Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Ivulindaa Naředíš krev to ano, ja to na to, aby se to i lépe odebíralo. Taky mně poslali se napít, protože to bylo v létě a já nic moc nevypila a sestřička to nemohla natáhnout. Ale hladina cukru je něco jiného. Ta se přece snižuje tím, jak ho tělo dokáže zpracovat, tím jak rychle se tvoří inzulin. Jak pracují játra. A samozřejmě, když se člověk hýbe, tak spaluje cukry. Hele babička teď měla vysoký cukr a záchvat, ale nedávali jí kýbl vody, ale inzulin navíc.
Je to přece jako se spoustou dalších krevních odběrů chodíš nalačno, ale čistou vodu normálně pít můžeš.
Kdyby to bylo z moči, tak je to jiné. Tam bych řekla, že jí vodou hodně naředíš, proto u většiny testů chtějí první raní.
@Lucka.Ca ahoj na testu jsem byla před třemi týdny a měla jsem instrukce takové, že se nemám nijak omezovat, jen 8 hodin před odběrem už nejíst. Jinak jsem se ráno normálně napila čisté vody, abych sebou hned nesekla a vodu jsem měla i sebou spolu se svačinou (po ukončení testování opravdu bodne)
… Jinak jsem jedla jako obvykle, na co byla zrovna chuť
myslím si že nejde o to oklamat testování ale ochránit miminko a je určitě fajn, když na cukrovku přijdou včas než něco zanedbat. ![]()
@P4ja A teď trochu fyziky jo, když tedy uznáváš, že krev naředíš
Když do 10 litrů vody rozpustím kilo cukru a pak z těch 10 litrů vezmu 0,1 litru na rozbor, tak za předpokladu, že to bude dobře romíchané, tak tam najdu 10g cukru. Ale pokud do těch 10 litrů s namíchaným cukrem přidám ještě další 2 litry čisté vody, tak světe div se v odebraném 0,1 l najdu jen nějakých cca 8g cukru…
Ja jsem byla na testu oGTT 2×, protoze poprve jsem si dala sladkou veceri (vubec mi to nedoslo) a na lacno jsem mela 5,4 (limit meli 5,09). Napodruhe jsem jedla sladke rano den pred odberem a posledni jidlo do 17 hod., potom uz jenom obyc. vodu. Druhy test uz byl v poradku, i kdyz hodnoty pry byly hranicni…vysledek ale znel „nalez v norme“, takze tehot. cukrovku nemam. Za me je tedy dulezite se k testu hlavne dostat (aby vas vubec nechali tu glukozu vypit) a pak se teprve ukaze, jak se s tim telo popere. Sestricka nas durazne upozornovala, ze po vypiti glukozy nesmime nic jist ani pit a ani nikam neodchazet (stravila jsem s ostatnimi 3 hod. v cekarne).
Nejspravnejsi instrukce jsou podle sestricky na strankach tehotenskacukrovka.cz
@j.a.n.i1 Nemyslím, že to tak funguje. Alespoň s tím žádny diabetik nepřišel, že vypije kbelík vody a bude ok. Ale když myslíš.
@j.a.n.i1 píše:
@P4ja A teď trochu fyziky jo, když tedy uznáváš, že krev naředíšKdyž do 10 litrů vody rozpustím kilo cukru a pak z těch 10 litrů vezmu 0,1 litru na rozbor, tak za předpokladu, že to bude dobře romíchané, tak tam najdu 10g cukru. Ale pokud do těch 10 litrů s namíchaným cukrem přidám ještě další 2 litry čisté vody, tak světe div se v odebraném 0,1 l najdu jen nějakých cca 8g cukru…
Tak jsem se ptala kamarádky doktorky. A potvrdila mně, že je opravdu blbost to převádět tak, že když vypiješ neslazenou vodu, tak zředíš krev a tím i snížiš hladinu cukru v krvi. Tak jak to píšeš, protože krev není voda. Říkala, že by to možná šlo infuzí koloidních roztoků, ale rozhodně ne vypitím čisté vody.
Protože odbourávání cukrů v těle má na starosti inzulín a to se právě sleduje tím testem, jak se tělo s cukrem vypořádá.
A když ti dají napít vody před odběrem krve, tak je to z toho důvodu, aby krev šla lépe nabrat, když je člověk dehydrovanej. Ale rozhodně to nemá vliv na to, jak vysoký bude cukr.
Takže za ní je to spíš opatření k tomu, aby si lidi nedělali, co chtějí a nepili i něco jiného, tak to radši zakazují. A taky proto, že by potom museli chodit víc na záchod a pohyb už je problém. Ale vliv na hladinu cukru v krvi to fakt nemá.
To by mě zajímalo, jak to tedy je, já neměla jíst od půlnoci a pít jsem mohla, jak jsem chtěla ![]()
@P4ja Nikdo netvrdil, že cukr z krve zcela vymizí, když se někdo napije. Ale že výsledky testování budou ovlivněny. Navíc ještě jsem neviděla člověka, který by vypil kbelík vody. To by pro něho bylo dost nebezpečné.
@Ivulindaa Výsledky ovlivněny nebudou, protože cukr se z krve odbourává jiným způsobem. Ne tím, že ji naředíš. Jediný problém s pitím je ten, že se potom musí častěji na záchod, takže už by to zkreslil ten pohyb. Jinak to na nic vliv nemá. MEtabolismus cukru není závislý na vodě. Ale produkci inzulinu a činnosti jater atd.
Příspěvek upraven 16.05.18 v 14:29
@radkka Je to tak, že obyčejnou vodu pít můžeš a nic to neovlivní. Jen to při tom testu moc nedoporučujou, aby potom lidi nechodili x krát na záchod. Protože při pohybu se cukr spaluje, ale jinak to v laboratoři žádný vliv mít nebude.
Já měla poprvé banán po večeři, protože mi pomáhá na žaludek a měla jsem 5,4 ráno, takže netestováno. Podruhé jsem den předtím dala odpo ke kafi buchtu a měla jsem 5,1, takže taky nad hranicí testování (ta je 5,09). Kvůli tomu teď musím chodit do Dia porady, doma se měřit, držet dietu a ještě mě ženou na oční. Takže podle mojí čerstvé zkušenosti je lepší se jeden den omezit a projít testem než potom chodit pořád někam.
@kytkalenka A není naopak lepší se neomezovat a být hlídaná, protože evidentně na hraně jsi a cukrovka se ti klidně rozjet může, než se omezovat a pak žít do konce těhotenství s pocitem, že je vše OK a mít hodnoty už takové, které jsou pro mimino zátěží?
@j.a.n.i1 Souhlasím, ten kdo šidí testy spíš šidí sebe.
A samozřejmě je potřeba i ten test brát s rezervou, protože se cukrovka může rozjet i později. I tomu, kdo ho měl v pohodě.
@j.a.n.i1 Já v tomhle nejsem úplně přesvědčená o tom, že je to ta pravá cukrovka. U prvního jsem žádnou neměla, hranice v té době byla ještě 5,6 na testování, teď se zpřísnilo a skoro polovina i mladých holek co ta byla se mnou odešla s takto diagnostikovanou těhu cukrovkou a opravdu jenom kvůli hodnotě o 0,1 vyšší…
@j.a.n.i1 píše:
@P4ja A teď trochu fyziky jo, když tedy uznáváš, že krev naředíšKdyž do 10 litrů vody rozpustím kilo cukru a pak z těch 10 litrů vezmu 0,1 litru na rozbor, tak za předpokladu, že to bude dobře romíchané, tak tam najdu 10g cukru. Ale pokud do těch 10 litrů s namíchaným cukrem přidám ještě další 2 litry čisté vody, tak světe div se v odebraném 0,1 l najdu jen nějakých cca 8g cukru…
Jenze za prve, asi nevypijes rano 2 litry vody a za druhe, naprosta vetsina ji skonci v mocaku, a ne v krvi…asi tolik fyziky/biologie ![]()
Sklenicka vody rano pred odberem urcite vysledky nezkresli.