po dvou pokusech fakt nedělá dobrotu. Neříkám ani slovem, že to nezamrzi, jasně že jo.
A jak ji pomůže psychicky, že zrovna ty si otěhotněla napoprvé co ti naskočila ovulace? ![]()
@prosteDaniela ahoj, vim, jak se citis. Miminko urcite prijde v tu pravou chvili. Musis si nastavit v hlave, ze jsi zdrava, ze dokazes donosit zdrave dite, ze brzo otehotnis a zbavit se strachu, ze se zase neco pokazi. Zkus nemerit plodne dny, zkuste treba 3mes mit sex, tak podle chuti nebo priblizne podle toho zda vis, kdy bude ovulace. Zkus se soustredit na dcerku, vymyslete si nejaky program, treba najdi neco jen pro sebe co te bude bavit, cviceni, prochazky sama nebo s kamaradkou, behani, nejaky kurz. Najdi nejaky novy smer, u ktereho by jsi tak nemyslela, na miminko. Dala bych tomu opravdu cas, treba do konce roku a neupinala bych se na to. Telo neni asi jeste pripravene na tehotenstvi a psychika dela hodne. Jak budes zamestnana necim jinym, tak to prijde ani nevis jak
az se to povede dej vedet ![]()
@Bellamia o te ovulaci jsem psala vice mene tobe do odpovedi.