Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jsem si představovala, že až dcera řekne své první slovo, tak za krátkou dobu řekne druhé a pak už to půjde rychle. Nakonec to je ale tak, že ve 13 měsících řekla táta, v patnácti máma, teď jí bylo 17 měsíců a zatím se to nikam nepohnulo. Snaží se napodobovat zvuky zvířátek, ale zní to všechno skoro stejně, něco jako „ba“. Jinak mluví tak, že jakoby napodobuje melodii a rytmus slov, ale jednotlivé hlásky neříká, takže se člověk vždycky může jen domýšlet, co nám zrovna chce říct. Docela dobře rozumí, asi úměrně věku. Chtěla jsem s ní znakovat, ale až na pár znaků se to u nás moc nechytlo, spíš kvůli mě. Nemyslím si, že je nějak pozadu, jen jsem se chtěla zeptat, jak dlouho to asi může trvat, než se trochu víc rozmluví? Samozřejmě vím, že je to individuální a že to může trvat měsíc nebo taky rok. Spíš jsem se chtěla jen tak ze zajímavosti zeptat vás, jejichž děti taky takto v tomto věku „mluvily“, kdy se trochu víc opravdu rozmluvily.
Můj se rozmluvil až po druhém roku. Do té doby taky jen občas nějaké slovo. Je to taky dost individuální.
Zkuste s ní hodně dělat brmm, to dětem pomáhá aby mluvily. My třeba foukáme do obličeje- synovi se to líbí a snaží se opakovat to co děláme. znakování u nás nezabralo, než starší s manželem začala znakovat radši mluvila :-§
U každého to je vážně jinak a rozptyl může být klidně půl roku až rok. Vaše dcera je pořád v normě. Vydržte.
Určitě ji podporujte v mluvení, super jsou taky nejrůznější říkadla, taková ta klasická, furt dokolečka opakovaná, písničky a podobně. Bohužel nefunguje, když se pustí ze záznamu, je to potřeba spojit se společnou aktivitou, aby to pro dítě bylo zajímavé.
Našemu bude 24 měsíců a říká asi čtyři slova. Zbytek souvislý proud zvuku - pro mne bez významu, ale on si asi rozumí
takže vaše ma dle mne čas
Můj starší syn ještě v 18 měsících krákal jak vrána. Doslova a do písmene. Všechno bylo „a“ různě intonované. Říkal máma, táta, ne a to svoje „a“ naprosto na všechno. Víc mluvit začal ve 2 letech a to tou svou hatmatilkou, kdy jsme vždycky měsíc luštili, co dané slovo znamená. Spojovat slova do vět a mluvit tak, že mu začalo být rozumět, tedy vyměnil svahilštinu za češtinu, začal ve 2,5 letech. Pak to šlo rychle, co týden, to slova a ve 3 letech už mluvil naprosto plynně a měl obrovskou slovní zásobu. Naprosto s přehledem předehnal děti, které mluvily dříve jak on. Je mu 5 let, mluví výborně a pořád. Nedokáže být dvě minuty zticha.
Pro zajímavost mladší syn už na mě v půlroce pořvával táta a bába. V roce měl už víc 50 naprosto srozumitelných slov, v 1,5 roce začal spojovat slova do vět a normálně jsme se spolu domluvily. Žádnou svou hatmatilku nevedl. Nicméně zhruba ve 2,5 letech byli na tom oba moji kluci s tou řečí tak nějak +,– nastejno a to i přesto, že jeden začal mluvit mnohem dřív, než ten druhý.
V 17 měsících je toto adekvátní k věku. Vývoj řeči souvisí s vyzráváním CNS a ovlivnit se extra nedá. Dítě má geneticky zakódované, kdy začne mluvit a to je tehdy, kdy se mu pospojují příslušná řečová centra v mozku. Proto je to tak strašně individuální a u každého jinak. Do té doby má dítě tzv. pasivní slovní zásobu a všechno nasává a ukládá. Dobrý je se zaměřit na rozvoj jemné motoriky, ta s řečí úzce souvisí, ale pokud dítě slyší a rozumí, tak netřeba plašit.
Moje děti mluvily brzo, ale kamarádčina stejně stará dcera taky pořád nic. Kamarádka čekala dlouho, až se rozmluví. No a teď jsou všem dětem 3 a pusa jim jede úplně stejně, parádně spolu pokecají. Takže žádný strach, ono to přijde, je to hodně individuální.
@jitkajitkaj Může to trvat klidně 18 měsíců.
Syn na roce říkal papa, haf, bác, baf, ba a s mělou obměnou mu to vydrželo do dvou let. Nejčastější zvuk, který po těch 18 měsíců pravideně vydával bylo aaa nebo eeehe… až mi s tím už lezl na nervy.
Opakovat začal lehce ve dvou a čtvrt (když ho něco jó zaujalo), ale mluvit až ve dvou a půl.
19 měsíců
Tata ( táta nebo teta), baba, teda( děda) Ija(mňau)ha (haf) Bu (bů) Týt ( píp) Tásek (ptáček) chr ( není prasátko, ale tatínek když spí) Ba (bác) Atooo (osobní auto) aaato je ( kamion) jinak ato je vše co jezdí. Pápá, papa (papat) sítí (svítí) mee (koza) bum (brum) bebe (nebe) No a jeho oblíbené háááta nemáme ponětí co to znamena. aba (lampa) a tetek (krtek). Dedek (ježek) is (myš) haa (halo) mamam (ňam), ale máme neřekne. Jinak ukazuje pozná zvířátka podle názvu Kuna. straka. jezevec.atd
A teď když jsem to napdala my došlo že už toho řekne celkem dost ![]()
@Mamastepi Tak to je teda proti té naší hodně šikovný. Dcera místo píp píp říká tá tá, a koza, ovce, kráva, moucha, včela, vosa a letadlo jsou „ba“. A to je krom máma a táta všechno, co řekne jinak, než se zavřenou pusou.
Ale zase už umí rozeznat barvy ![]()
@jitkajitkaj No ono to není až tak horké. Pověčinou stejně jen hučí a ukazuje. A teď se i vzteká.
![]()