Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@ka2ka prave jsem si o tom četla, ale stejne se nejvic bojim te RS kdyz mam tak slabe nohy ted.. lékařka mi rekla ze točení hlavy mam od patere ale nic vic k tomu nerekla..
@lejzyyyy nestraš sama sebe, tetánie je potvora umí potrápit,takže se nenervuj to jí jen podporuje a klidně si přidej hořčík i v pití třeba magnesii a uvidíš
Ereska je samozřejmě velký strašák. Já to měla opačně, přišla jsem s problémem oka (zánět očního nervu, který oční nepoznala) a hned mě tím začali strašit. Nikdy se mi nepotrvdila.
Co jsem pochopila ereska má různé projevy a délky atak. Možná podle nich se to poznalo, nicmíně to mohly poznat už z RTG snímků.
Hlavní je teď zůstat v klidu. A i kdyby to byla ereska tak i s ní se dá relativně normálně žít. Hodně štěstí a pevných nervů na tvé cestě
![]()
@LenkaHl děkuju moc! myslíš jako ze by poznali z RTG krční patere i RS? to si nemyslim.. praveze mi nejak nejde byt v klidu kdyz uz cekam takovou dobu aby se neco posunulo ![]()
Ahoj, jak já ti rozumím. Vlastně zažívám něco podobného - obrovský strach z RS. Přišla jsem na neurologii s tím, že mne trápí brnění dlaní a chodidel, jazyka, kolem pusy, cukání svalů… Pak každý den jiné příznaky, třeba bolest hlavy a tlak za okem, svědění kůže, pálení kůže, nevolnost, motání hlavy, hučení v uších, svírání pokožky hlavy, rozostřené vidění… Kromě tělesných příznaků pak také obrovský strach z nemocí, hlavně z té RS a z rakoviny, obrovský vnitřní neklid a nervozita, nespavost, nesoustředěnost… už ani vše nevyjmenuju. Paní neuroložka ( mimochodem opravdu výborná a vyhlášená) mi rovnou řekla diagnózu tetanie s tím, že mám i pozitivní chvostek. Na EMG jsem se dostala až za 2 měsíce po vyšetření a bylo negativní! Je fakt, že jsem zrovna pár týdnů žádné příznaky nepociťovala. Tak mne neuroložka teď poslala na MR mozku právě z důvodu RS, i když si stejně myslí, že to nebude, že mám velké množství příznaků. Ale od té doby zase ten můj starý známý strach, zase jsem začala brnět, sem tam mne pálí konečky prstů, úplně cítím, jak vnímám každý pór těla, neuroložka mne znovu vyšetřila a že mám opravdu zvýšenou nervosvalovou činnost a že i tak je to určitě tetanie, i když EMG neprokázalo. Nechápu
A hlavně se opět strašně bojím, co mi najdou… ![]()
Prosím anonym - zdravotní stav. Děkuji
To je hrozné co se to děje, jsem ráda ze konečně někdo, kdo me chape, jsou to strasne stavy kdyz mas takove problemy a nevis co ti je.. vazne hruza
buď rada ze jdes aspon na MR a nekam se posunes dal, ja budu cekat bůhví jakou dobu, nezvladnu to asi uz.. je to silene.. nejhorsi je ta slabost nohou poslední dny, zbytek bych nejak zvladla ale tohle me dostava.. snad bude s nama vse v poradku ![]()
@lejzyyyy No já jsem o tom svého času hodně četla a studovala co se dá o RS. A dělají se ložiska i na krční páteři, takže tam třeba nic neviděli. Dělali ti lumbální punkci? Pokud ne a čeká tě, tak buď v klidu, pro ně je to rutina a není to zas tak hrozné. Magnetická rezonance pro mě třeba byla horší
Být skoro hodinu v klidu a poslouchat toho špatného DJ byl děs
Chápu, mě napínali přes rok jestli jí mám nebo ne, takže tě úplně a naprosto chápu. Ale stresem si nepomůžeš. Zkus se zaměstnat čímkoliv. Já se bohužel uzavřela do sebe a to bylo asi to nejhorší. Dokonce jsem uvažovala i nad tím nejhorším. A věř mi, doteď mě zabrní noha, zaškube sval či cokoliv a dostávám záchvat paniky. Ale bylo mi řečeno, že je to mým celoživotním nedostatkem železa a když se k tomu přidají třeba vysoké podpatky nebo cvičení tak to je paráda. To jsem zralá na cvokárnu ![]()
Bohužel tato nemoc postihuje mladé ženy a to převážně.
Ještě jsem chtěla dodat i ke svému anonymnímu příspěvku, že hodně dělá psychika. Měla jsem těžký porod, kdy jsem měla namále… A od té doby se to se mnou vezlo. I v minulosti jsem už cosi zažila, ošklivý rozvod, v těhotenství problémy, ten strach byl šílený,, takže momentálně trpím i úzkostnou poruchou a to vše může souviset. Navíc, jakmile se člověk začne pozorovat, tam mne brní, tam mi škube a stresuješ se tím, tak tím víc a víc se nabalují další potíže, které klidně podle internetu můžou také patřit k RS a přitom jde o psychiku. Super je i tady ten blog: http://tetanie.blogspot.com/ Jsou tam různé příběhy, popsané potíže a jeden odstavec se tam věnuje právě té panické poruše a ta má s tetanií spoustu společného. Navíc, můj psychiatr říká, že kolikrát má člověk diagnózu tetanie a hrozně to souvisí s psychikou člověka.
Prosím ponechat anonym - zdravotní stav
Já také měla z RS jeden čas (no po pravdě asi tak 7 let) hrůzu. Byla jsem za tu dobu 2-krát na MRI mozku a míchy, poprvé tam popsali nějaká drobná ložiska, která by mohla odpovídat demyelinizaci, tak to jsem šílela ještě víc, měla jsem jít na LP, jenomže pak jsem skončila hospitalizovaná na psychiatrii a trochu se to zlepšilo, tak jsem na ni nešla. Jenomže pak příznaky znovu, po letech znovu MRI a bez nálezu, to jsem už uvěřila, že ji nemám, neuroložka mě uklidnila, ale pak se vyskytly právě šílené svalové slabosti a mě napadla jiná nemoc - ALS. Byla jsem na EMG (čekala jsem na ni 1,5 měsíce) a nic. Závěr zvýšená nervosvalová dráždivost, brát Magnosolv. Jenomže klidná stejně nejsem, když ty příznaky pořád mám.
Holky, já žiju s RS více než 20 let a jde to. Chodím do práce na plný úvazek, doma dvě malé děti. Holt jsem musela pár věcí obětovat, ale pořád funguju. Člověku to hezky zpřehází hodnoty. A dnešní léčba je naprostý luxus. Jsou už léky u kterých se předpokládá zastavení RS.
Ahoj všem,jsem tu poprvé a to proto,že mám také strach z RS.Téměř před 2měsíci mi začalo brnění a snížená citlivost celého těla.Prostě jsem ráno vstala z postele a bylo to.Den před tím mě obvodní dr. přeočkoval proti tetanu,přitom jsem byla pár dní po faringitidě.Nejprve mi lékaři diagnostikovali latentni tetanii,doporučili Mg.Ale nedávno jsem na sobě zpozorovala zřejmě Lhermittův příznak,když skloním hlavu,tak mě začne brnět v okolí pánve a jde to trochu do nohou,po pár sekundách to přejde.Tento příznak se vyskytuje hlavně u RS.Jinak brnění nohou je už skoro v pohodě,spíš mě trochu brní lokty,hrudník,mám pocit,jako bych měla hodně těsnou podprsenku,trochu mě pobolívalo levé oko a přidalo se mi mírné jakoby pálení levého ucha.Mám podezření práve z té RS a hrozný strach,co se mnou bude.Muj neurolog mě odeslal na evokované potenciály,ještě je nemám všechny hotové,ale ty co mám,tak se k nim sestra vyjadřovala v tom smyslu,že se určitě nejedná o RS a že by mě muj neurolog prý určitě neposlal na takove vyšetřeni.Dr.zase na to,že sestra ať prý nepoučuje a zatím mi nechce dělat MR,prý aby nebyla falešně negativni.Když jsem mu řekla sve obavy z RS,tak mi odvětil,že nemám čist internet.Ale ten strach a čekáni je prostě šílené.Myslíte,že by se mohlo jednat o RS?Díky za jakoukoliv reakci
@Jitulik83 Zaprvé přestaň o eresce tolik číst, hodně je o psychice a vsugerovávání (i když podvědomém). Zadruhé pokud se ti tohle děje, tak běž k odborníkovi, klidně i k několika. Tady na emiminu asi nebude moc neurologů a i kdyby tak na dálku nikdo nedokáže stanovit diagnózu.
@LenkaHl píše:
@Jitulik83 Zaprvé přestaň o eresce tolik číst, hodně je o psychice a vsugerovávání (i když podvědomém). Zadruhé pokud se ti tohle děje, tak běž k odborníkovi, klidně i k několika. Tady na emiminu asi nebude moc neurologů a i kdyby tak na dálku nikdo nedokáže stanovit diagnózu.
@LenkaHl …kéž bys měla pravdu,ale jsem z kraje,kde neurolog není žádny a musim dojíždět,ale o to nejde.Ono i tam je jich málo,nikdo tě nechce vzít,protože mají plno,jen tě odkazují jinam,takže jsem byla ráda,že mě někdo vzal.Ale upřímně,nemám ze svého neurologa dobrý pocit,neprojevi žadne emoce,nějaký vztah k pacošovi,takže uvidim na příští návštěvě
@Jitulik83 Já jsem z vesnice, poliklinika je ode mě 30km, tam neurolog není. A nemocnice 40km, tam je jech víc. Naštěstí jsem měla hned na začátku štěstí na doktorku, která je hrozně fajn. Ale chápu, že pokud nemáš dobrý pocit z doktora tak jsi nesvá. Ale zkus to opravdu nějak zkusit, třeba jen dotyčnému doktorovi říct, zda by nemohl být konkrétnější, někdy i stačí si s ním začít povídat o prkotině a třeba roztaje ![]()