Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Holky poradte, nebo jen vyjadrete svuj nazor…diky.-)
Zdedili sme rozestaveny dum - dole 2 obchody na pronajem, v patre nas byt, v podkrovi 2 byty na pronajem…Potrebujeme cca 2.5mil na dostavbu…mesicni prijem mame 50-60tis. Ja jsem na rodicaku a do prace se zatim nechystam…Ja se proste bojiiiim…rozum mi rika, ze prevaznou cast splatky na hypo nam pokryji najmy z bytu a obchodu, ale porad mam takovy ten sviravy pocit u zaludku pri vyrizovani hypoteky…Sli byste do toho vseho? Nebo je muj strach opravneny? Diky moc za vsechny nazory
Lucie, v tomto případě bych do toho asi šla, pokud vám nájmy pokryjí splátky.
Jen je potřeba si pečlivě vybrat nájemníky a co nejvíce se ochránit před neplatiči, pokud to jde, hlavně mít dobré smlouvy.
Taky si dobře spočítejte náklady na dostavbu, zda to bude vážně stát „jen“ 2,5 mil, což se mi zdá na tak velký dům málo, ale samo nevím, co je potřeba udělat.
máme hypotéku na 25 let, vzali jsme si 2400000kč, splácíme měsíčně 15000, jsem doma již 5 rokem a v pohodě. žádné okolní příjmy mimo mého rodičáku a manželovy výplaty nemáme… měsíčně dáme dohromady tak kolem 35tis. a vyžijeme v pohodě. Rozhodně bych se do toho nebála jít, dneska kdo si nepůjčí tak nic nemá…
myslím, že bych do toho šla. Taky se mi nezdá, že to bude stát „jen“ 2,5 mil., tipla byc, že nakonec tam nalijete mnohem více. ALE - je to nemovitost, ta hodnotu spíš stále nabývá (pokud hned vedle nepostaví dálnici nebo důl
), takže se dá čekat, když bude úplně nejhůř, můžete to prodat.
Souhlasím s Madi, sežeňte si šikovného právníka a poiřiďte si pořádné smlouvy. Až přijde na lámání chleba, budete se mít o co opřít. Je nájemník a „nájemník“ …
Holky diky, piste piste nazory, budu jen rada:)musim bezet do mesta, odpo doctu…Jinak je hotova hruba stavba, vnitrni pricky, okna, strecha - chybi rozvody, podlahy a vse uvnitr…ja se bojiiiiim ![]()
Já bych taky do toho šla. Máte hodně měsíční příjem, na to že jsi na rodičáku. A pak vám určitě něco pokryje nájem z pronájmu. Rozhodně mít pořádný smlouvy, jak psala Mabi. Ono to v dnešní době ani nijak nejde. Uvázat se. Taky bydlíme ve starém domě, ještě ke všemu je obrovský. Dole bydlí rodiče manžela a my v patře. Brali jsme si hypotéku, ale jen půl milionu. Udělali jsme plas. okna a ekolog. kotel radiátory všude a ještě nám zbylo na kuchyň. Ostatní jsme fackovali z výplat (plovoučky, koupelna, vybavení) Toť vše a tak těť zvažujeme, že si to navýšíme, abysme mohli udělat střechu a fasádu. Je to hrozné, ale jsou to tak vysoké částky, které neušetříme a nebo za tolik let a chceme teť přeci pěkně bydlet. Na těch půl milionu platíme 3000,– splátky což jde, ale je to na 30 let. Což kotel rozhodně nevydrží. Musíte si to vše propočítat a jestli má manžel takhle dobře placenou práci a ty taky půjdeš jednou pracovat, tak bych se neobávala. ![]()
Nechte si ty úpravy pořádně nacenit.
Zdá se mi to na tolik úprav málo, zvlášt pokud vám budou vše dělat firmy, jakože nepočítám, že to budete dělat svépomocí ![]()
Musíš počítat, že minimálně v bytech musíš mít koupelny, kuchyně, rozvody vody i elektřiny a hlavně topení jsou taky docela pálky, nehledě na podlahy, osvětlení a další věci ![]()
Pro ilustraci - my dali jen za rozvody topení a radiátory 60 tis. v jednom bytě, bez kotle, bez práce
![]()
ono strach z hypotéky by měl mít podle mě každáý…bohužel tomu ale ne vždy tak je a pak si lidi nadělají dluhý a hrozně se divý, pokud přijde exekuce…
Tak bych rozhodně požádala někoho, kdo tomu dobře rozumí o radu…brát v úvahu to, že každý může přijít o zaměstnání atd…a ne pak chodit spát s horkou hlavou…
nebo pak druhé řešení…příjem máte slušný, tak stavit postupně…my to děláme taktéž, radši bez hypotéky postupně , ale s klidem v duši, že nedlužíme. ![]()
tímto hypo neodsuzuji!!!
Holky poradna smlouva vam stejne nic nezaruci…zaruci v pripade,ze se budes soudit..ale kdo se dnes soudi treba o zdemolovanej byt apod…my pronajimame byt v Praze a nejen,ze najemnici se po roce stridaji,ale kazdej tam samo neco znici a navic nikdo nedodrzuje vyoovedni lhuty apod…nastesti jsme zatim narazili vzdy jen na lidi co aspon platili poctive najem…ale jinak perfektni smlouva ti v techhle pripadech stejne moc nepomuze. Kazdopadne si ji ale dobre udelejte,protoze nikdy nevis.a preji hodne stesti ![]()
ahoj tak my brali hypotéku před dvěma lety na starší domek, 1700000, k tomu během roku jsme museli přibrat ještě úvěr 300000.zbytek oprav plácáme jak se dá, když něco našetříme apod. náš měsíční příjem je cca 35000, splátky nám sežerou cca 15000 + plus různá pojištění, manželův plat jde do pryč a žijeme z rodičáku 11400.nemám pocit že by malý nebo my strádali, zajdeme si i na večeři, popř. do kina, ne že bysme se měli extra dobře. ale dá se to.Já být tebou tak s vaším příjmem bych do toho šla,navíc jak píšeš máte tam pronájmy, tak si myslím že se vám to vrátí.kolik lidí teď žije na hypotéku. můj názor je takový že raději budu strkat 10000 do své vlastní hypotéky než žít v podnájmu a platit někomu dovolenou.(například moje švagrová byt 2+1 na malém městě, oba dohromady příjem nad 50000 a mají strach jít do hypotéky na dům, tak raději platí podnájem nějaké paní, která jezdí 4×do roka do egypta a pod.)to nechápu a podotýkám že nemají děti a ani je zatím neplánují.
No myslim ze jste na tom prijmove mnohem lepe nez vetsina lidi v cr. Spousta lidi si musi vzit takovouto hypoteku s nizsimi prijmy a bez cidiny pronajmu. Takze za mne ANO jdete do toho. Pokud se vam tam libi a chcete tam bydlet tak bych nevahala. Cervik bude hlodat asi vzdycky = byt zodpovedny! ![]()
Ahoj,
dnes se bez hypotéky neobjede asi nikdo
. Ale tvůj pocit naprosto chápu
. Nicméně ty příjmy máte podle mých měřítek naprosto suprové. A když se Vám to ještě nejspíš vrátí v nájmu, tak myslím, že se nemusíte nějak moc bát. Také samozřejmě záleží, jak jistý je váš příjem, jestli se manžel nemusí bát o práci. A pokud třeba ještě máte něco našetřeno, tak by to bylo zas lepší, že by byla hypotéka nižší. Ale spousta lidí má příjmy mnohem nižší a do hypotéky přesto jdou.
Za sebe bych doporučovala se na čas „preventivně uskromnit“ ať můžete do stavby více investovat a zároveň ať víte, s kolika penězi jste schopni vyžít, kdyby ty dokončovací práce byly dražší než předpokládáte.
Jak už psaly holky, nechte si nájemní smlouvy pořádně ošetřit právníkem.
A jednou, až by jste hypotéku zaplatili, tak by jste měli pěkný příjem z nájmu navíc, což se vždycky hodí.
Tak držím palce, ať se dobře rozhodnete
.
ve Vašem případě bych se toho nebála. Příjem máte dostatečně vysoký na pokrytí splátek, do toho se vám něco vrátí i z pronájmů, takže myslím, že to zvládnete ![]()
Mate fantastickej prijem, nevim teda jestli splacite jeste neco jinyho, ale s tim bych se hypoteky nebala. My taky mame hypoteku na 2,5mil. a prijem mame polovicni a splacime 15tis. mesicne. Taky z toho co mate se da setrit a pak splacet rychleji.
Jinak ja bych spis resila opravdu dukladny a hodne presny naceneni (ono se to nezda, ale u nas se stavba prodrazila skoro o 600tis.)a pak spolehlivou firmu, ktera vam to udela.
Navic pokud po dostavbe zpenezite ty najemni prostory vrati se vam to rychle.
Ja chci taky dedit
![]()