Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, je mi 14 let a v posledních týdnech jsem zaznamenala, že mám strach jít spát. Extra jsem to do včerejška neřešila ale když jsem volala spřáteli a usla jsem únavou při hovoru, začla jsem to řešit… Vždy si večer lehnu do postele a snažím se usnout, mám ale strašný strach. Je to strašně divný pocit, nejde popsat… Není to, že bych se bála zítřka nebo tak, spíš se bojím toho spánku. Tý doby když spím. A pak si ráno vyčítám, že jsem usla. Je to normální? Obvykle jsem měla spánek hodně ráda ale teď je to pro mě noční můrou.. připadám si strašně divně a směšně, že se vás tady musím na tohle ptát, ale nevím co dělat. Zkoušela jsem snad vše, ale moje hlava prostě nedokáže usnout. Jsem strašně unavená ale i tak neusnu, prpotze mám strach… A ani přesně nevím vlastně z čeho strach
Večer před spaním se nám často začínají otevírat strachy a úzkosti, které přes den ignorujeme a odsouváme.
A tedy konce prázdnin a začáten školního roku je náročné období a může produkovat spoustu strachů.
Co s tím?
Udělat si večer čas na to, aby si člověk prošel den, který prožil, co bylo fajn, co se moc nepovedl a jak t udělat příště jinak, co ho potěšilo, čeho e obává. A ideálně to sepsat do deníku - úplně nejlíp rukou na papír. Funguje to přeci jen trošku jinak, než když to člověk klape do notebooku, nebo přes tablet či telefon. Tím že člověk ty myšlenky dostane z hlavy ven, srovná je doslov, spoutá gramatikou, tak si tu hlavu jednak trochu vyčistí a hlavně to co v hlavě jen tak krouží a straší, tak napsané je vidět více realisticky a méně děsivě. A když se člověk takhle vypíše (a nebo třeba vykreslí, pokud raději kreslíš, než píšeš), tak to chce napsat alespoň jednu věc, za kterou byl ten den člověk vděčný, a alespoň jednu věc, na kterou se těší na příští den. I kdyby to měly být úplné maličkosti a musela sis je zařídit sama. Plus je dobré si vždycky v neděli sednout a pročít co si napsala minulý týden a nějak to do deníku zhodnotit, každého prvního v měsíci to co za poslední měsíc a na Nový rok ideálně projít celý ten uplynulý rok.
Pak si dej sprchu a používej nějaké voňavé mýdlo, co ti dělá radost a zkus si zacvičit jógu na usnutí - třeba toto https://www.youtube.com/watch?…
uvař si čaj z meduňky a běž si lehnout. Ideálně od té odby co začneš psát deník, po dobu kdy jdeš do postele nepoužívej žádné obrazovky, jestli něco, tak čti papírové knihy či časopisy.
No a když už ležíš v posteli, pouštěj si tohle relaxační cvičení
Tak pod tohle se podepíšu. Měla jsem ve Tvém věku podobné problémy. Akorát to nebyl strach z usínání, ale probudila jsem se třeba někdy uprostřed noci a přepadly mě jakési úzkosti. Mně tenkrát nikdo neporadil, protože jsem se styděla to někomu říct, navíc jsem nechtěla přidělávat starosti mamince, která po smrti otce zbyla sama na tři děti. Sama intuitivně jsem si začala psát deník a popsala za den i několik stránek. I když u mně byl ještě ten problém, že jak mi v dětství zemřel táta a ty strachy se týkaly spíš strachu blízké a odcházení a také i nějaké další nespecifické strachy, asi jako máš Ty. Dále mi hodně pomáhala relaxační hudba, čtení knih. Sílu meduňkového čaje jsem objevila až na vysoké Moc ráda jsem ho pila, protože mi navodil takový příjemný klid ve stresovém zkouškovém období. A ta jóga je taky dobrá věc.
@Ou píše:
Večer před spaním se nám často začínají otevírat strachy a úzkosti, které přes den ignorujeme a odsouváme.A tedy konce prázdnin a začáten školního roku je náročné období a může produkovat spoustu strachů.
Co s tím?
Udělat si večer čas na to, aby si člověk prošel den, který prožil, co bylo fajn, co se moc nepovedl a jak t udělat příště jinak, co ho potěšilo, čeho e obává. A ideálně to sepsat do deníku - úplně nejlíp rukou na papír. Funguje to přeci jen trošku jinak, než když to člověk klape do notebooku, nebo přes tablet či telefon. Tím že člověk ty myšlenky dostane z hlavy ven, srovná je doslov, spoutá gramatikou, tak si tu hlavu jednak trochu vyčistí a hlavně to co v hlavě jen tak krouží a straší, tak napsané je vidět více realisticky a méně děsivě. A když se člověk takhle vypíše (a nebo třeba vykreslí, pokud raději kreslíš, než píšeš), tak to chce napsat alespoň jednu věc, za kterou byl ten den člověk vděčný, a alespoň jednu věc, na kterou se těší na příští den. I kdyby to měly být úplné maličkosti a musela sis je zařídit sama. Plus je dobré si vždycky v neděli sednout a pročít co si napsala minulý týden a nějak to do deníku zhodnotit, každého prvního v měsíci to co za poslední měsíc a na Nový rok ideálně projít celý ten uplynulý rok.
Pak si dej sprchu a používej nějaké voňavé mýdlo, co ti dělá radost a zkus si zacvičit jógu na usnutí - třeba toto https://www.youtube.com/watch?…
uvař si čaj z meduňky a běž si lehnout. Ideálně od té odby co začneš psát deník, po dobu kdy jdeš do postele nepoužívej žádné obrazovky, jestli něco, tak čti papírové knihy či časopisy.
No a když už ležíš v posteli, pouštěj si tohle relaxační cvičení
https://www.youtube.com/watch?…