Strach ze stáří

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
31.12.21 15:37
@Fuflík píše:
Lidi si vymysleli mnoho různých náboženství, aby se vyrovnali se stářím a smrtelností…smrt a stárnutí je zatím nevyhnutelné, ale vědci pořád na něčem pracují. Stačí nějak šikovně prodloužit telomery a tak…
Nebo prostě můžeš věřit, že duše tělo překoná… nebo třeba jen ta duše, která si to zaslouží. Pak je teoreticky výhodnější tělo opustit, když přestává sloužit a vyměnit ho za jiné. Když budeš používat optiku, že tvé já není tělo, že tělo je jen takový dočasný hardware, tak tě nějaká vráska trápit ani nemusí.

Podle mého se ale musíš dost nudit, když se už teď věnuješ otázkám stárnutí… no furt lepší než řešit, že nemáš ráda Silvestr, máš moc svalů na nohou, nebo jiný zbytečnosti. :mrgreen:

Příspěvek upraven 31.12.21 v 15:13

To jsou takové povýšené řeči, když člověk, který opouští dětství a pomalu vstupuje do dospělosti, začne přemýšlet o existenciálních otázkách a někdo dospělý mu řekne „ty se musíš hodně nudit“. :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
31.12.21 15:41

@Fuflík tak dekuju❤️️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TO_IT
31.12.21 15:55

Když si ten čas odžiješ a ne jen přežiješ, tak máš v sobě to všechno co jsi zažila. A ten čas ti změní myšlení. Teď je to pro tebe nepředstavitelné a vlastně i pro mě, protože mám z 60 odžito zatím polovinu. Ale hlava ví, jak je tady a teď, posunuje se v čase. Je to něco co chápeme a umíme se tomu přízpůsobit. Ne skoky, ale žitím.
Takže žij tady a teď a užívej si ten čas, který máš a to co je nyní. Nic lepšího ti nikdo nenabídne ;) (no a pak kvalitní barvy, botox a ono to půjde kupředu, tak nebude tak zle ;) )

• Citovat
  • Upravit
Dlouhá punčoška
31.12.21 16:10
@Petule030 píše:
@adelek56 Ve tvém věku jsem jednu dobu řešila, jestli nebude lepší si nepořizivat děti, jaká budoucnost je může čekat. Období přešlo, děti mám a vůbec jsem neuvažovala, že by to byla jen moje sobeckost. :D Kamarád taky v 15ti hodně řešil otázku života a našeho směřování. Myslím, že takové hledání smyslu života k dospívání do jisté míry patří. I toho stáří jsem se jednu dobu bála a později už nad tím moc nepřemýšlela. A taky nemáš jistoru, že se stáří dožiješ, stačí nějaká blbá nemoc, autonehoda nebo jiné… a věř, že až budeš dospělá, budeš mít své děti a vnoučata, budeš je chtít vidět vyrůstat, být po jejich boku, budeš chtít znovu a znovu zažívat jaro, v létě si natrhat sladké jahody. Neboj, vzhled není všechno. Mladí si to neuvědomují, ale starší mají zase jiný životní nadhled nabitý zkušenostmi, které mladí nemají. Netrap se tím, co jednou bude nebo možná nebude, některé věci prostě neovlivníš. :hug:

Zlatá slova😀

• Citovat
  • Upravit
18645
31.12.21 16:27

@adelek56 časem zjistíš, ze je úplně fuk jestli mas jizvu na zadku nebo ti chybí článek prstu. Hlavně bych chtěla byt soběstačná a aby mi to myslelo a nebyla jsem hnusna na ostatní. Bylo by fajn, kdyby klouby nebolely a byla pohyblivá tak, ze budeme s manželem jezdit vlakem na výlety do přírody. A jestli bude vráska na cele větší než na zadku? Je mi to fuk už teď :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18645
31.12.21 16:30

