Střídání krmení u novorozence

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
2.4.23 15:55

@Kriss Tina
No jenže u mě je problém, že když jsem zkoušela ho kojit z prsu, právě třeba po hodině, tak já neměla skoro žádné mlíko (vyžunknul 10ml, které mu absolutně nestačily). Co jsem tak u mě vypozorovala u kojení z prsu, tak potřebuju aspoň 2h na vytvoření 30ml…což je fakt málo - on vypije minimálně 40ml.

• Citovat
  • Upravit
37141
2.4.23 16:00
@Anonymní píše:
@Kriss Tina
No jenže u mě je problém, že když jsem zkoušela ho kojit z prsu, právě třeba po hodině, tak já neměla skoro žádné mlíko (vyžunknul 10ml, které mu absolutně nestačily). Co jsem tak u mě vypozorovala u kojení z prsu, tak potřebuju aspoň 2h na vytvoření 30ml…což je fakt málo - on vypije minimálně 40ml.

To je přece blbost, když se vytvoří mliko na odsati, tak se musí vytvořit i na kojení, naopak během kojení se toho spustí víc. Jak poznas, kolik ti vypije? To pokaždé vazis? A ono klidně muze 10ml stačit. Za půl hodinky si vytáhne dalších 10ml, za hodinu třeba 30. Když kojis ( a mas správnou techniku) tak se to mliko tvoří proste donekonečna, ne ze nějaký čas trvá, než se zas zasobis. Po sestinedeli už se ti do zásoby dělat nebude nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6918
2.4.23 16:10

Podle mě na to jdeš blbě.
Jestli chceš kojit, pozvi si laktační poradkyni.
Jestli ne, dej UM a už u něho zůstaň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tuhy_LU
2.4.23 16:13
@kocourGarfield píše:
Noční kojení ( nevim jak odsávání ) má vliv na tvorbu MM.

I odsavani v noci stimuluje hodně tvorbu mléka. Když jsem byla na operaci a novorozenec byl doma, odsavala jsem každé 3 hodiny - i v noci.

• Citovat
  • Upravit
K92
2036
2.4.23 16:18

1. Nejdřív odpověz na otázku jestli chceš vůbec kojit. Podle tvého prvního popisku mám pocit, že se ti do toho moc nechce a v tom případě v pořádku. Takže si to nejdřív srovnej v hlavě…
2. Mně se u prvního dítěte mléko pořádně spustilo skoro až 7 den a je to normální a v pořádku (a to jsem rodila přirozeně), takže žádný stres
3. Pokud chceš kojit, kontaktuj okamžitě laktační poradkyni, děláš velká chyby, chybí ti základní informace o tom, jak kojení funguje
3. Přestaň vážit, měřit a začni si věřit, ano, po začátku je to věda, ale když se uklidníš a dáš do pohody, tak to půjde líp. Ta váha tě zbytečně stresuje.
4. Já odkojila plně dvě děti a nikdy jsem skoro nic neodsála (malá lahvička mi trvala třeba celé dopoledne)
5. Nejvíc mě zarazila tvá úvaha, že na tvorbu 30 ml potřebuješ 2 hodiny… ne, takhle to nefunguje, opravdu nefunguje. Opět se přikláním k tomu, kontaktovat dobrou laktační poradkyni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
2.4.23 17:10
@SlečnaDahlia píše:
„nepřijde nijak moc“ - jak to můžeš říct, když ani nevíš, kolik to dítě váží a jak často se krmí?

Ok, vycházím z toho, kolik snědli má miminka. Pro ně to byl standard. Apetit taky není závislý jenom na váze, psala jsem, že miminka jsou různá…

@Anonymní píše:
@Semtex já nekojím, odsávám a poté krmím odsátým mlékem (které jsem odsálá předtím), ale odsátého mléka nemám moc - mám ho málo. Jsem po císaři, proto je to s tím mlékem horší (brala jsem homeopatika, zkoušela kloubočky) - pořád ale toho mléka je málo.
Proto jsem dala 2× přes noc UM.
Snažím se odsávat co 3 hodiny, ale odsaji toho fakt málo.

Po prvním císaři mi taky trvalo dýl, než bylo mléka dost. Týden je hrozně málo času, aby si to sedlo, to vůbec neznamená, že za týden- dva toho mléka nebude dost. Poprvé se mi zpustilo mléko až na 6tý den, dokrmovala jsem pár týdnů UM a stejně jsem pak v pohodě plně kojila. Rozmysli si, jestli to chceš vzdát takhle brzy nebo ne a podle toho se zařiď. Přikládat už vůbec nechceš?

• Citovat
  • Upravit
1419
2.4.23 17:53

Přidávám se k názotu ostatních, pokud kojit nechceš tak se na odsávání vyprdi. Já kojím zatím do 5 měsíce a i teď mám dítě na prsou klidně co půl hodiny (ale to už spíš vyjímečně). Jinak si říká cca po dvou hodinách. Prospívá hezky. Pamatuji první týdny jsem kojila klidně 2 hodiny v kuse (1hodinu z každého prsa), pak jsem měla třeba 40 minut klid a poté chtěla zase.

Odsávačkou odsaju asi 15ml. Zkoušela jsem to minulý týden, když jsem chtěla jít do divadla. Jen pro srandu jsem jí dnes vážila před a po. Někdy vypije 30, někdy 120.
To kojení je fakt jen o nabídce a poptávce. Prostě když má hlad, neřeším zda je to 30 minut nebo 3 hodiny. Prso jí dám.

Edit: ještě mě napadlo, pokud tě bradavky bolí od toho, jak kojí, tak si zkontroluj přisátí a pak vždy po kojení jednoho prsa ho namaž. Do pár týdnů si zvyknou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14669
2.4.23 20:14
@Anonymní píše:
@Semtex já nekojím, odsávám a poté krmím odsátým mlékem (které jsem odsálá předtím), ale odsátého mléka nemám moc - mám ho málo. Jsem po císaři, proto je to s tím mlékem horší (brala jsem homeopatika, zkoušela kloubočky) - pořád ale toho mléka je málo.
Proto jsem dala 2× přes noc UM.
Snažím se odsávat co 3 hodiny, ale odsaji toho fakt málo.

Já tě fakt obdivuju, ze odsajes aspoň něco, mi to nikdy neslo a mám strašný strach do nejakeho přístroje to prso strčit :mrgreen: Ručně odstrikam strasne malo za strasne dlouho a přitom jsem odkojila tři děti, jsem nějaká marna v tomto a mám v lednici “od příhody” um, vlastní zásoby žádné. A kamarádka prvorodicka byla schopna nasbírat si do stříkaček mlezivo ještě před porodem a do mrazáku následně mléka litr :lol:

A kojit z prsu tedy výhledově vlastně chceš, nebo ne? Ono totiž co tři hodiny je celkem velký interval, kor když mas jenom tu odsavacku :think: když jsem kojila prvního, kojila jsem také po těch trech hodinách, ale bylo to malo a mléko se začalo ztrácet, naštěstí mě pediatricka upozornila, jak na to správně (kojit co nejvíce - ve zkratce, a to i v noci), a tím mi to kojení zachránila. Tak si umim představit, ze odsavacka asi tak docela nestaci, stejně jako nestačilo v tom intervalu kojit. Ono pro udržení mlekotvorby je důležité i nechat dite u prsu jen tak, aby si ďumlalo, když má zájem, také to stimuluje bradavku a tělo dostává impulsy, ze je zde někdo, kdo to mliko opravdu chce :lol:

Jak ma vypadat správné prisati miminka víš? Našla sis obrázky? To je hodně důležité dodržovat, aby bradavky nebolely, kdybys to teda ještě chtěla vyzkoušet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
3.4.23 05:35

@Semtex
Asi jsem to napsala blbě…chci malému dávat MM, nevzdávám to 🙂 a ano, přikládám párkrát přes den, když nestačí, dám odsát a dodám mu ho. Během dne se ale snažím i odsávat ať mám aspoň trošinku do zásoby.
Jinak, když přikládám, tak jen s kloboučkem, protože malý z prsu necucá vůbec.
UM výživu dávám taky (na doporučení v nemocnici, pokud by mi mléko nestačilo a spouštělo se pomalu - což je můj případ), ale opravdu málo kdy - moc UM dávat nechci - nemyslela jsem to při zakládání tak, že to vzdávám 🙂
Mléko co odsaji do zásoby, pak ohřeji v ohřívači na 37-38°.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
3.4.23 05:45

V souvislosti s tím ohříváním v ohřívači…
Můj má režim udržování teploty (jakou si nastavíš) klidně i na 10h a mě jen výhledově zajímá, pokud by mi zůstalo nějaké množství MM (není to můj případ - ale zajímá mě to spíš okrajově, jelikož jsem se to pořádně nikde nedočetla), jestli tam můžu odložit již ohřáté-nedopité MM, přeci jen byla by to škoda vyhodit, tak že by se třeba do dalšího krmení drželo v teplotě 37°, nebo bych ho měla prostě vylít? Než někdo zase začne narážet na to že nic nevím… nedělám to, jen se ptám, jak případně postupovat v případě, že by nějaké ohřáté MM zůstalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
3.4.23 06:09

@Annie999 zapracovala bych na tom, aby se malý začal přisávat. Pozvi si co nejdřív tu laktační poradkyni z Mamily ( kontakty najdeš na webu a klidně na zítra už). Zahod láhev a kloboučky a se správným přisátím koj a koj a koj.
Plus k tomu ty opičárny jako hodně tekutin, kojit tělo na tělo, atd…a hlavně správně přisát a hlídat dobré sání. Poznáš kolik z té hodiny co ho kojíš fakt pije a kdy jen dudá?

Kolik odstríkáš = vypije není stejný.
Cesta kterou jdeš je cesta k UM.
Navíc je to šíleně i časově náročné.
Zbytečně.
:kytka:

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
3.4.23 06:11

@Annie999 ne nemůžeš. Tuším do 2 hodin se má sníst nebo zlikvidovat. A hlavně se nemá ohřívat znova již ohřáté.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
3.4.23 06:17

@Annie999 přisává se správně? Saje dobře? Poznáš to?
Bradavky ze začátku bolí než si zvyknou, je to nové. Přejde to.
Pokud máš oboje ok (můžou Ti i pomocí videa) tak zvyš příjem tekutin, zalez do postele s miminem a koj a koj a koj. Nebude to hned ale den, dva, tři. Vydrž to. Máš ještě prcka, ta cesta nebude hrozná.
Láhev zahod. Dokrm přes stříkačku nebo ještě lépe cevku ( opět návvod na internetu nebo ta LP Ti poradí), aby se stimulovalo množství MM.
:kytka: :kytka:

Že mimino upřednostní lahev před prsem je jasný. Pro něj je to vždy jednodušší sání a může se ta lahev jmenovat jak chce. Navíc to sání je jiné než z prsa.
A pokud toho MM nemáš tolik, že by to mělo bez práce, tak zvolí lahev, když nabídneš.

Já bych tedy hned pozvala tu poradkyni a před si nastudovala aspoň nějaká videa. :kytka: :kytka:

Ještě dodám, že vážit před a po kojení je b. lbost. mimino nepije stejně. Jednou může vypít 30 a za hodinu 60.
Proto se rádí vážit 1× denně.
A i u kojených děti ty přírůstky mohou být skokové.
Důležité je množství pocuranych plen a pokakanych ( tyhle mimina do 3 týdnu mají i kakat).

Já nikdy neřešila jak často se koji. Kojí se dle potřeby. Důležité bylo aby sálo.
Ale jestli měl hodinu nebo 2 nebo 30 minut jsem nikdy neřešila.
:kytka:
Není to UM. Proti UM se MM tráví daleko rychleji, proto není potřeba dodržovat interval. Navíc to není o potřebě jídla jen ( MM).

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová