Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímalo by mě, co májí vaše děti podobného věku k snídani, svačinám, obědům a podobně. V poslendí době se mi zdá, že dávm skoro to samé tak hledám pouze inspiraci.
Ahoj syn má 15 měsíců:
Po probuzení mlíko
Snídaně bud cereálie s jogurtem a ovocem nebo pečivo se sýrem a lučinou či žervé a zelenina
Oběd co mám já - maso, zelenina, příloha - už ji všechno
Svačina jogurt s ovocem, puding (obyč i zdravé) nebo pečivo
Večeře co máme my nebo zeleninová polévka
Před spaním mlíko
Zuza+Davídek ![]()
K snídani většinou jen caro, během dopoledne ovoce, obědy jako my, většinou s polévkou. Odpoledne jogurty, tvaroh, zelenina, šunka, sýry. Zapecene tousty, vajíčka, párky. Pečivo nejí.
Snídaně kaše
Svačina jogurt bílý někdy přidám musli
Oběd co máme my, nebo maso se zeleninou hustá polévka
Svačina ovoce, pečivo s máslem
Večeře kaše
Mléko už mi nepije, proto kaše dvakrát denně v mezi čase pořád něco tlačí ovoce, zeleninu, křupky dětské sušenky, tvrdý sýr, kousek suché palačinky, vejce co mám k snídani a tak, ona pořád od nás ochutnává ![]()
20m, rano mliko. Dopoledne ovoce, zelenina, obed klasika. Po spani nekdy mliko, nekdy ne. Odpo svacina pecivo/jogurt/zelenina. Vecer zbytek obeda nebo rychlovka typu krupkase nebo pecivo. Pak mliko. Ma relativne dost mlika, protoze pecivo ji davam vetsinou jen kousek sucheho v kocarku venku, tudiz syry skoro neji. Bily jogurty casto blindi a to bych se musela ulipankovat, proto je nejjednodussi to mliko. Nastesti ji vsechno a sama vcetne polivky, tak moc starosti nemam. Jen musim hlidat sladky, doouhodobe bojujem s cimsi v pline, neni jasno, jestli obyc. opruzeniny, kvasinky, alergie, exem nebo kombinace, takze preventivne kvuli kvasinkam omezuju sladky a pecivo. Az se zjisti, co to je, asi ji ulevou vrazim do ruky tabulku cokolady
Piti voda, sladky nechce, caje delam jen v zime.
19 měsíců, mlíko nepije vůbec žádný, nechce, kaše už 3 měsíce bojkotuje.
snídaně: chleba s lučinou nebo cream cheese, se šunkou nebo tvrdým sýrem, bábovka, jogurt s müsli, míchaný vajíčka
svačina: ovocná přesnídávka, rohlík nebo loupák do ruky (ne každý den)
oběd: hustá zeleninová polévka nebo klasika - maso + zelenina + příloha. Nebo taky nic, když nechce jíst ![]()
svačina: Lipánek, jogurt, Matylda, někdy k tomu banán nebo domácí mix jogurt + ovoce + tvaroh. Nebo i tvrdý sýr jen tak do ruky.
večeře: to, co máme my (dělám hodně zeleninové polévky), někdy chleba s pomazánkou, tousty (ty má rád)
K pití dopoledne ředěný 100% džus, přes zbytek dne jen voda, občas mu dávám dětský čaj, ale moc ho nechce.
Ideální jídelníček dle syna by ovšem byl: piškoty, rohlíky, cokoliv v kapsičce, tyčky typu grissini a takové ty tyčky ze sušenýho ovoce. Ty jak vidí, tak je jak šílenej ![]()
Já to mám v podstatě to samé. Jen večeři často vypouštim, proto ze chce svacit behem dne casto neoc ukousne a podobne. Mléko (sunar) uz davam jen jednou denne a to pred spanim. K snidani miva jogirt a ovoce. Ovoce ji, ale taky ne vse. Jednou ji neco chutna a za chvili ne. Zeleninu krom rajčete mi nesní žádnou. Už s příkrmy jen se zeleninou sme mely problem. Jakmile nastali masove prikrmy, to uz baštila.
