Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
neboj se ![]()
Já jsem taky myslela že to nepozná
…
a nakonec jsem to poznala,
Poznáš to i ty.Zbytečně se nestresuj a neřeš to až to bude mít příjít tak to přijde.
Stres ti nepomůže a tak se snaž být co nejvíc v klidu.
A odvoz taxi to jistí.
Já měla jako pojistu kamarádku,protože jsem si poslala přítele na víkend pryč a nakonec mě vezla kamarádka a přítel stihl i ten porod
.
Takže hooodně štěstí a neboj se ničeho když nás to zvládlo tolik tak ty taky ![]()
Příspěvek upraven 13.10.10 v 12:30
Ahojky, tvůj strach je úplně normální reakce, myslím že si tím prošla každá z nás tady, není třeba se schovávat za anonymitu a už vůbec není třeba se za svoje pocity stydět. Já rodila loni na Vánoce a musím ti říct že porod určitě nejde nepoznat, až to přijde tak budeš vědět co dělat, pokud chceš, běž s epodívat do porodnice, oni ti ukázou kdy a kam přijet, jak to chodí po příjmu, popovídáš si s porodní asistentkou a můžeš se jí na cokoliv zeptat. Do porodnice se dostaneš vždycky, pokud nemáš vlastní odvoz zavoláš sanitku nebo taxika, jako rodící žena máš na sanitku nárok a nebudeš platit ![]()
věř mi, to vůbec není zvláštní dotaz. Taky jsem měla strach, že to nepoznám včas a budu rodit doma. Pořád jsem se ptala dr., kdy jet do porodnice a jak poznám, že to nejsou poslíčci. On mi pořád říkal „nebojte, to poznáte“
To byla rada nad zlato, úplně jsem ho za to nesnášela. Ale když to přišlo, tak jsem fakt věděla, že rodit budu. Slabé bolesti (no, to ani nebyli bolesti) jsem měla od předchozího dne. V jednu ráno jsem měla bolesti pravidelné cca po 8mi minutách, tak jsme jeli do porodky. Tam mě hned ve dveřích uvítali slovy…noo, vy se ještě usmíváte, tak to tak žhavé nebude
, natočili monitor a řekli, že mám kontrakce sice pravidelné, ale různě silné, takové rozhašené, že to ještě pořád může přejít. Až tam mi dali přesnou radu, kdy přijet, takže ti napíšu, co mi řekli
Do porodnice tehdy, pokud budou bolesti po třech minutách a budou takto pravidelné aspoň hodinu
Ale asi bych se řídila i tím, jak daleko máte porodnici. My to máme blízko. No a pokud máš strach, že nebude nikdo střízlivý na odvoz, tak si můžeš zavolat sanitku. Určitě máš na průkazce číslo kam volat (a jestli ne, zeptej se na prohlídce na gyndě, oni to vědět musí).
Jo, kdyby ti praskla voda (v což jsem doufala), tak jeď do porodnice hned. Ale to určitě víš. Já jsem právě chtěla, aby praskla, protože bych věděla že opravdu jet musím. Pak jsem se dočetla, že někomu stejně odtéká postupně a pak že se to hůř poznává ![]()
Čau anonymko. Já jsem rodila docela nedávno a ještě teď si vybavuju moje pocity a stav. Taky jsem měla největší strach z toho, že to nepoznám, nějak to prošvihnu a nevím co ještě. Pořád jsem si říkala, že snad budu mít ty kontrakce nějak pravidelné a poznám to. Stejně to bylo všechno jinak. Určitě ten stav poznáš. Navíc, ono to není zase tak rychlé, že by jsi začala rodit dřív, než by ti došlo, že už rodíš. Já jsem si i v klidu dala sprchu, dochystala věci. Nemá cenu si představovat kdejaké scénáře, ono to stejně všechno bude jinak. Lépe na to nemyslet, myslet na miminko, jak budeš už s ním, zabavit se nákupy výbavičky a hlavně si užívat těhu. Uteče to strašně rychle. Držím palečky.
