Strach z hypotéky...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7862
19.1.11 11:59

Máte prostě podnikatelský záměr. Bez investic není zisku, jinak to nejde. Navíc ten váš záměr vypadá velice rozumně. Co už by mělo být jistější, než bytové + nebytové prostory k pronájmu?! Teda pochopitelně záleží na lokalitě :think: Umím si představit zapadákovy, kde je tohle finanční sebevražda…ale v jakémkoli trochu rozumném místě by to mělo jít dobře.

Ty náklady 2,5mil… - to už máte rozpočet od nějaké stavební firmy? 8-o
Já jen, že podle toho, co píšeš, tak mi to přijde HODNĚ PODHODNOCENÉ :nevim: Tuhle sumu si umím představit leda tak, že tam budete sami dřít jako koně…
Pak bych jen ještě zvážila tu překlenovací dobu - od chvíle, kdy dostanete a začnete čerpat úvěr /=začnete stavět/, do chvíle, než dostavíte, zkolaudujete a seženete první nájemníky. Tuhle dobu bych odhadla na 1-2 roky a splácet už musíte a ty vedlejší příjmy ještě nejsou.
(ale nejsem finanční odborník, možná existují i takové produkty s odkladem splácení!)

Budu držet palce :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1342
19.1.11 13:01

Holky diky:-) Jeste to vysvetlim s tim dedictvim - to co tam zatim stoji, postavil muj muz a jeho tatinek vlastnima rukama, zadna stav. firma, nic takovyho…jenze tatinek necekane zemrel a to prosim pred 5ti lety a teprve nyni se zda bude dedictvi doreseno, jo zkratka nestihl udelat zavet a manzelovo matka si postavila hlavu a dopadlo to jak to dopadlo…to jen k tomu, ze sme dum sice zdedili, ale muz se tam nadrel, my ho temer nevideli a penez sme tam nastrkali taky dost…to jen pro upresneni:-) Zrovna dopo jsem byla na kafi s kamaradkou, jeji muz dela fin. poradce u te firmy, jak radi v poradu krotitele dluhu na ct1, tak slibil pomoci…vite ceho se asi taky bojim? Toho aby ta hyposka stacila…nejake penize mame nasetrene…rikam si, jestli se da eventuelne pak dopujcit? Jinak bydlime ve str.cechach u Berouna, prace je tady snad jista, ale co je jiste, ze? Pak muz podnika - jednak pronajima halu na parkovaci stani cca 7000kc mesicne z toho a pote poskytuje internet pomoci wifi technologie cca. 15tis mesicne z toho…tak si rikam, ze snad i kdyby prisel o praci, tak tu hypku docasne uplatnime i z tohoto…plus tedy mame pojisteni pri ztrate prace, urazu, invalidite, ale na to nechci spolehat…Holky a pisete 2.5 - 3 mil, ze se vam zda malo? Ja nevim, zatim sme nic nestaveli, jen reko bytu kompletni - to delalo cca 300tis…poradte mi…diiiik:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
19.1.11 13:08

Luci, fakt se mi to zdá na barák s třemi byty a dvěmi obchody málo.
Dneska sotva postavíš za 2,5 milionů s firmou středně velkej rodinnej dům.
Ono ty dodělávky vevnitř jako rozvody a další věci spolykají spoustu peněz, ačkoliv se to nezdá. Taky stavíme a poslední dobou se nestačíme divit, jak peníze lítají :cert:
Zkus si najít nějakou firmu, která by vám to eventuálně dokončila a nech si zpracovat nabídku a uvidíš.

• Citovat
  • Upravit
1342
19.1.11 13:11

JJ to mas pravdu, ale tady uz je neco hotovo - hruba stavba, ktera je nahozena, okna, strecha i s krytinou…nam zatim rozpocet hodila do placu teta, ktera je architektka, pracuje v Praze, tak doufam, ze vidi realne…jezis to je prace, pujdu bydlet do jeskyne a bude:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
19.1.11 14:13

Teď jsem byla v luftu, nesledovala jsem diskuzi, ale přemýšlela jsem.

Hele, bylo by vhodné si sehnat poradce (nechat si ho od někoho doporučit, nezávisého, který vám nebude cpát jen jednu banku, od které dostává provizi :zed: ) a sním probrat vaší situaci. A nebo si to promysli sama. Udělat si plán, graf, kdy za dva roky na dovolenou do Chorvastka. Ne, to není vtip :-)

Prostě, uvědomit si, za kolik jste schopný měsíčně žít. Nechoďte na minimum - to člověk dlouho nevydrží. To prostě nejde. Počítejte s rezervou. Vždycky. Vždycky se totiž něco pose.. … A občas je třeba si něco koupit, jet na výlet … a nemusí to být do Chorvatska. Ale být deset let na chlebu a nekoupit si ani lístek do kina, to fakt nejde. To je na rozvod, ne na společnou nemovitost.

Odhadněte, kolik jste schopný a ochotný takhle dát pryč. Od to se bude odvíjet výše možné hypotéky (100% se navýší!!!! Odhad je v pořádku, ale snad ještě nikdy odhad nebyl realita!!!) a zejména doba.

Tady bych doporučila vzít v úvahu některé faktory. Ty jsi na RD, ale časem budeš chodit do práce - peníze navíc. Dům se dostaví, byty zaplní nájemníky - opět plus. Ale - děti porostou, budou mít větší nároky. Manžel může dlouhodobě onemocnět. Bouchne čerstvě namontovaný kotel ( :nevim: :poblion: ) a firma neuzná reklamaci, i když bude zjevná jejich chyba. Prostě pro tyto případy je třeba udělat nějakou rezervu, potažmo se domluvit předem s bankou, jak lze tyto výpadky řešit. Počká? Lze výší splátky měnit i mimo fix? (To je tvz. Pevná doba, kdy to právě nelze … ale to je volitelné. proto na to upozorňuji. Někdy je asi lepší zvolit menší fix. i když s vyšší sazbou, než jít do rizika, že za desetinu nižšího procenta budete za dva roky v kýbli, protože banka neuhne na dva měsíce … ) A naopak, v určité době lze zase splatit nějaký naspořený peníz a tím snížit jak splátky, tak dobu splácení, získat nějaké bonusy, atd. To by třeba šlo potom z nájemného - určitě tento příjem bude vyšší než vaše splátka.

A to by vám právě měl spočítat člověk, který se drobet vyzná na trhu finančních služeb …

Je to možná blbost, možná práce a výdaj navíc (někdo chce za to zaplatit), ale pro klid duše je to docela dobrý. Nemusíš se klepat, jestli to zvádlenete. Až přijde moment krize, bude připraven nějaký plán B .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7862
19.1.11 14:26

Vážně bych si nebrala hypotéku ve výši, jakou jsem „odhadla“ sama, že bude potřeba.
Napřed projekt, pak nejlépe i cenové nabídky konkrétních firem a pak podle toho hypotéku. A s firmama hlavně pořádnou smlouvu…to je jasný.

Pro příklad - k těm cenovým nabídkám - když jsem loni dělala zateplení a fasádu na svém rodinném domě, tak jsem hodila poptávku skoro na 15 firem…Cenově nejlepší nabídka byla za 200tis včetně DPH…na druhém konci byla nabídka cca 380tis BEZ DPH 8-o 8-o
To jen pro ilustraci, jak se to může brutálně lišit - a to ta poptávka byla jasně zadaná a tudíž výsledné nabídky se nelišily kvalitativně ani kvantitativně - jen cenou 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
19.1.11 14:55

lllucie, to že se bojíš hypotéky je naprosto v pořádku. Kdyby se tak obávalo víc lidí, nebyli by předlužení a tak v pytli jak někteří jsou (viz zmiňovaní Krotitelé dluhů).

ALE, na druhou stranu je škoda se vzdávat předem něčeho, co může být prospěšné za přijatelného rizika. Takže, kdybych se rozhodovala já, tak bych chtěla co nejpřesněji znát/vědět/odhadnout budoucí situaci a podle toho se rozhodnout:

1. nechat si udělat projekt na dostavbu domu vč. kalkulace nákladů + připočíst cca 30 % jako rezervu (kdo někdy stavěl ví, že téměř VŽDY je rozpočet nakonec překročen)
  1. zjistit si možnosti pronajímání, tzn. o jak lukrativní (z hlediska nájmu) a obchodně zajímavou (z hlediska zájmu o prostory) oblast se jedná (ať víš, kolik to ponese a zda si to vůbec bude chtít někdo pronajmout). A nespoléhala bych se na „jedna paní povídala“, ale prohlídla bych si nabídky realitek, které se týkají dané lokality
  1. při HU 2,5 mio a délce 30 let bude splátka cca 13.000 Kč/m (počítáno s úrokovou sazbou 4,5 % p.a. viz např. zde: http://www.penize.cz/…cky/hypoteka#…) - sepiš si příjmy a výdaje, které máte a zjisti si, zda byste to utáhli i v případě, kdyby nájemníci nebyli
  1. rozumně zvažte, co by se dělo, kdyby manžel přišel o práci - jsou lidé, u kterých by to byl skutečně vážný problém (specializace, jazyky apod.) a na druhou stranu jsou nátury, které prostě umí peníze vydělat, pohnout nebem i zemí.. :wink:
  1. nechte si někde bokem „železnou rezervu“ cca na 6 měsíců (na kterou se nebude šahat „pod trestem smrti“ :jazyk: )- za tu dobu se podaří vyřešit i hodně vážné problémy (nemoc, ztráta zam., výpadek nájemníků apod.) a když bude úplně nejhůř, tak nemovitost i prodat, umořit HU a jít bydlet do menšího.

Pokud všechno toto rozumně zvážíte, tak bych se toho nebála. Protože pokud všechno toto bude vycházet příznivě, pak se strach stává iracionální a je spíše na škodu. :wink:

Tak přeji, ať se dobře rozhodnete. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1342
19.1.11 21:36

Holky diky diky :-) mame co premyslet, asi to dopadne tak, ze do toho pujdeme…preci jen ted platime najem plus rezie 15tis a v pohode vyjdeme, mame i na letni dovcu u more a zimni lyzovacku v alpach…tak snad i kdyby hypo plus inkaso delalo 20tis..tak snad to zvladneme…porad si rikam, ze bude ten prijem z najmu…jezis me se asi ulevi, az se rozhodneme, vse vyridime a nebude cesty zpet:-) na pristi tyden mame schuzku s financakem, je to dobrej kamrad, tak snad dobre poradi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1610
19.1.11 21:53

Chápu, ale určitě v klidu jdi do toho, na 2,5 mega budetemít splátku tak 13 tis. Ale vem si dobrýho poradce at ti to dobře nakombinuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
made
22.7.11 10:30

Přeplacení

Pro Martinku a další zastánce hypoték

je jasné, že můžete vše udělat hned atd. Jenže třeba v případě Martinky a její splátky 3000 na třicet let to znamená půl mega pro banku, celkově zaplacená částka bude přes milion a to za předpokladu, že moc neporostou úroky

• Citovat
  • Upravit
5533
22.7.11 10:39

Já se docela obávám, že 2,5 milionu bude málo :think: . My máme starší dvougenerační barák, chceme udělat kvalitní venkovní zateplení a fasádu, a jen tak pro představu jsme si nechali udělat předběžnou cenu. Jen pitomá fasáda nás vyjde na 1250000 Kč (dělala by to firma)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucia1809
24.7.11 20:58
lllucie píše:
Holky poradte, nebo jen vyjadrete svuj nazor…diky.-)
Zdedili sme rozestaveny dum - dole 2 obchody na pronajem, v patre nas byt, v podkrovi 2 byty na pronajem…Potrebujeme cca 2.5mil na dostavbu…mesicni prijem mame 50-60tis. Ja jsem na rodicaku a do prace se zatim nechystam…Ja se proste bojiiiim…rozum mi rika, ze prevaznou cast splatky na hypo nam pokryji najmy z bytu a obchodu, ale porad mam takovy ten sviravy pocit u zaludku pri vyrizovani hypoteky…Sli byste do toho vseho? Nebo je muj strach opravneny? Diky moc za vsechny nazory

Strach má člověk obvykle u vyšších částek, ale opravdu, tady je ta hypotéka na místě. 2 obchody a pronájem, to bohatě vystačí. :) Pokud Tě zajímají možnosti nastavení hypotéky, aby byla opravdu v klidu a chráněná, ozvi se, ráda pomůžu. ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel