Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potřebovala bych poradi. kolikrát týdně by mělo 9m. mimčo dostávat maso? Někde píšou, že 6krát a někde, že maso dávat až ročnímu mimču. Jsem z toho úplně zamotaná.
Ahojky,
tak my jsme dávali maso asi od 7 měsíců a přežil to. ![]()
Maso se dává 6× týdně a 1× týdně žloutek vajíčka (bílek až od roka). A maso se má dávat drůbeží, králičí, hovězí. Teď v roce už jsme zkusili i filé, ale u dětí se sklonem k alergii se musí s rybama opatrně.
Nejlepší (podle mě) je vše vařit v jednom hrnci nebo pak přidat masový vývar, protože je jídlo chutnější.
Mnoho zdaru při vaření a krmení.
Helča
No a nám říkala Dr., maso asi v 7 m. a dávat 3× týdně, 1× t. žloutek.
Ahoj,
všude se dočteš nebo doslechneš o mase něco jiného. Většina dětských dr. doporučí už od 7 měsíce, ale zase alternativní zdroje kojencům maso nedoporučují nebo spíše o něm mlčí… Těžko se rozhodnout, když chceš použít vlastní hlavu a poznatky
Já osobně jsem nějak měla averzi dávat miminku hned maso, dávali jsme zeleninku. Ale shodou náhod asi v 9 měsících měla teploty ( měla zánět moč. cest) a kromě jiného jí dělali krev. obraz - měla méně červených krvinek! Podotýkám, že byla jinak jen kojená, žádné UM, čili jí už chybělo ŽELEZO. Takže to mě donutilo přehodnotit svůj názor dost radikálně. Od té doby má k obědu malý kousek masa skoro denně. Většinou kuřecí, krůtí nebo hovězí. S masem vařím zeleninu, brambory a přidávám jáhly, pohanku, rýži nebo bulgur, olivový olej - vznikne dobré jídlíčko, co chutná i mně…
Kimmi
Ahojky,
universální návod na správné množství masa v 9 měsících nikde nenajdeš, názory na výživu se liší odborník od odborníka, pediatr od pediatra…
My jsme zvolili určitý kompromis:
Maso dáváme od cca 8 měsíců, do 10 měsíců pouze bílé cca 2× týdně + 1× týdně žloutek, od 10 měsíců zařazuji maso do jídelníčku 4-5× týdně, občas i hovězí.
Zvýšila jsem frekvenci podávání masa hlavně proto, že malému samotná zelenina už tak nejede jako dřív ![]()
Radka + Radimek 11,5 měs.
Ahoj,
já dávám maso 6× týdně (z toho 1× hovězí), jeden den v týdnu má bezmasý, to mu většinou dávám dýni od Hippu, tu on moc rád. Žloutek zatím nesmíme kvůli alergii.
Kimmi, jak vaříš tu pohanku nebo jáhly? Chtěla bych mu to do jídla začít přidávat, protože večer nejí kaši, ale s nemám s tím zkušenosti. Musí se to nejdřív dát nějak namočit nebo tak něco? Jak dlouho se potom musí vařit? Díky ![]()
náš dětský dr. říkal 6 x týdně, 1 x týdně vařený žloutek. No, úplně to nedodržuji, přijde mi na ten věk toho masa příliš, první syn měl maso snad až od roka… a taky žije
- a je masožravej! ![]()
ahojky,
s příkrmy jsem začala od 7. měsíce (malá má trochu ekzém), jinak pořád kojím. Maso zatím neměla a prozatím jí ho dávat nebudu. Teď od 8. měsíce jsem začala 1× týdně dávat žloutek, jinak jí zeleninu s obilninami, příp. s červ. čočkou, a začínáme pomalu ovoce na svačinku(banán, jablíčko).
Ještě se tu někdo ptal, jak vařit jáhly či pohanku - namáčet se nemusí, jáhly i pohanku je dobré před použitím spařit horkou vodou (aby nebyly nahořklé) - já teda pohanku(používám lámanku) naspařuji, pak uvařené za chvíli, a pohanku (pro děti je lepší lámanka /loupaná pohanka- chvíli povařit a nejlépe přikryté pokličkou, dát pod peřinu a nechat dojít tak10(15min).
obměna pro větší -pohanku svařit, možno opražit, nevařit, ale nechat v teple jen nabobtnat… nejlepší vyzkoušet osobně.
Jinak v prodejnách zdravé výživy je možné už koupit přímo i instatní kaši.
Dobrou chuť
Janka