ahoj, môžem ťa ubezpečiť, že začínajúci pôrod určite spoznáš ![]()
neboj sa… hlavne nečítaj príbehy pôrodov a nepozeraj videá z pôrodov… pretože ani jeden z nich sa nebude podobať na ten tvoj. Ja som bola tiež prvorodička a v 8.-9. mesiaci som bola presvedčená, že budem rodiť min. 24 hodín, s nástrihom..... nakoniec môj pôrod trval od prvých kontrakcií do samotného pôrodu 3,5hod., porodila som bez nástrihu a na pôrod spomínam dodnes s láskou… ak by mi niekto povedal, aby som si vybrala: pôrod - zubár, volím prvú alternatívu ![]()
Držím palce, určite všetko dopadne na výbornú a čoskoro budeš mať v náručí malého ![]()
Díky za příspěvky
Jak píše Kakika, někomu voda odteče hned a naráz (to nejde nepoznat) a někomu odtíká po trochách a postupně, z toho mám strach. Vím, že jak odteče voda, má se hned jet do porodnice, jinak by se později mohlo miminko udusit. Takže bych byla radši, jako prvorodička, aby mi to odteklo naráz, to nejde nepoznat
Farllin: Vím, že to není zase tak rychlé, ale četla jsem, že u někoho to je celkem rychlé. Do porodnice to mám tak 25 minut autem, což mi přijde celkem dost
A jinak ono to opravdu utíká šíleně rychle, říkám si, že to ani není možný
Pamatuju si, jak jsem byla na začátku těhu na gyndě, a už jsem 30 tt. A to se ještě modlím, aby to na mě nepřišlo dřív, i když na druhou stranu by to bylo lepší, chtěla bych být na Vánoce doma, s TP 26.12. to jisté nemám ![]()
Jééé to je super diskuse
tak holky, sem se zkušenostma. Znáte mě, já tyhle diskuse hltááám
![]()
Jinak zakladatelko, já mám 14dní do termínu a můžu ti říct, že jsem histerická až až, ale holky tady na emiminu jsou úplně nejzlatější, umí povzbudit. Takže ti děkuji za založené téma, které se mě taky týká
Budu nasísat
![]()
prodigy222 píše:
Jééé to je super diskusetak holky, sem se zkušenostma. Znáte mě, já tyhle diskuse hltááám
![]()
Jinak zakladatelko, já mám 14dní do termínu a můžu ti říct, že jsem histerická až až, ale holky tady na emiminu jsou úplně nejzlatější, umí povzbudit. Takže ti děkuji za založené téma, které se mě taky týká
Budu nasísat
![]()
14 dní jo, no to až já budu mít 14 dní do termínu, nebudu snad ani spát a histerka ze mě bude taky
Jo a není zač a klidně nasísej ![]()
Anonymní píše:
Vím, že jak odteče voda, má se hned jet do porodnice, jinak by se později mohlo miminko udusit.
jakmile odteče voda tak musíš do 2 hodin do porodnice, ne hned, a není to kvůli tomu že by se mimi udusilo ale pokud bys nezačala hned rodit (nekomu se stává že mu praskne voda aniž by začali kontrakce) musí ti nasadit antibiotika aby jste s miminkem nechytili nějakou infekci.
merett píše:Anonymní píše:jakmile odteče voda tak musíš do 2 hodin do porodnice, ne hned, a není to kvůli tomu že by se mimi udusilo ale pokud bys nezačala hned rodit (nekomu se stává že mu praskne voda aniž by začali kontrakce) musí ti nasadit antibiotika aby jste s miminkem nechytili nějakou infekci.
Vím, že jak odteče voda, má se hned jet do porodnice, jinak by se později mohlo miminko udusit.
A někdo má taky první kontrakce a voda odteče až pak, to jsem taky někde četla
Jestli já ty články a diskuze moc nehltám, pak z toho mám akorát trauma
Pokud by to tak u mě bylo, tak zas mám strach, že ty kontrakce nepoznám, někdy mám bolesti a ne malý, když se mi chce na „velkou stranu“ a nebo když mám „zaražený prdíky“. Nedávno mě chytly takový bolesti břicha, že jsem myslela, že už to na mě přišlo ![]()
Anonymní píše:
mám strach, že ty kontrakce nepoznám, někdy mám bolesti a ne malý, když se mi chce na „velkou stranu“ a nebo když mám „zaražený prdíky“. Nedávno mě chytly takový bolesti břicha, že jsem myslela, že už to na mě přišlo
Jo jo přesně!!! Před měsícem hodinový bolesti jako prase…pak jsem zjistila, že to byly větry…ovšem v tak vysokém tadiu těhu, je to fakt peklo
No ale tak poslední tři týdny mám poslíčky. CCa 5× týdně, tak na hodinu až dvě. Člověče ani jednou jsem neměla strach že UŽ rodim!!! Ono jak se říká že to člověk pozná, asi na tom něco bude.
Ovšem otázka je, až na mě přijdou ty pravý kontrakce, jestli se tu nebudu procházet a tlemit jak blbá, že mám jen další posly
![]()
jj je mnoho variant jak začne porod, já jen aby ses nebála že s emimi udusí když odteče voda
kontrakce jsou hlavně pravidelny, minutu te poboliva a pak třeba 5 minut (někdy víc nekdy mín minut, to jen pro příklad) nic a tak porad dokola, uvidis ze si toho vsimneš že je něco jinak, já se taky ptala u každýho píchnutí doktora jestli je to už ono a on se jen usmíval že ať se nebojím že jak to přijde tak budu vědět o co jde ![]()
prodigy222 píše:Anonymní píše:
mám strach, že ty kontrakce nepoznám, někdy mám bolesti a ne malý, když se mi chce na „velkou stranu“ a nebo když mám „zaražený prdíky“. Nedávno mě chytly takový bolesti břicha, že jsem myslela, že už to na mě přišloJo jo přesně!!! Před měsícem hodinový bolesti jako prase…pak jsem zjistila, že to byly větry…ovšem v tak vysokém tadiu těhu, je to fakt peklo
Ovšem otázka je, až na mě přijdou ty pravý kontrakce, jestli se tu nebudu procházet a tlemit jak blbá, že mám jen další poslyNo ale tak poslední tři týdny mám poslíčky. CCa 5× týdně, tak na hodinu až dvě. Člověče ani jednou jsem neměla strach že UŽ rodim!!! Ono jak se říká že to člověk pozná, asi na tom něco bude.
![]()
![]()
To abych tak za měsíc taky čekala, ty poslíčky
Jak to vůbec probíhá? Já zatím cítím jen kopance od malýho, někdy semtam takový tlak v břichu, ale jen chvilkový, za chvilku to přejde ![]()
merett píše:
jj je mnoho variant jak začne porod, já jen aby ses nebála že s emimi udusí když odteče vodakontrakce jsou hlavně pravidelny, minutu te poboliva a pak třeba 5 minut (někdy víc nekdy mín minut, to jen pro příklad) nic a tak porad dokola, uvidis ze si toho vsimneš že je něco jinak, já se taky ptala u každýho píchnutí doktora jestli je to už ono a on se jen usmíval že ať se nebojím že jak to přijde tak budu vědět o co jde
A té vody je hodně?
Mám divný otázky, ale ať vím, tak se radši zeptám
Když teda odteče naráz, asi je to kaluž ![]()
Ahoj, píšu jako anonym, můj příspěvek je asi trochu zvláštní
Mám strach z porodu, no vlastně ani ne tak z porodu jako z toho, kdy to u mě přijde, termín mám kolem Vánoc, bojím se toho, kdy to přijde, že to třeba nepoznám, že se nebudu mít jak dostat do porodnice, bude to můj první porod, bojím se a pořád na to myslím, mám pocit, že se z toho brzo zblázním