Někdy tedy k snidani dostane třeba i babovku nebo buchtu a caj.
20m I když jsem se snažila dávat zdravou stravu. Neuspěla jsem. Teď už to tak úplně neřeším. Nemá rád kiri a žervé. máslo. Ale párek paštika s chlebem to je prostě jeho. Samozřejmě když už to vyžaduje tak kupuji kvalitu a hlídám podíl masa a tuku. Jinak hodně ovoce a zeleniny. Obědy má stejné jako já. Jogurty, přesnídávky a různé domácí pasty a pomazánky. k večeři musí mít kašovité jídlo prostě nechce kousat. Tak mu buď udělám kaši a nebo rozmixuji to co bylo na oběd.
@Mamastepi náš drahoušek asi taky nerad kouše. Rohlík si sice nadšeně dá, ale jinak taky preferuje kašovitou stravu. Ale zase mléčné kaše vůbec nejí. Občas mu ze zoufalství kupuju masozeleninvé skleničky, protože to sní k obědu aspoň polovinu
No a když jsem mu ze srandy nabídla párek (sice kvalitní, ale furt párek), tak po něm šel jak slepice po flusu ![]()
Po probuzení - Nutrilon
snídaně - kaše nebo suché pečivo (odmítá lučinu, gervais apod)
svačina - ovocná přesnídávka
oběd - masozeleninová přesnídávka, Nutrilon
svačina - bílý jogurt Hollandie
večeře - zeleninová polévka
v postýlce před usnutím - Nutrilon
Mala nemuze normalni mleko a vsechno z neho. Takze rano-mleko (soja nebo nekdy pro alergiky, ale to je minimalni zajem), chleba s florou a tunak, marmelada, sunka, nekdy pomazanka z cocky, rybi. Svacina ovoce. Obed-polevka, testoviny/ryze/brambor+maso. Zelenina. Dost casto dopadne tak, ze pouze polevka s nakrajenym masem a samotna priloha… a zelenina (uvarena -brokolice, kvetak, cuketa, cervena repa i nevarena-okurka, rajce). Svaca-ovoce/zelenina/pecivo. Vecere-jogurt(sojovy), pecivo (kdyz chce) pak mleko. Nekdy si rikam, ze ji malo. Kdyz jdem nekam ven na dlouho(pochuzky),tak s sebou krupky (pohankove, kukuricne), ovocna susenka hipp, kapsicky s ovocem, ovoce (nejc. banan).
@barbuchablond No tak zkus uvařit a rozmixuj to. Pak začni nechávat větší a větší kousky, až se dostaneš k tomu že bude normálně kousat, i bez mixování nebo rozmačkávání jídla. Já to tak dělala s našim prckem. Ale u té večeře jsem prostě bez šance
![]()
@Mamastepi to zkouším od jeho 6 měsíců. Už mě pro něj ani nebaví vařit, sní pár lžiček a konec a akorát to vyhazuju.
@barbuchablond píše:
@Mamastepi to zkouším od jeho 6 měsíců. Už mě pro něj ani nebaví vařit, sní pár lžiček a konec a akorát to vyhazuju.
A co polévky ty papá?
Syn 19 měsíců : k snídani třeba chléb se žervé, jogurt (občas s přesnídávkou, musli), vánočka s máslem, přesnídávka s piškotem, puding, trochu mléka. Svačina - ovocná tyčinka, přesnídávka, rýžový chlebík, občas rohlík nebo sladké pečivo - vyřve si v krámu když jdeme nakoupit
Oběd - to co my, hlavní jídlo nebo hustá polévka, s masem ani zeleninou problém nemá, z polévky sní všechno včetně celeru
ale nejí syrovou zeleninu, tu nabízím a zatím odmítá:-( odpol svačina - většinou nakrájené ovoce (jablko, hruška, hrozny, meloun, v létě co je na zahradě - rybíz, ostružiny, maliny, švestky, nebo jogurt. Večeře - to samé, co oběd, kaše už mi nejí. Před usnutím pije mléko, někdy skoro nic, někdy 200ml. Na pití přes den ředěný 100% džus nebo vodu.