Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, potřebuji opravdu pomoct, vím že to neovlivním ale nemůžu si dokázat představit že jednou budu stará, budu šediva, malá, vrásčitá, sama a tak a prostě pak třeba napr v 80 zemřu, nebo že nebudu mít rodiče, na to myslím poslední 4 měsíce v kuse, strach ze smrti už mi pomynul, protože vím že si nebudu nic uvjedomovat takže mi je to jedno, ale stáří zažiju a nedokazu si to představit je to hrozný, pak budu vzpomínat na to jak jsem byla mladá, probouzím se s hrozným pocitem, i když mi je teprve 14, tak si vzpomenu že ty stařci taky byly mladí, a teď jsou staří, dobře v 50 to bude ješte pohoda ale pak? hrůza, snad se generace posune tak že nebudu vypadat tak strašně staře, prosím kdo je tady nad 60+ a vypadáte dobře jak se cítite? Prosim poraďte🥺
A kde bereš tu jistotu, že se dožiješ stáří?
Řeš současnost, stárneme všichni, když o sebe budeš pečovat, sportovat, mít koníčky, přátelé atd., tak to nebude tak hrozné, neboj. ![]()
Jsou věci, které neovlivníš, tak se zabývej jen těmi, které ovlivnit můžeš. Žij zdravě, uč se, stýkej se s kamarády, čti. Lidi můžou být šťastní i přesto, že si uvědomují svou konečnost.
@adelek56 ve 14 řešíš stáří? Najdi si psychologa.. ted si připadám trochu blbě, že mě tohle ještě nenapadlo a mám na krku 40tku ![]()
Příspěvek upraven 31.12.21 v 14:30
@adelek56 píše:
Dobrý den, potřebuji opravdu pomoct, vím že to neovlivním ale nemůžu si dokázat představit že jednou budu stará, budu šediva, malá, vrásčitá, sama a tak a prostě pak třeba napr v 80 zemřu, nebo že nebudu mít rodiče, na to myslím poslední 4 měsíce v kuse, strach ze smrti už mi pomynul, protože vím že si nebudu nic uvjedomovat takže mi je to jedno, ale stáří zažiju a nedokazu si to představit je to hrozný, pak budu vzpomínat na to jak jsem byla mladá, probouzím se s hrozným pocitem, i když mi je teprve 14, tak si vzpomenu že ty stařci taky byly mladí, a teď jsou staří, dobře v 50 to bude ješte pohoda ale pak? hrůza, snad se generace posune tak že nebudu vypadat tak strašně staře, prosím kdo je tady nad 60+ a vypadáte dobře jak se cítite? Prosim poraďte🥺
Nebojím se toho, jak budu vypadat. Spíš se bojím ztráty pohyblivosti, ztráty blízkých nebo schopnosti se o sebe postarat. Proto žiju tak, aby někdo ke mně i v 80 rád zašel a snažím si užít každý den, aby bylo ma co vzpomínat. Když mě nenavštíví pan Alzheimer.
Příspěvek upraven 31.12.21 v 14:31
Žij teď a tady a nad stářím nepřemýšlej. Nikde nemáš psáno, jakého věku se dozijes. Momentálně ti víc prospěje, když se půjdeš učit češtinu
protože s takovým písemným projevem tě asi nečeká moc úspěšná budoucnost, toho bych se bála víc ![]()
@adelek56 píše:
@martina.se přemyslim o tom právě…
Zbytečné.. užívej si života
Pokud opravdu tohle řešíš tak intenzivně ve 14 letech, doporučuju vyhledat odbornou pomoc.
Já doufám, že budu mít nějaký důchod, budu jakž takž fit, co nejdéle soběstačná a kontinentní ( a pokud ne, tak mi tu plenu chlap nebo nějaká pečovatelka vymění), a děti se na mě úplně nevyprdnou. Nějaké vrásky mi jsou fakt putna.
Lidi si vymysleli mnoho různých náboženství, aby se vyrovnali se stářím a smrtelností…smrt a stárnutí je zatím nevyhnutelné, ale vědci pořád na něčem pracují. Stačí nějak šikovně prodloužit telomery a tak…
Nebo prostě můžeš věřit, že duše tělo překoná… nebo třeba jen ta duše, která si to zaslouží. Pak je teoreticky výhodnější tělo opustit, když přestává sloužit a vyměnit ho za jiné. Když budeš používat optiku, že tvé já není tělo, že tělo je jen takový dočasný hardware, tak tě nějaká vráska trápit ani nemusí.
Podle mého se ale musíš dost nudit, když se už teď věnuješ otázkám stárnutí… no furt lepší než řešit, že nemáš ráda Silvestr, máš moc svalů na nohou, nebo jiný zbytečnosti. ![]()
Příspěvek upraven 31.12.21 v 15:13
@adelek56 Ve tvém věku jsem jednu dobu řešila, jestli nebude lepší si nepořizivat děti, jaká budoucnost je může čekat. Období přešlo, děti mám a vůbec jsem neuvažovala, že by to byla jen moje sobeckost.
Kamarád taky v 15ti hodně řešil otázku života a našeho směřování. Myslím, že takové hledání smyslu života k dospívání do jisté míry patří. I toho stáří jsem se jednu dobu bála a později už nad tím moc nepřemýšlela. A taky nemáš jistoru, že se stáří dožiješ, stačí nějaká blbá nemoc, autonehoda nebo jiné… a věř, že až budeš dospělá, budeš mít své děti a vnoučata, budeš je chtít vidět vyrůstat, být po jejich boku, budeš chtít znovu a znovu zažívat jaro, v létě si natrhat sladké jahody. Neboj, vzhled není všechno. Mladí si to neuvědomují, ale starší mají zase jiný životní nadhled nabitý zkušenostmi, které mladí nemají. Netrap se tím, co jednou bude nebo možná nebude, některé věci prostě neovlivníš. ![]()
Vlastně docela věřím, že telomery reagují na endokrinní a nervovou soustavu a při určité stimulaci se dá stárnutí spomalit. Takže možná není pravda, že se to nedá ovlivnit. Já sama vypadám o dost mladší než jsem. Ale mechanismus těhle působení, pokud vůbec existují, se může kus od kusu lišit, takže to, co spomaluje procesy rozkladu u mě, by u někoho jiného nemusely fungovat.
Prostě radši koukej na Stray Kids, ti jsou taky proti stárnutí dobří: https://www.youtube.com/watch?…