Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Z toho, jak to delas, myslim, ze brzy prejdes plne na UM. Coz o to, je to tvoje dite… Pokud ale chces kojit co nejdele, musis vic zabojovat, takto mi to pripada, ze to vzdavas hodne brzy. Ale jak jsem psala, je to tvoje rozhodnuti…
Co se mnozstvi tyce - plakat hlady bych ho nenechala - u kojeneho to clovek taky nehlida, nedelala bych to ani u diteti na UM - alespon prvni mesice rozhodne ne.
Kombinovat mateřské mléko a UM muzes. Je ale možné, že dítě z toho bude bolet bricho. Když budeš jen odsávat, tak je pravděpodobné, že se ti bude tvořit méně a méně mléka.
Vůbec bych nezkoumala, jestli toho nevypije moc. Kdyby jsi kojila z prsu, tak to taky neohlidas.
Nepřidělávas si tím odsáváním moc práce?
Od kamarádky vím, že se na odsávání často zapomíná a ne vždycky to stačí na plnou dávku.
My jeli 5esicu kojení plus příkrm, takhle na začátku 30 cca po měsíci i 50.
Nikdy jsem nic nevážila, neskoumala. Nikdy ani nic neodsala. Po hodině kojení z obou stran byl stejně hlad. Přikládání nepomohlo.
Pokud jsi schopna odsát
kloboučky by nepomohli?
Jako obecně když to vemu tak nakrmit v noci jen um může úplně každý. Jen jestli to ve tvém případě nebude škoda když to mlíko máš
Miminka jsou různý. Kolem 57-70 ml mi nepřijde nijak moc. Kombinovat mm s um můžeš.
Najdi si na FB skupinu Mamila a jejich LP a pozvi si je domů. ( některé pojišťovny na ně přispívají). Nemusíš všechno brát jako modlu od nich, ale pomůžou Ti s kojením.
Cesta kterou momentálně jdeš je, za mě, cesta k UM.
Není povinnost kojit. Ale pokud kojit chceš, pozvi si domů dobrou laktační poradkyni - v porodnici vám evidentně jednak nepomohli, jednak tě jako mámu ještě více znejistili.
Pokud kojit nechceš, tak ano, je možné to střídat. Dítě může břicho z míchání mléka bolet, ale taky nemusí. Je ale téměř jisté, že takhle do pár dnů až týdnů o mléko přijdeš určitě - mléko se tvoří na základě nabídky a poptávky. Aby se v prsu tvořilo dostatek mléka pro pokrytí potřeby miminka, musí dostat informaci, že je to mléko potřeba. A pokud nenakojíš a místo toho kojení dáš UM, tak se prostě na příště nevytvoří a bude ho méně a méně. Zvlášť důležité je pro udržení laktace kojit v noci. Některé šťastnější zvládnou udržet laktaci delší dobu jen odsávačkou, ale obecně to takhle neplatí.
Jinak miminko potřebuje prso z mnoha jiných důvodů, než je jen hlad. Takže ano, je normální, že novorozeně vyžaduje prso po hodině i častěji. Taky vůbec žádné novorozeně nezná tabulky a neví, kolik „musí“ vypít - pokud je to zdravé miminko, vypije prostě tolik, kolik chce. Pokud kojit chceš, je úplně ideální vlézt si s miminkem na celý den do peřiny, ty nahá, miminko jen v plence, a nechat ho, ať uplatní svoje přirozené reflexy při kojení.
@Capelucia píše:
Miminka jsou různý. Kolem 57-70 ml mi nepřijde nijak moc. Kombinovat mm s um můžeš.
„nepřijde nijak moc“ - jak to můžeš říct, když ani nevíš, kolik to dítě váží a jak často se krmí?
Když budeš krmit v noci um, postupně o mliko prijdes, neb laktace se udržuje hlavně nočním kojením. Když má dite v noci příliš velkou pauzu, začne mléka celkově ubývat.
A nějak té asi úplně nechapu, píšeš, ze ti přijde, ze když kojis na požádáni, je to moc, ale přitom dokrmujes, protože ti přijde, ze vypije malo? ![]()
Mliko se tvoří nejvíc v noci, když budeš dávat v noci um a nekojit ani neodsavat, tak o mliko za chvilku prijdes. Ono teda to odsavani není dlouhodobě udržitelné, na začátku mas mlika dost navíc, pak se ta tvorba ustálí a bude se tvořit jen na požádání a dítě bude mít čím dal větší spotřebu, takže na tom um stejně skončíte.
@Semtex já nekojím, odsávám a poté krmím odsátým mlékem (které jsem odsálá předtím), ale odsátého mléka nemám moc - mám ho málo. Jsem po císaři, proto je to s tím mlékem horší (brala jsem homeopatika, zkoušela kloubočky) - pořád ale toho mléka je málo.
Proto jsem dala 2× přes noc UM.
Snažím se odsávat co 3 hodiny, ale odsaji toho fakt málo.
@Anonymní píše:
@Kriss Tina
Odsávám co 3 hodiny🙂
To stejně asi moc nepomůže, mliko se tvoří hlavně kdy saje dítě, mas ho kůži na kůži, pak se spousti hormony. Teď mas mlika přebytek a jde to samo, postupem času už ta odsavacka stačit nebude. Já třeba po ustaleni neodsaju už vůbec nic, v začátku to dítě nestihalo ani vypít. A co 3 hodiny taky není moc, při kojení můžeš mít dítě na prsu klidně co hodinu, aby se ta laktace poradne rozjela.
Čím víc um dáš, tím míň mléka bude.. odsávačka nemusí odsát téměř nic, i když máš mléka dost. Mohla jsi kojit přes kloboučky
takhle je jen otázka času, kdy o mléko přijdeš. Odsávat bys musela podstatně častěji, než co 3 h ![]()
Ahoj, jsem doma s 6 denním prckem a mě zajímá váš názor…
Z prsu nekojím…už před těhotenstvím jsem měla strašně citlivé bradavky, takže teď to bylo úplně peklo, navíc malý strašně u krmení z prsu usínal (všechny možné triky na vzbuzení jsem zkusila, ale zabíraly minimálně) a i když jsem kojila třeba hodinu z obou prs, vždy toho vypil málo a muselo se v porodnici dokrmovat. Tudíž používám odsávačku a lahvičku - odsávám vždy po krmení a krmím ohřátým odsátým mlíčkem, které jsem odsálá předtím. Jenže další problém je, že mám toho mléka docela málo…tudíž kolikrát mléko nestačí a malý má hlad…
Chtěla bych se zeptat, jestli můžu malého přes den kojit normálně svým mlékem a přes noc UM od HIPP. Protože kolikrát to MM opravdu nestačilo.
Další věc, myslíte, že je moc, když malý vypije třeba 65ml a za hodinu a něco málo chce třeba dalších 40ml, i více…? Vím že se má kojit na požádání - a opravdu si požádá, ale příjde mi to kolikrát moc.
Jsem prvorodička, tak jsem taková nervní z toho, jestli to není moc.