Strach ze špatné manipulace s dítětem
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Strach ze špatné manipulace s dítětem
Ahoj, potřebuju se spíš asi vypovídat … protože mě zase naštvali u doktora. Už to začalo všechno po porodu, kdy jsem musela být s malou pár dní na jipce. Už tam každá sestra říkala něco jiného – třeba jenom blbý přebalování: jedna řekla nemazat, když to není opruzený. Další řekla: No to musíte vždycky a touhle mastí. A třetí, že touhle mastí rozhodně ne, že lepší je ta druhá. Ale to by ještě šlo. Spíš to, že každý má jiný názor na manipulaci s dítětem. Jedna ho bere jedním způsobem. Druhá se zhrozí, že tomu dítěti takhle ublížím. A zakončil to dnešní káravý pohled neuroložky, že takhle je to teda taky blbě. Mám ze všech doktorů a knížek pocit, že moje dítě bude mít v každém oku jiný tik, dyslexii, dyskalkulii a do toho bude hyperaktivní. A že dítě nemam budit na krmení, ačkoli jiný doktor řekl, že musím, že dítě je za prvé malé a za druhé s UM se prostě musí. A nakonec se mi ta doktorka, co říkala, že se mám výhradně řídit tím, co chce dítě zeptá, kdy tak obvykle malá nespí. Já říkám, že různě a navíc teď má prdíky, tak to s tím spánkem je všelijaký. A ona, že máme přijít v 9.30 na vyšetření EEG a že dítě před tím nesmí alespoň hodinu spát, pak ho tam mam nakrmit a přesně v 9.30 musí usnout. A jestli usne dýl, tak je to k ničemu, protože to už tam bude objednané jiné dítě. A když jsem se jí ptala, jak to mam asi udělat, navíc když se jí jízda autosedačkou líbí a usne, tak mi začala strašit, že jinak na to vyšetření budeme hospitalizovaný v nemocnici. Jo a že taky nemám nechávat dítě v autosedačce doma, ale chovat ho v klubíčku. Já ji teda v autosedačce doma nenechávám, ale když jsem tak na ni dneska koukala, jak si v autosedačce hoví, tak je to skoro stejná poloha, jako v tom klubíčku. Tak jsem si říkala, určitě není zdravý, nechávat takhle dítě několik hodin. Ale to bych ho nevydržela ani chovat. Nemluvě o spaní na bříšku. Nejdřív masírka v nemocnici, jak se to nesmí a pak člověka poučí, že je to zdravý pro vývin nechávat je takhle po jídle. Jenže po jídle přece miminka usnou, tak nevím, ale podle mě toho moc krčním svalstvem nenaposilujou, když chrní. A to nemluvím o kojení. V nemocnici jsem byla ze všeho tak vydřená, že jsem o mlíko přišla. Takže si dovedete představit ty pohledy personálu a teď doma i okolí, že jsem si dovolila nekojit. A když tohle všechno někomu řeknu, tak mi radí: kašli na všechny a řiď se instinktem, správný zacházení a péči má každá matka v sobě. Jenže popravdě, jak mi každej řekl něco jiného, tak mám pocit, že už ani žádný instinkty nemam:/ Takže se ze všeho cítím jak nejhorší matka a říkam si, že jestli moje dítě vyroste s tou mojí péčí bez nějakých větších následků, tak se stane zázrak. A přitom jí chci dát to nejlepší a propadám zoufalství, jak mi to nejde a uvnitř mám šílenej strach, že z toho vážně bude mít nejen fyzický, ale i psychický následky:/ Myslíte, že se dá opravdu dyslexie a podobný věci zapříčinit špatnou manipulací s dítětem? ![]()
Tak mi tak napadá, když jsem si to po sobě přečetla, jestli chci vůbec znát odpoveď na poslední otázku. Protože to je zase téma typu, co člověk to názor.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Kliiid..trosku si ver ![]()
Co doktor to nazor si jeste nekolikrat overis. Neznamena to ale, ze je musis slepe poslouchat. Proste to delej tak, jak to bude nejprijemnejsi. Nejlepsi je, neco precist, poslechnout si dalsi maminy a vybrat si pro sebe to, co je ti nejblizsi. A ze by se nejakou manipulaci dal z ditete udelat dys…cokoli, si nemyslim, kazdopadne jsem o tom neslysela.
Takze hlavu vzhuru a nenech se doktorama rozhazet.
Hodne stesti,
jana
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já zažila to samý, když jsem byla s malým na nedonošencích. Jedna sestra řekla to a druhá ono. Jednu maminku učili koupat tak a druhou onak. Vydrž, za pár dní budete doma a budeš si vše dělat tak, jak to bude vyhovovat tobě a mimču.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslim, ze staci , kdyz si v tom najdes svou cestu. Treba s tou autosedackou a klubickem, zdravy rozum rika, ze je to velmi obdobna poloha, dite ma po cele delce pater podeprenou, tak to asi ta autosedacka nebude takove zlo.
