Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, po nějakém čase se na vás obracím o radu. Nejdřív bych chtěla říci, že děcko vážně hrozně rychle roste a mění se přímo před očima. Mám téměř 2 letou holčičku, která ještě donedávna neměla vůbec žádné problémy s usínáním, resp. být sama v pokojíčku. Ze dne na den se vše změnilo. V poledne po obědě i při usínání večer stojí v postýlce, klepe se a usedavě pláče a pláče a nechce mne pustit z dohledu. Kontaktovala jsem naší paní doktorku, ta mi řekla, že se to stává a pak když zjistila, že malá chodí občas do školičky (dávám jí tam na dvě hodiny, aby si pohrála s dětmi), řekla mi, že to je ten důvod jejích nočních můr a že s ní mám spát v pokojíku (což jsem učinila a malá tak nakonec usne). Máte s tím některá zkušenosti? Jak to co nejdříve odstranit, popř. na jak dlouhé období se mám připravit. Hrozně mě trápí ji vidět se takto klepat. Děkuji
Teda je nutná ta školička? Jako kvůli práci a tak?
Jde o to, že tak malému dítěti stačí „kamarádi“ na pískovišti nebo někde v spolu v herně s ostatními, společné vycházky s jinými maminkami a tak…ale vždy je nejlepší je být s mámou.
Zbytek nevím. ![]()
Prstante ji dávat samotnou..může se bát když je sama a pak ma úzkosti ze ji zase opustite..
Nebo mela o tom noční můru. A boji se.
No, ani ne dvouleté dítě opravdu ještě nepotřebuje školičku, kde jí necháš, i kdybys jí „opustila“ jen na deset minut..Potřebuje tebe. Logicky když jí pak zmizíš z dohledu, tak je z toho špatná. Vyprdla bych se na školku, chodila s ní víc na hřiště a do heren, ale nenechávala jí tam samotnou. Spánek se vyřeší sám.
Tak s ní buď, než usne. Evidentně tě potřebuje. Může se bát, něco řeší a neumí ti to říct jinak než pláčem. Já mám kluka 20m, do školky ho nedávám a i tak začal protestovat, že nechce usínat sám. Sama píšeš, že děti rostou a mění se, za čas se to může srovnat.
Maminky, děkuji za rady. Ve školičce je právě malá moc spokojená, ráno mě vyloženě tahá ven a ukazuje na školičku. Ve školičce mi říkali, že je naprosto bezproblémová a velice kamarádská. To mě právě trochu mate. Ale i přesto jsem o tom začala přemýšlet a asi tu školičku na čas vypustím a uvidím, jak bude malá reagovat. Díííky. Z
No možná to školičkou být nemusí. Děti se mění, možná právě prožívá nějaké psychické změny (nemusí se školkou souviset) a proto tě u usínání potřebuje. Hele, pokud se tam vyloženě těší, tak jí to dopřej. A zároveň buď u ní, když usíná. Napadá mě, že možná i v souvislosti s tou školkou, si uvědomila, že se jí můžeš vzdálit a nemusíš tu pro ní vždy na 100% být, a to jí děsí. Děti tuhle separačku mívají obvykle dřív, ale vyjímka určuje pravidlo ![]()