Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pokud byste se rozhodli pro třetí dítě, tak jedině, až se zbavíš těhle černých myšlenek. Těmi si to “neštěstí” akorát přivoláváš. Mysli pozitivně ![]()
Příspěvek upraven 14.05.23 v 16:50
Mám fobii z toho mít druhé dítě, protože bych se bála dlouhodobého pobytu v nemocnici s jedním a to druhé bych nedokázala opustit. Proto mám jen jedno.
Bez určité dávky pokory a odvahy se to neobejde. Bohužel problémy a neštěstí nechodí po horách ale po lidech. Já mám nejstarší dítě s Adhd. Je to fakt morda a strašný zápřah na nervy. Někdo do dalšího dítěte už nejde, když tohle doma má. Někdo jo, naopak, je fajn mít i další dítě, nevěnovat veškerou pozornost jednomu a zažívat i normální věci. Podruhé jsem otěhotněla, když starší měl rok a kousek a tehdy ještě vypadal standardně ( kromě toho že málo spal a vstával v 5). Na třetí jsem si troufla až byl mladší předškolák. Bohužel to třetí těhotenství dopadlo špatně. Příčina se neví. Po 3 měsících jsme na tom byli psychicky líp, zkusili jsme to znovu. Těhotenství i porod na jedničku.
Jo, měla jsem to úplně stejně. U prvního dítěte jsem „riskovala“, protože jsem ho strašně moc chtěla. U druhého to bylo proto, že jsem vždycky věděla, že nechci jedináčka. Že chci, aby moje děti měly sourozence. Jenže u třetího už to byl jen můj chtíč, moje touha. Děti i my, rodiče, jsme vlastně měli všechno. Lepší už to být nemohlo. A kvůli mně a mojí touze jsem riskovala, že by se to také všechno mohlo náramně pokazit. Takže jo, strašilo mě to strašně, ale protože jsem byla sobec, tak jsem zavřela oči a šla do toho. Zas všechno krásně vyšlo, dokonce 2×
. Ale dennodenně si uvědomuju, jaké velké štěstí máme. Také mám v okolí hodně případů, kdy se něco pokazilo.
Já mám 4 děti, všechny chtěné a plánované. Chtěla jsem jich 5, to jsem nestihla. Nikdy jsem si nic negativního nepřipouštěla, jsem optimistka a vím, že kdyby náhodou nějaké z dětí mělo zdravotní problém nebo nedejbože vývojovou vadu, taky bych se s tím popasovala.
To pozitivní myšlení dělá hodně moc, jsem o tom přesvědčená.
Jistě bude všechno v pořádku ![]()
Strach budeš mít už vždycky…zda mít další? odnosím ho v pořádku? porodím bez komplikací? bude zdravé? nestane se mu nic? at ho správně vychovám, uživím ho v případě rozchodu? bude z něj slušný člověk?… atd. Život není fér, není spravedlivý a kolikrát to není hezké místo
a celé generace lidí řeší stejné strachy.
Buď žiješ se strachem a podle toho jednáš nebo jdeš do všeho a „plaveš“ v tom co život přinese.
Ahoj holky mám otázku, možná trochu nezvyklou a nikdo nikdy mi nezaručí nic ale chci vědět zda to taky tak někdo má, možná uklidnění.

Mám 2 deti, zdravé, krásné, zvažuji do budoucna další ale poslední dobou je kolem mě hodně například problémy v těhotenství, špatný porod, postizeni a nemoci děti. A mám tak nějak strach jestli už jsem si to štěstí nevybrala a aby bylo další miminko zdrave. Aby bylo tehu a porod v pohodě a aby bylo prostě v pořádku.
Teď rodila kamarádka miminko se narodilo s infekcí ani ji do teď nerekli z čeho, druhý má problem se srdickem. Vím že se narodila i teď mimco co mělo několikrát šňůru kolem krku. Prostě čím jsem starší a už děti mám tak mám obavy větší. Jestli už jsme si proste to štěstí mít zdrave děti nevybrali.
Já i hodně špatně snasim nemoci u deti. Například horecky a nebo když je něco vážnějších hned mám nahnane a myslím na nejhorší ( nemocnice atd. )