Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravim maminky,
malymu rostou spodni prvnu zuby, prvni uz je na svete a druhy je pod dasni - dasen natekla, hodne slinta, je protivnej a strka si vsechno do pusy. Me ted dva dny bolelo v krku, natekle uzliny a mam rymu.. mamymu dnes z niceho nic vyskocila teplota odpoledne na 39,6.. volala jsem do nemocnice (mam tam znamou na detskem) - podala jsem tefy nurofen, to kleslo na 37,6.. ted o pulnoci opet vysoka teplota 39,9😱.. dala jsem nurofen a zabal na nozicky, po pul hodine od nurofenu a po zabalu to kleslo pouze o pul stupne. Je to mereno v konecniku - cetla jsem ze se odecita pul stupne dolu? Myslite si ze to muze byt k tem zubum nebo neco jineho? Maly se smeje, hraje si.. kdyz bude nejhur a nebude klesat teplota okamzite jedu na pohotovost
Ano, při měření v konečníku se odečítá půl stupne takže neměl teď naposled 39,9 ale 39,6 a pak za půl hodiny 38,9…obecně se teplota kontroluje hodinu po podání leku…po půl hodině lék většinou teprve začíná zabirat…můžeš střídat paralen a nurofen po 4h…pokud je veselý, hraje si tak je teď zbytečně někam jezdit…děti vysoké teploty mívají a snáší je většinou poměrně dobre…vzhledem k absenci jiných příznaků ti fakt teď nikdo neřekne co to je…jestli ty zuby nebo třeba nachlazení…mě dcera při klubani prvních zubů taky měla přes 39…trvalo to asi 2 dny..pak se prořízly skrz a bylo to dobrý…
@barboravavrova píše:
Zdravim maminky,
malymu rostou spodni prvnu zuby, prvni uz je na svete a druhy je pod dasni - dasen natekla, hodne slinta, je protivnej a strka si vsechno do pusy. Me ted dva dny bolelo v krku, natekle uzliny a mam rymu.. mamymu dnes z niceho nic vyskocila teplota odpoledne na 39,6.. volala jsem do nemocnice (mam tam znamou na detskem) - podala jsem tefy nurofen, to kleslo na 37,6.. ted o pulnoci opet vysoka teplota 39,9😱.. dala jsem nurofen a zabal na nozicky, po pul hodine od nurofenu a po zabalu to kleslo pouze o pul stupne. Je to mereno v konecniku - cetla jsem ze se odecita pul stupne dolu? Myslite si ze to muze byt k tem zubum nebo neco jineho? Maly se smeje, hraje si.. kdyz bude nejhur a nebude klesat teplota okamzite jedu na pohotovost
Jako fakt ti musela volat známé aby ti poradila dát na horečku čípek? ![]()
Ze zadečku se odečítá půl stupně a k lékaři se jezdí až když horečky trvají 3 dny a nelepší se to.
@JancaS84 mam tu vic leku a nevedela jsem ktery mam dat a jestli nebude lepsi jet rovnou na pohotovost-proto jsem ji volala..
@Vladusxx vesely je prave, smeje se na nas a hraje si. Ten zoubek uz ho trapi 4 den tak predpokladam ze uz konecne vyleze🙏🏻ted mu teplota klesla, takze dikybohu za to🙏🏻
@barboravavrova píše:
Me ted dva dny bolelo v krku, natekle uzliny a mam rymu..
No tak kromě zubů jste dítě s vysokou pravděpodobností ještě nakazila virózou (horečka tedy bude zřejmě kombinací růstu zubů a virové infekce).
@barboravavrova píše:
volala jsem do nemocnice (mam tam znamou na detskem)
Ta musí být nadšená.
@barboravavrova píše:
ted o pulnoci opet vysoka teplota 39,9😱.. dala jsem nurofen a zabal na nozicky, po pul hodine od nurofenu a po zabalu to kleslo pouze o pul stupne.
Po podání antipyretika začne teplota signifikantně klesat nejdříve po hodině, po půlhodině může být stejná (ne-li vyšší).
@barboravavrova píše:
kdyz bude nejhur a nebude klesat teplota okamzite jedu na pohotovost
Ještě se někdo diví, že jsou někdy doktoři na pohotovostech nerudní, když tam někdo dokempuje s dítětem (pozn.: nemluvím o novorozenci nebo mladém kojenci), u něhož horečky netrvají ani 24 hodin?
@Doctus proboha, je to moje prvni dite a mam pochopitelne strach..je to moje kamaradka tak proc bych se ji nemohla zeptat, kdyz ma zkusenosti?
@barboravavrova píše:
@Vladusxx vesely je prave, smeje se na nas a hraje si. Ten zoubek uz ho trapi 4 den tak predpokladam ze uz konecne vyleze🙏🏻ted mu teplota klesla, takze dikybohu za to🙏🏻
Jestli je maly vesely a hraje si, tak fakt se nedeje zadny pruser, i kdyz je cislo na teplomeru vysoke!
Klid
.
V zadecku se odecita pul stupne, takze mel 39, to fakt neni hruza. A pozor, obavane febrilni krece, kvuli kterym vsichni deti lifruji leky, mohou byt i z rychleho poklesu po podani leku (nam se stalo).
Osobne jsem presvedcena o tom, ze horecka ma svoje misto, svuj ucel a ze naopak leky na horecku blokuji spravnou funkci a vyvoj imunitniho systemu. Tudiz leky nedavam, max udelam zabal ci koupel, to srazi teplotu o tech pul stupne a to fakt uplne akorat staci.
Zkus nepanikarit, je to dobry, lekar nejenze neni na miste, ale ani s nim nic zazracneho neudela.
Ok takže pro příště jak píšeme…ještě bych dodala že zábaly dávat jen v případě že dítě nemá studené ruce a nohy…
Dobře taky zabírá viburcol a pro úlevu dasnickam doporučuji dát zuzlat nějakou vychlazenou zeleninu třeba okurku ![]()
Můžou to být zuby, i nemusí.
Druhá dcera měla 40C horečky v 8.mesicic, byla jsem na pohotovosti, kde zjistili, že ji rostou 4 zuby naráz a k tomu angínu..
Jela bych pro sichr zítra na pohotovost, pokud se nic nezmění ![]()
Dobry den, moc prosim o radu. Dcera 7mesicu. V pondeli ve 3rano z niceho nic dostala horecku 38,9 po odectu. Od ty doby to srazime nurofenem/panadolem, ale vzdycky se to vrati. Je plactiva, unavena, vsechno strka do pusy, hodne slinta, dasne ma natekly, nechce skoro jist takze hlavne kojim a myslela jsem, ze to jsou zuby, ale s takhle vysokou teplotou a uz 2.den? Bojim se o ni a zitra uz teda vyrazime k doktorce, ale nesetkala jste se s tim nektera? Zadnou vyrazku ani nic jinyho nema.
@Adela198 dobry den, u nas se z toho nakonec vyklubala 6. Nemoc a vyrazka byla az po skonceni teplot. Teploty mel 3 dny.
@barboravavrova Tak u nas to je tky 6.nemoc
od pondeli do stredy horecky, ctvrtek vyssi teplota pupinky na hlave, vcera vyrazku vaude a dneska uz to bledne
dekuji za reakci ![]()