Myslim, ze zdravy selsky rozum napovi.
Stejne tak s mazanim prdelky, krmenim, ty jsi mama a ty volis, ostatni ti muzou maximalne tak rict, co si mysli, ale zadna varianta neni zavazna.
A na neurolozku se vykasli, ocividne je to hloupa zenska, pokud pracuje s kojenci a presto si mysli, ze dite usina na povel ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když čtu/slyším něco podobného, vždycky se šíleně vytočím.
Za prvý, ty se zkus uklidnit, věřit si a zas tolik to neřešit.
Za druhý, pokud se dostaneš k nějaký zaručený informaci, řiď se svým instinktem. Ty seš jediná kdo má/bude mít patent na tvé dítě. Ty jediná víš/budeš vědět, jak na ně. Takže jen ty sama dokážeš posoudit, jestli ta daná rada/metoda je vhodná/aplikovatelná pro tvé dítě.
A za třetí si najdi pediatra, kterýmu budeš bezvýhradně důvěřovat a případné pochybnosti s ním budeš konzultovat.
Mě u Matyho nejvíc pomohla knížka z roku 1980 První rok dítěte od MUDr. M. Matouška (ohledně polohování, oblíkání, péče) - samozřejmě jsem její rady musela přetransformovat do současnosti. Co se týče jídla, pomohly mi stránky www.kojeni.net.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
klíííd, hormony po porodu se ti brzy srovaní a na všechno se budeš dívat jinak. Neboj.
S tím EEG. bohužel, sestra měla pravdu. my na vyšetření byli na synovo deseti měsících. a taky nesměl předtím spát. Takže jsem ho v autě rozptylovala, budila, lechtala, a zvládli jsme to. Na EEG naštěstí usnul hned. Byl už unavený. Tam jde o to, že když by dítko nespalo, jsou výsledky EEG hodně zkreslený. Ale chápu, že udržet maličké miminko bdělé je daleko těžší.
Každopdáně, zahoď na čas chytré knížky, na rady doktorů se částěčně povznes a zkus se radit sama sebou. uvidíš, pomůže to. ![]()
- Citovat
- Upravit
Přimlouvám se vybrat si nějakpu knížku, poradny na internetu a ze všeho si vybrat své. Ty jsi s mimi 24 hodin a máš ho odpozorované. Neboj, instinkt máš. Tchýni a mámu taky neposlouchej, ta moje, naštěsti na férovku přiznala, že dnes je to tak jiné, aby jsem se raději zeptala doktorky (víte, že „pátou a šestou“ nemoc neznaly?). A to nás vychovala 4 kousky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je krásně napsané!!! ![]()
Nezávidím ti ty hrozné pocity, ale ani neporadím. Jen tě chci podpořit a říct, že v tomto uričtě s podobnými pocity nejsi sama… Čím víc informací, tím jsme zblblejší, a když se k tomu přidá strach o dítě a touha po tom dělat všechno nejlíp… tak to takhle dopadá. Nejraději bych tohle vytiskla a poslala na všechna 6nedělní oddělení a všem neuroložkám a pediatrům atd… Aby viděli, jak nás masírují a stresují (a nejen oni, ale i časopisy, knížky, miminovské weby atd). A mnohdy opravdu zbytečně… Pak nevím, jeslti není lepší nepátrat a žít v nevědomosti a řídit se jen přírodou a pudy
Ale to my - zodpovědné matky - nepřipustíme, tak se raději budeme stresovat… Ach jo! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přsně Ywett! „První rok dítěte“ jsem zdědila po mamce a musím potvrdit, že je to výborný rádce pro maminky, které si nejsou jisté, jestli to či ono dělají správně a najde se tam snad úplně všechno, co se týče miminek, péče o ně, případných nemocí, prostě všechno. Navíc je ta kniha napsaná formou otázek a odpovědí a velice dobře se v ní orientuje. ![]()
Jinak Petro, také jsem si v porodnici říkala, že by se měly sestry domluvit na tom, co budou maminkám radit, protože za to, co mi jedna poradila, mě druhá sprdla. Napřed mě to deptalo, pak štvalo a nakonec jsem se jen trapně usmívala a myslela si svoje. Došlo mi, že my neradí co by odbornice, ale matky, které se mi snaží vnutit vlastní metody, které aplikovaly na svých dětech a zřejmě se jim osvědčily, tudíž je považují za nejlepší. Ale ty si sama příjdeš na to, co je pro miminko a i tebe nejlepší, neboj.
Jo a ta praštěná „chytrá“ paní neuroložka se s klidem může jít vycpat. Dítě není robot. Nedá se naprogramovat. Spí, když má potřebu spát. To by měla se svým vzděláním vědět. Klidně jí to řeki, když bude remcat. A buď v klidu. Určitě budeš skvělá máma. Kdyby ne, měla bys to na háku. Přeju mooc štěstí a zdraví.
A nestresuj!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit