Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
neni nic, co bys musela vynechava, jestli bude mimcu neco vadit, zjistis jedine tak, ze to vyzkousis.
pokud bude trpet na prdiky, vynech nadymave potraviny- lusteniny, cerstve pecivo, syrovou zeleninu, zeli…
muze mit reakci na neco agresivnejsiho- rajcata, citrusy..
ale nevyhybala bych se nicemu, pokud nezjistis, ze to mimcu vadi.
Já jedla zdravě a všechno. Pečivo celozrné, ovoce, zelenina, hodně kefíry, jogurty, kaše, měla jsem hrozný chutě na sladký. Malý na to netrpěl a stále kojím. Teda luštěniny až po třech měsících. Na ty jsem si netroufla a vyhýbala jsem se kořeněnému:-)
hlavni je dostatek tekutin, uzasne jsou i caje pro kojici matky
jedla jsem úplně všechno, i kel,zelí,luštěniny, ani jedno z dětí s tím nemělo problém
musíš hold vyzkoušet a uvidíš, co vyhovuje jednomu nemusí druhému a naopak…
Strava by měla být hlavně pestrá. Takže bych z ní určitě preventivně nevyřazovala nějaké potraviny jen kvůli tomu, že po tom nějaké děti měli vyrážku nebo víc prděli.
U nás byl u prvního problém jen mlíko, když jsem ho vypila moc, tak ho pak bolelo břicho. Někomu se může dítě osypat po rajčatech, jahodách, citrusech, ale to už je fakt na vyzkoušení, já jsem si v klidu mohla dát pomerančový džus a nic se nestalo.
Pro podporu tvorby mléka je dobré jíst a pít pravidelně a dostatečně, tudíž žádné diety.
Pro kojící matky se vyrábí přímo čaje, mě stačil i obyčejný fenykl, který měl na tvorbu mléka opravdu pozitivní účinky. Prý je dobré i rozpustné Caro.
Pozor na růstové spurty, dítě si samo reguluje tvorbu a množství mléka tím, jak často pije, mělo by dostat opravdu kdykoliv si řekne, i kdyby to mělo být po půl hodině, trvá to většinou několik dnů, kdy se tělo přeorientovává na zvýšenou poptávku a pak je zase klid, striktní dodržování intervalů může vést k poklesu tvorby nebo úplnému zastavení
děkuji… mě v porodnici právě strašili. čajíky pro těhotné už piju mlíka tedka vypiju kvanta, ale jak je to s minerálkama,džusy nebo obyčejnýma sirupama?
jinak na nic nemám chuť takže to bude ještě zajímavé. ![]()
Perlivé minerálky taky nadýmají, já je nepila. A s džusy nemám zkušenost, jak působí. Moc je nepiju. ![]()
veny1 píše:
Perlivé minerálky taky nadýmají, já je nepila. A s džusy nemám zkušenost, jak působí. Moc je nepiju.
Ale perlivé minerálky mohou nadýmat tak maximálně maminku, k dítěti se ty bublinky nedostanou, takže se klidně mohou.
Jinak u nás džusy nevadily, já je dost pila, akorát já je normálně ředím vodou. A co jsem tedy nemohla vůbec bylo kafe, to malému vadilo, ale zas to neplatí u všech dětí.
niceta píše:
děkuji… mě v porodnici právě strašili. čajíky pro těhotné už piju mlíka tedka vypiju kvanta, ale jak je to s minerálkama,džusy nebo obyčejnýma sirupama?
jinak na nic nemám chuť takže to bude ještě zajímavé.
Taky jsem na nic neměla chutˇ a věř,že až se to ustálí,tak se to obrátí a budeš spásat,co uvidíš,hlavně sladké
!!!
Jinak souhlas s holkama - musíš zkusit,co vám nesedne! Nám nesedí zatím jen čerstvé pečivo a mlíko
,bacha si dávám na luštěniny,zelí,ostrá jídla,cibule a česnek,citrusy,ale myslím,že by to nic nedělalo,malá je celkem odolná (asi po mamince
!)!A dávám 3×denně 15kapek SabSimplex,BabyCalm nás smetl
…
Na kojení piju denně až 4litry tekutin = kojící čaj,Caro,Gravimilk,vodu a hlavně polívky!!!
Spurt jsme měly ve 3týdnech a přežily bez pomoci UM
,byla to makačka
,ale vyplatilo se zůstat kojit
!!!
P.S.: MILUJU KOJENÍ
!!!
Take jsem jedla vsechno,jediny,co jsem nemohla a co mam rada byly kokosove tycinky
po nich mel maly vyrazku.Ted uz nekojim,tak si ji dopravam
jo a dzusy jsem redila vodou…
niceta píše:
jinak na nic nemám chuť takže to bude ještě zajímavé.
mrňousovi vadil neředěný pomerančový džus. Ale musíš zkoušet. Bublinkové vody vadily při kojení mě, a to jsem je před tím pila běžně.Takže já byla na různých čajích a caru. Jinak já nemohla fenykl - mrňousovi nedělal dobře, když jsem ho pila. Zato když měl koliku a dostal pár lžíce fenyklového čaje, tak se mu ulevilo.
mléko se ale moc nedoporučuje, dítě může mít alergii na bílkovinu kravského mléka a dle mého dr. by se nemělo hlavně kvůli velkému zatížení ledvin miminka ![]()
já si myslím, že mléko nikomu uškodit nemůže, když si ho dáš dvě skleničky, není to špatný. Čerstvý polotučný pohoda, já ho v porodnici dostávala každý den k svačině a bylo nám to i doporučeno, mléko a mléčné výrobky. Měla jsem spoustu mlíka pro malýho a dodnes(10měsíců)kojím.
Zdravím maminky
Mám týdenní miminko a snažíme se kojit, ale pořádně ani nevím co můžu baštit já, aby neměla malá nějaké problémy (větříky, vyrážky apod). prosím poraďte čeho se mám vyvarovat a co naopak tvorbu mlíčka podporuje
děkuji za rady