@TO_IT hlavně se člověk v dnešní době tak nedre cele dny na slunci, tak kůže vydrzi víc. A s botoxem bych si dala majzla… Versace vypadá fakt jak stabajzna :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1208
31.12.21 16:32

Já si myslím, že je fajn, že přemýšlíš takhle dopředu. Já nad tím vším také dost přemýšlela. Dokonce i dřív než ve čtrnácti. Teď už je mi přes 40 let a povím ti, jak to bylo u mně. Když jsem byla mladá, bála jsem se o svoji postavu (že přiberu po dětech, že budu mít vytahané břicho…). Pak ty děti přišly, stalo se všechno, čeho jsem se obávala. Je to horší, než jsem si kdy dokázala představit :-). A přesto prožívám to nejšťastnější období svého života. Nikdo mě kvůli tomu nepřestal mít rád, neztratila jsem kvůli tomu kamarády a kamarádky. Nebo jsem se bála dřív toho, že kvůli nějakým zdravotním problémům nebudu moct sportovat, nezvládnu dlouhé pochody po horách. Zdravotní problémy přišly a musela jsem si odříct spoustu akcí, bez kterých bych si dřív nedokázala představit kvalitní život. A nevadí mi to. Žiju jinak, ale stejně zajímavě jako předtím. Nicméně plánuju se ke sportování vrátit jak nejdřív to půjde. To, co ti teď přijde jako konec světa, konec není. Když to budeš prožívat (třeba to stáří), budeš mít jiné radosti/starosti, bude ti záležet na mnohem jinších věcech než teď. Je dobré v jakémkoliv věku pracovat na tom, aby člověk zůstal co nejdéle zdráv a aby kolem měl fajn lidi. A užívej toho, čeho teď můžeš. Protože se toho teď nasytíš a nebudeš litovat, žes něco promeškala, až se přesuneš do jiné fáze života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6421
31.12.21 16:34
@Fuflík píše:
Lidi si vymysleli mnoho různých náboženství, aby se vyrovnali se stářím a smrtelností…smrt a stárnutí je zatím nevyhnutelné, ale vědci pořád na něčem pracují. Stačí nějak šikovně prodloužit telomery a tak…
Nebo prostě můžeš věřit, že duše tělo překoná… nebo třeba jen ta duše, která si to zaslouží. Pak je teoreticky výhodnější tělo opustit, když přestává sloužit a vyměnit ho za jiné. Když budeš používat optiku, že tvé já není tělo, že tělo je jen takový dočasný hardware, tak tě nějaká vráska trápit ani nemusí.
Podle mého se ale musíš dost nudit, když se už teď věnuješ otázkám stárnutí… no furt lepší než řešit, že nemáš ráda Silvestr, máš moc svalů na nohou, nebo jiný zbytečnosti.:Příspěvek upraven 31.12.21 v 15:13

Představ si, že dokonce i ve 14 letech můžou přemýšliví lidé uvažovat nad budoucností a otázkami života a smrti. Pro tebe asi divné, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
860
31.12.21 16:36

Tak ty můžeš být naprosto v klidu. Pokud takhle smýšlíš už ve čtrnácti, je velká pravděpodobnost že se stáří vůbec nedožijes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TO_IT
31.12.21 16:41
@hospodki píše:
@TO_IT hlavně se člověk v dnešní době tak nedre cele dny na slunci, tak kůže vydrzi víc. A s botoxem bych si dala majzla… Versace vypadá fakt jak stabajzna :lol:

Jj, souhlasím. Ale ony jsou vždy viditelné tyhle extrémy a to, že někdo tyto věci využívá s rozumem a střídmě, toho si běžně člověk vůbec nevšimne a tak to má být :)

• Citovat
  • Upravit
10141
31.12.21 16:50
@adelek56 píše:
Dobrý den, potřebuji opravdu pomoct, vím že to neovlivním ale nemůžu si dokázat představit že jednou budu stará, budu šediva, malá, vrásčitá, sama a tak a prostě pak třeba napr v 80 zemřu, nebo že nebudu mít rodiče, na to myslím poslední 4 měsíce v kuse, strach ze smrti už mi pomynul, protože vím že si nebudu nic uvjedomovat takže mi je to jedno, ale stáří zažiju a nedokazu si to představit je to hrozný, pak budu vzpomínat na to jak jsem byla mladá, probouzím se s hrozným pocitem, i když mi je teprve 14, tak si vzpomenu že ty stařci taky byly mladí, a teď jsou staří, dobře v 50 to bude ješte pohoda ale pak? hrůza, snad se generace posune tak že nebudu vypadat tak strašně staře, prosím kdo je tady nad 60+ a vypadáte dobře jak se cítite? Prosim poraďte🥺

Zajímavě o stárnutí píše Viktor Frankl v knížce „Psychoterapie pro laiky“, zkus se na ní kouknout v knihovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
31.12.21 16:58

@Romilda tak děkuju teda💀 💀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2085
31.12.21 19:59

Je ti čtrnáct, proto sis asi ještě neuvědomila, že v životě se většina z nás bojí těch vzdálených věcí. Ale když už jsou blízko, připadají nám přirozené. To přijde postupně, jak půjdeš životem. Můžu tě uklidnit. V 18 se nebudeš bát 20, ve 20 se nebudeš bát 25 a v 25 se nebudeš bát 30. A tak to půjde pořád dál… Všechno bude přirozené, neboj se. Vidíš snad, že by se lidé kolem tebe trápili, že stárnou? Že by to řešili? Taky se tam jednou dostaneš…

Zkus si nedělat starosti s tím, co bude za hoooodně dlouho. Ještě to nikdy nikomu v ničem nepomohlo. Soustřeď se na přítomnost a blízkou budoucnost. Nic dalšího zatím není. A proč by sis měla zatěžovat hlavu něčím, co není? :)

Chápu tě, jak ti je a jak si přijdeš ve všech těch myšlenkách ztracená a máš třeba pocit, že tě ostatní nechápou… Chápou. Všechny nás něco takového ve tvém věku napadlo. A všem nám připadalo, že jsme jediní, kdo to řeší… Ale pravda byla taková, že ti starší prostě už jen došli do bodu, kdy to řešit přestali. To by ti mělo poskytnout dostatek komfortu - to vědomí, že přemýšlíš úplně normálně a že jednou taky dojdeš k tomu, že tě to nebude trápit :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
31.12.21 20:53

@DeeDee.518 dekuju, tohle mi hodne pomaha❤️️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8502
31.12.21 21:50
@adelek56 píše:
Dobrý den, potřebuji opravdu pomoct, vím že to neovlivním ale nemůžu si dokázat představit že jednou budu stará, budu šediva, malá, vrásčitá, sama a tak a prostě pak třeba napr v 80 zemřu, nebo že nebudu mít rodiče, na to myslím poslední 4 měsíce v kuse, strach ze smrti už mi pomynul, protože vím že si nebudu nic uvjedomovat takže mi je to jedno, ale stáří zažiju a nedokazu si to představit je to hrozný, pak budu vzpomínat na to jak jsem byla mladá, probouzím se s hrozným pocitem, i když mi je teprve 14, tak si vzpomenu že ty stařci taky byly mladí, a teď jsou staří, dobře v 50 to bude ješte pohoda ale pak? hrůza, snad se generace posune tak že nebudu vypadat tak strašně staře, prosím kdo je tady nad 60+ a vypadáte dobře jak se cítite? Prosim poraďte🥺

Ja to svého času, kolem 16 let také řešila. Nechtěla jsem ani být třeba 30 letá, prostě jsem chtěla být pořád mladá. Řeknu k tomu jen to, že náhled na věci se mění, člověk si začne užívat úplně jiné věci. Na světě je to dobře zařízené. Zatím čím jsem starší, tím jsem spokojenější, třeba to tak bude i na dále. 60+ mi tedy není. Co ale chci říct, že náhled na stáří se s věkem může změnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová