Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj maminy, zajima me, jak je to se stridavou peci. Malemu je rok a pul a ja jsem na rodicovske dovolene. Muj ex chce stridavou peci. Znamena to, ze mi vezmou rodicak a prestanu mit narok na davky? (zivotni minimum, priplatek na bydleni). Ptam se proto, ze me strasi myslenka, ze kdyz si dame napr. stridavku tyden a tyden, nevim kam byh sla na tyden a tyden v mesici pracovat. Dekuji za vysvetleni
Ja osobne bych se ptala ex, jak si to hodla zaridit on. A pripadne bych mu navrhla rozsirey styk, na symetricky rozlozenou stridavku mi prijde dite moc male.
@sisi898 V tomhle věku to asi nebude možné, jak píšou tady -Z oboru dětské psychiatrie, v nichž se uvádí, že v prvních 18 měsících života je dítě značně citlivé na separaci od matky, a to i na poměrně krátkou dobu několika dnů. V průběhu batolecího věku (do 3 let) má dítě potřebu naprostého bezpečí a jistoty ze strany okolí. Ztráta rodiče – v tomto případě opakovaná, protože patnáctiměsíční batole nerozumí pojmu „na 14 dní“ – může mít závažné a trvalé důsledky na psychický vývoj dítěte. Stejný názor naštěstí zaujal i soud, který návrhu orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) nevyhověl právě s ohledem na příliš nízký věk dítěte.
@Helileli píše:
Ja osobne bych se ptala ex, jak si to hodla zaridit on. A pripadne bych mu navrhla rozsirey styk, na symetricky rozlozenou stridavku mi prijde dite moc male.
On podnika, takze si to zaridit muze. Bohuzel jak to tak po rozchodu byva, bude mi chtit zavarit a rekl, ze mi svereni maleho do me pece nepodepise ![]()
Příspěvek upraven 04.12.16 v 13:49
@sisi898 píše:
On podnika, takze si to bohuzel zaridit muze. Bohuzel jak to tak po rozchodu byva, bude chtit zavarit a rekl, ze mi svereni maleho do me pece nepodepise
O tom snad rozhoduje soud, takže podepisovat ti nic nemusí ![]()
@sisi898 píše:
On podnika, takze si to bohuzel zaridit muze. Bohuzel jak to tak po rozchodu byva, bude chtit zavarit a rekl, ze mi svereni maleho do me pece nepodepise
Jak se o malého do teď staral? Na rovinu bych se ho zeptala jestli myslí vážně péči o dítě nebo chce jen dělat problémy
U takhle malého dítěte si myslím že mu stejně nikdo střídavku nepřiklepne.
Zajdi na OSPOD, tam ti reknou, na co ma a nema nárok tvuj ex, sepisou nejake papíry o svereni do pece. Nenech si vyhrožovat a deptat. Rozhoduje soud. A do soudu prave na socialce mizes zazadat o predbezne svereni do pece nebo jak se to jmenuje.
@sisi898 píše:
Tak on ti nic podepisovat nemusi. Pokud neni schopen diskuze a rozumne komunikace, coz povazuju za naprosty zaklad stridavky, tak normalne podej navrh na svereni do pece, navrhni tam nejake rozumne rozlozeni styku a pridej, ze zbytek dohodou, to uz pak uvidite sami, jak to prcek bude snaset. Podle me takovy navrh projde soudem jak po masle, ty budes s rozsirenym stykem za vstricnou, on se stridavkou u takoveho prcka za potizistu.
Tyden a tyden je blbost. Zkusila bych jenak navrhnout postupny rust pece otce. A zaroven to, ze ty budes dal na rd. Zpocatku to klidne muze byt tak, ze bude mit otec vsechny vikendy, patek az pondeli a k tomu teba jedno odpoledne a pripadne i noc. Ty si muzes na vikendy najit brigadu.
Tyden a tyden je fakt blbost, na takle male dite ohromna zatez, dlouha separace od rodice.
My mame treba spolecnou peci. A i starsi deti( 5 a7) vyzadujo kontakt s obema rodici temer denne. A krome vilendu to tak maji.
Zkuste se dohodnout. Treba kdyz vyjdes chlapovi vstric, vyjde on tobe. A nakonec z toho budete profitovat vsichni
@arinecka píše:
Jak se o malého do teď staral? Na rovinu bych se ho zeptala jestli myslí vážně péči o dítě nebo chce jen dělat problémyU takhle malého dítěte si myslím že mu stejně nikdo střídavku nepřiklepne.
O maleho se staral po financni strance, to nemohu rici pul slova. Ale fungovalo to u nas tak, ze ja na materske se vsim vsudy a on jako zivitel rodiny. Za celou dobu, co je maly na svete ho mel sam asi tri dny, kdy jsem byla v nemocnici, jinak ne. Podnika, takze proste rano v 7 odjede a prijede v 10 vecer. Samozrejme jsem byla financne zavisla na nem. Pobiram rodicovsky prispevek 3800,–, pridavek na dite mi byl kvuli partnerove vyssim prijmum odebran. Takze mam ted strach, ze to uhraje na to, ze ho nedokazi zabezpecit.
Dítě je maličké, střídavku si neprosadí. A on nic podepisovat nemusí, o děti probíhá vždy soudní řízení, v manželství neexistuje, že „se nějak domluvíte a něco podepíšete“. Zkus se s ním dohodnout na nějaké formě častého kontaktu s dítětem. Pokud to nepůjde, jděte na mediaci, myslím, že ta bývá v případě sporů nařízena soudně.
Střídavku bere jako výhružku, anebo se opravdu staral a pečoval o malé?
@sisi898 píše:
O maleho se staral po financni strance, to nemohu rici pul slova. Ale fungovalo to u nas tak, ze ja na materske se vsim vsudy a on jako zivitel rodiny. Za celou dobu, co je maly na svete ho mel sam asi tri dny, kdy jsem byla v nemocnici, jinak ne. Podnika, takze proste rano v 7 odjede a prijede v 10 vecer. Samozrejme jsem byla financne zavisla na nem. Pobiram rodicovsky prispevek 3800,–, pridavek na dite mi byl kvuli partnerove vyssim prijmum odebran. Takze mam ted strach, ze to uhraje na to, ze ho nedokazi zabezpecit.
Tak pokud trvá na střídavce tak jistě nebude problém když se cvičně začne starat už teď
proč čekat na soud, podle mě tě jen deptá, pokud odejde do práce ráno a vrací se v noci tak se těžko může postarat o tak malé dítě.
Zakladatelko, a jak to vidíš Ty? Jsi pro, aby otec pečoval? To je první krok správným směrem. Je jenom na Vás jak se domluvíte!! A to ideálně mimo soud, tak dítěti uděláte tu nejlepší službu! Je spousta možností!! Rozhodně není ihned nutné dítě na týden od Tebe separovat - to by byla v tomto věku rozhodně blbost. Zkuste třeba opravdu kvalitní poradnu pro rodinu, tam by Vám se vším dokázali pomoct, mají i výborné znalosti skrz potřeby dítěte. Není nutné se hned soudit, to bývá cesta do pekla. Vaše dohoda je to NEJ! Hodně štěstí!
My jsme se u dětí 2 a 4 roky dohodli na společné péči. Střídavá je možná ale v určitém poměru, urcite ne týden /týden.
@sisi898 píše:
S alimenty od něj na dítě a na tebe, s rp a dávkami ho zabezpečit dokážeš. Soudy to ví. Ale doporučuji se dohodnout a k soudu jít už s dohodou.