Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Komentar mam jen k tem dudlikum a nocnimu spatni. Nenechala bych ji se rozervat. Nemej 1 dudlik, ktery budes hledat pod postylkou, mej dudliku 5 a davej prubezne. Rano je vsechny pisbirej a priprav na dalsi den. S tim jidlem rano mne prijde, ze si z tebe dela dobry den.
Proc ji rikaji, ze je tlusta, kolik vazi? Co za den sni? Pokud je to lavne mleko a mouka, cukr, mohla by to byt i oricina jejich problemu. Co na jeji chovani rika lekar?
Zacala bych zmenou stravy. Aby doplnila vitaminy, mineraly, bilkoviny, potrebne tuky pro mozek. Takze spis vyziva plna zeleniny, kvaitniho masa, vejce, mleko ne, spis kvalitni syry, tvaroh a to pouze pokud na ne nema alergii, kvalitni tuky jako maslo, oliv. olej
Podle toho co jsem četla tak bych změnila jídlo. Sni to co ji nachystas a bez diskusi. Hodně zeleninu ovoce. Má te omotanou kolem prstu. Na váhu tu dotaz byl. Přijde mi ze ji hodně povolis. Jsi na malou sama?
@Cuddy zeleninu mi moc jíst nechces, ale ovoce má ráda. Za den ma rano pečivo a jogurt, k svacine ovoce (nedavam ji kaloricke veci) krupky, krupky v jogurtku koupene ve zdrave vyzive. K obedu ma maso se zeleninou. Nebo polevku s kuskusem. K veceri chce vetsinou namazany chleba s pomazankovym malsme nebo lucinou.
Jake chovani sem mela probirat s doktorkou? To jak se chova pri jidle? nebo jak se chova k jinym detem? Na to mi rekla ze je to dite, ktere jeste oradne nevi jak jine deti chytat nebo se kamaradit.
![]()
Neriala mi doktorka ani ze je obezni, jen je je pekna, zdrava, ma 88 cm a 13,6 kg
Já mám dceru 20 měsíců a s tím, jak píšeš ráno o papu na mě zkouší taky. Akorát stojí pod lednici a hlásí mňami mňami. Ještě nedávno jsem lítala od lednice k lednici a vyndavala jídlo, co si teda jako dá. Teď jsem zjistila, ze akorát nemá hlad a je rozmlsana. Tak ji prostě namazu chleba s zerve k snídani. Vím, že ho má ráda a když nechce má smůlu. Když ten hlad dostane najednou ho s ní. To spaní jsme si užívali taky tak 3 měsíce a pak jsem zjistila, ze je to zubama. Tak jestli ji nerostou třeba stoličky nebo trojky? Malá to tak fakt měla. A s tím, že bere rohlíky spod kočáru jiných. To mi nepřijde jako nic divného je to malé dítě, neznám dítě co takhle po všem nehrabe.
to jsou ostatní maminky spíš moc uvedomele. A drž se já to znám, občas jsem na pokraji sil a večer brečím, se uz to nedám, že jsem totálně selhala a máma na prd. A pak se to vždycky nějak najednou obrátí. ![]()
Tomu s jinymi maminkami moc nerozumim, ale prijde mi, ze to nejak moc resis…treba te tehotne si pomohla, udelalas, co po tobe chtela, sundalas dite, tak na to kasli, prece nejsi od toho, abys ji to dite „vychovavala,“ at si vztek resi jeho matka. Stejne tak bych ale necekala, ze jina matka bude „vychovavat“ tve dite, „ukradeny“ rohlik musis resit ty.
S jidlem a spankem moc neporadim, mam mladsi dite, ale dela podobne sceny…akorat ja teda milion alternativ nenabizim, maximalne jednu dalsi a bud ji nebo neji, na to uz jsem rezignovala…kdyz neji snidani, zkusim vetsi svacinu, kdyz neji obed, vetsi veceri atd.
@beruska9
tak jasne ze ukradeny orhlik resim ja, rikam diteti nesmis, a nabidnu ji jiny rohlik nebo neco jineho jako alternativu, coz vetsinou odmitnou. Me de spise o do, ze kdyz vidim, ze mi tam nejake dite hrabe, tak to bud pro priste nejak schovám, kdyz ta maminka vidi, ze sem si toho zrovna nevsimla a koukam od tasky na kocaru a hledam zrivna treba piti nebo hracku.
Vůbec jí nedávej rohlíky! to je zlozvyk stále děděný od maminek a babiček…a hlavně zakládá na obezitu a dítěti nic nepřinese…
Dudlíků pořiď víc, nehledej, dej jí ho rovnou, aby se nerozječela.
Jídlo - dobře se to radí, taky se s dcerou dost piplám a o jídle s ní diskutuju. Ale ráno můžeš prostě udělat nějaký rituál. Dcera měla třeba docela dlouho ráno jen mlíko, doteď si občas řekne, že chce mlíko z lahvičky. Neřeším, pít z hrnku umí, tyhle manýry ji přejdou, hlavně že do ní něco dostanu.
Nočník - neřeš to tolik, ono k tomu to dítě dospěje samo. Dceru jsem v 18m na nočníku taky neudržela, ve dvou letech už tam zůstala chvilku sedět, ale ještě nechápala, co se po ní chce. Ve dvou letech a třech měsících si ze dne na den začala říkat a od té doby chodí na nočník sama.
Prostě jestli jsi uštvaná, snaž se si ten den co nejvíc zjednodušit, zamyslet se, co bys mohla nedělat, udělat jinak a podobně.
Ostatní maminky tam máš poněkud zvláštní, s tím asi nikdo nepomůže.
A to bere opakovane te same mamince nebo co? V tom pripade bych ja usoudila, ze dana maminka bud nema moc dobrou pamet, nebo ji to je sumak
Hele, prijde mi, ze proste moc resis ostatni lidi ![]()
Eh no třeba je to tím, jak jsi to napsala, ale nemá nějaký mentální problém?
Delas si toho dost sama, proc podbizet dalsi jidlo? Sup do zidlicky, tady je snidane. Hazis na zem, nejis? No tak nic nebude, proc ji lizt do zadku s dalsim chodem
Na hristi si skutecne musis hlidat dite sama, i kdyby tam vsichni ostatni meli na lavickach rozdelanou cokoladu. Na hriste chodi zensky s vicero detma a taky uhlidaji, jedno male dite nemuze byt problem. V noci bych sebrala dudlika, poprosila sousedy o trochu shovivavosti, prezila par vzteklych noci a bude to lepsi. Brcko jsi zkousela? Mozna by ji to slo lip, nemusi naklapet. V dm maji celkem kevne flasky s brckem, myslim i protitekouci. Mi prijde, ze z ni delas porad mimino.
Jo a s pitim - zkousela jsi hrnek s brckem? U nas funguje jako jediny ze vsech, co jsem zkousela ![]()
Podle tabulek má váhu naprosto přiměřenou své výšce, takže tlustá určitě není. Kdo ti to říká? Ten člověk nebude moc normální.
Co se týče ostatních věcí, jestli jí ten dudlík dělá takové probémy v noci, odnaučila bych ho. Prostě nedat, dudlík není. Týden by řvala a pak by byl klid.
Snídaně - tam si z tebe opravdu dělá dobrý den. Jak by po mně dítě hodilo jídlo, sebrala bych ho a nedala nic jiného. Když by se začala dožadovat, řekla bych jí, že jí rohlík vrátím, ale nesmí ho házet. Když by hodila, řekla bych důrazně, že NESMÍ! Znovu hodí, jídlo je opět pryč.
Prostě tohle se musí naučit, že toto se nedělá a přes to nejede vlak.
Braní věcí z jiných kočárů - jak to udělá, důrazně opět říct, že nesmí, není to tvoje, nesmíš! Toto je náš kočár. Toto je Honzíkův, do toho nesaháme…
To co popisuješ s kamarádkou - vyndavání jejího dítěte z kočáru, ať si tedy políbí riť, když jí tvé vytahování není dost dobré. Jak to asi udělá, když s ní nepůjdeš? No vyndá si dítě sama. Nebo ho tam nechá sedět celý den, než dojde manžel z práce? Asi ne.
Kdyby mi příště dala kázání, řekla bych jí, promiň, pomohla jsem ti, na debaty nemám čas, musím hlídat své dítě, aby ti nebralo rohlíky z podkočáru.
Celkový souhrn, tvé dítě mi přijde vcelku úplně normální ![]()
Opravdu poprosím o zachování anonymity.
tak ja jí pomaham, bolí ji bricho, chce si jit po schodech na horu sednout, tomu diteti uz rekla ze ho teta sunda. Nevim jak dlouho si myslela ze s nim bude debatovat, kdyz vedle v kocarku ceka i moje dite az ho sundam. Treba vse moc resim.
zase je pravda ze kdyz ji davam do kočárku a z kočarku i bez domluvy tak se nevzteka.
V poslední době už to nějak nezvládám. Malá v noci nikdy moc nespala, ale když už spala jednou za těch 18 měsíců celou noc byl to úspěch. Ted se budí už delší dobu po dvou hodinách a ječí až to budí sousedi nad námi a já hned musím letět najít jí dudlíka, který zapadl za postýlku, a když nepomlže ten tak jí dát alespon čaj.
Ráno stává v 5 tím stylem, že hend začne ječet a stát v postýlce, že už je ready jít lítat. Tak jí víndám. A už mě za prst táhne po bytě a říká papů papů. Dám jí namazaný rohlík, hazí ho po mě, dám jí jogurt, sni jen půlku. Sundám ji ze židličky a zas pořád chodí do kuchyně a říká papů papů. Dám jí něco jinýho a většinou to taky nechce. Já sem po ránu už tak vyřízená, že se ořemáhám abych s ní byla schoplna bojovat a nějak jí zabavila aby vydržela aspon chvíli na nočníku.
Další problém je ten, že se sama nenapije z vylívatelného hrnku ani z lahvičky. Jako miminko bla šikovná, dokázala si v leže od 5 měsíců držet lahvičku a pít mlíčko. To zvládne do ted, ale v sede ani ve stoje se nenapije sama. Dá si to k pusince a saje vzduch. Nenapadne jí to naklonit. Dávám jí ručičky na ouška když má žízen. Pozvednu loktíky aby to měla zakloněné, tak pije, pustim loktíky a už sme zase tam kde jsme začaly.
Na hřišti je dost temperamentní. Na ostatní děti prý „divně sahá“. Místo aby je chytla za ručičku chytne je třeba za paži, za triko, pod krkem a chtěla by je někam táhnout. To vždy zakročuji, maminyk to nevidí ráda.
Taky o dceři říkají, že je tlustá a nevychovaná. Například sme s dětmi na procházce, mame kočáry děti lítají kolem nás. Maminka má pod kočárem strčené otevřené rohlíky a málá šup, už si jeden veme. Udělala to několikrát. Vždy hí říkám, že tohle nemsí. Ale nai ta maminka tomu nezabrání. Třeba vidí, že já jí hledám v tašce pitíčko a ona „hele bere si rohlík“ a ne aby tomu zabráníla. třeba pytlík vzala. Jen na to kouká a komentuje.
Nebo jiná těhotná maminka. Chce abych ji ve vchodě sundala dítě z kočárku, že jí bolí břicho, tak na něho "teta te sundá s kočarku ted jo? NO tak ho sundávám a on se začne rozčilovat, položím ho na zem a díte se vzteká. Ona na me, ze ona to zkousi vzdy formou domluvy, zeto díte uz ke me nebude chtit jit.
Je pravda ze si s malou povídám, ale asi ne moc. Treba u věci, ktere jsou rutina, po ranu tak ji nerikam kazdy den, ted is sednes do zidlicky, ted dostanes rohlik, ted budes papat, ted si budes hrat a uz vubec sem nezkousela formu domluvy
Cítím se přepracovaně a vyčerpaně