Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Pokud jsi na rodicovske dovolene, bude za tebe nadale platit pojisteni stat. Pokud jsi nezamestnana, je rada vybrat prispevek co nejdrive dobra. Pokud jste byli manzele, mas narok na vyzivne i na sebe, dokud nebudes schopna se nechat plne zamestnat.
@Anonymní píše: … Volala jsem samozřejmě hned na úřad, ale tam mi paní jen potvrdila, že při střídavé péči nemohu pobírat RP, a řekla mi, že bychom si museli příspěvek stejně půlit …
Ta paní které jsi volala Tě uvedla v omyl.
Jsou-li rodiče rozvedeni, je s dítětem do 18 let společně posuzovanou osobou rodič, s nímž dítě společně žije. Pokud bylo dítě svěřeno do společné nebo střídavé péče obou rodičů, posuzuje se s rodičem určeným na základě písemné dohody rodičů.
Viz oficiální informace zde: https://m.praha8.cz/…dpory-1.html
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi a prosím o radu.
Jak je to s pobíráním rodičovského příspěvku, když bude dítě ve střídavé péči?
Máme teď odročené jednání, nicméně soudkyně rovnou řekla, že bude střídavá péče po týdnu - děti 2, 2, 4 roky. Volala jsem samozřejmě hned na úřad, ale tam mi paní jen potvrdila, že při střídavé péči nemohu pobírat RP, a řekla mi, že bychom si museli příspěvek stejně půlit, což je vtipné, protože otec má příjem přes 40 tisíc a já i s přídavky přes 10 tisíc. Doporučila mi peníze vybrat, což se mi úplně nechce, navíc s koncem RP by za mě stát přestal platit sociální a zdravotní. Ráda bych si našla práci, jenže v tomto režimu, kdy dvouleťáci mají pleny, takže mi je školka nevezme, zatím i z důvodu kapacity - nemají místo, jesle tu nejsou, klasické zaměstnání nepřipadá v úvahu.
Určitě nejsem sama, kdo to musel řešit, budu ráda za rady, díky
Co vám brání se domluvit na společné péči, tím o RP nepřijdeš. A prakticky to může fungovat jako střídání po týdnu, ale spíš bych doporučovala kratší a pravidelnější úseky, tedy třeba každé pondělí a úterý u otce a do jeslí, středy až pátky odpoledne u tebe, víkendy střídavě. Je to o jednu dopravu navíc, ale pro malé děti vhodnější. Kdyžtak napiš SZ, můžeme probrat možnosti. Třeba přímo do rozsudku dát, že do určitého data bude péče společná, od tohoto data střídavá. Vhodné téma pro mediaci.
@Sisika9 píše:
A jako za mě úžasný, že konečně někdo nekašle na svoje děti a postará se, platí desítky tisíc za jesle, abys nemusela být na sociálních dávkách, místo aby ti poslal pár tisíc. Tohle by mělo být automaticky a měly by to soudy vyžadovat.
Jestli někomu přijde úžasný vydupat si střídavku u dvouletých detiček, zatímco je nacpe do jeslí, tak jsem ráda že dneska ty malé děti už nemám a chlapa debiIa. Proč radši otec nepošle ty peníze za jesle radši matce rovnou, aby se postarala? To by bylo asi moc jednoduchý.
@Anna766 píše:
Jestli někomu přijde úžasný vydupat si střídavku u dvouletých detiček, zatímco je nacpe do jeslí, tak jsem ráda že dneska ty malé děti už nemám a chlapa debiIa. Proč radši otec nepošle ty peníze za jesle radši matce rovnou, aby se postarala? To by bylo asi moc jednoduchý.
Protoze by si ta matka deti urvala pro sebe a z taty by zbyl jen vikendovy strycek a chodici penezenka, co ja tom nechapes?
@ondrej190 píše:
Protoze by si ta matka deti urvala pro sebe a z taty by zbyl jen vikendovy strycek a chodici penezenka, co ja tom nechapes?
A když si vydupe střídavou péči, tak z něj bude snad něco jiného? On se snad bude o ty děti starat sám v takovém rozsahu jako se o ně stará matka? Tu péči, kterou dětem sám nedá, tu si bude muset zaplatit.
A mimochodem, alimenty se platí i při střídavé péči.
Ten chlap vůbec neví, co je to starat se 24/7 o tři malé děti a starat se o ně ani nehodlá. Už ho vidím, jak je ráno, po probdělé noci s brečícími dětmi, je bude vypravovat do zařízení, kam je chce odložit. A když jedno onemocní. Ty to umíš?
A co má pro ně doma připraveno. Tři postýlky, hračky, teplo a čisto a přijde z práce a bude si nimi hrát a rozvíjet jejich osobnost. Tak dvě hodiny denně. Jen ať si to zkusí. Děti jsou tak malé, že si tu jeho péči nebudou pamatovat. Naštěstí. Protože víc jak 14 dní nedá ten chlapec.
@Anna766 píše:
Jde jen o ego otce, kteremu jsou deti ukradene, klasika, nacpe je do emaobnich jesli kam je strci rano v 8 a vyzvedne v 6 vecer, ale hlavne, ldyz matka bude nestastna a on bide moc tvrdit, ze je uzasny otec a vidis jsou lide, ltere mu budou tleskat:).
Jedine co je spravedlive, tak deti ti takovemu rodici spocitaji i s uroky:( v dospelosti, ale to psychicke trauma jim nikdo uz nenahradi:(, jenze to dnes nikdo neresi:(.
@ondrej190 píše:
Pak by mi přišla fér dohoda, že matka zůstane zatím s dítětem doma, otec si ho vyzvedne po práci jak z jeslí.
@Lama Lama píše:
Pak by mi přišla fér dohoda, že matka zůstane zatím s dítětem doma, otec si ho vyzvedne po práci jak z jeslí.
Presne tak. At da finance, co by staly jesle, matce, a chodi za detmi po praci.
Jde o zajem tech deti. Kdyz muzou byt s mamou, neni absolutne ani jeden duvod, proc byt v jeslich.
@ondrej190 píše:
Kdyby přišel můj syn s tim, že chce na děti, mimochodem na dvouleté děti, střídavku a dá je do jeslí, jen aby si je jejich matka neurvala pro sebe, tak se ho zeptám ze všeho nejdřív, jestli má ty děti vůbec rád, když mu jde jenom o to vyhrát.
@Aglája75 píše:
Jde jen o ego otce, kteremu jsou deti ukradene, klasika, nacpe je do emaobnich jesli kam je strci rano v 8 a vyzvedne v 6 vecer, ale hlavne, ldyz matka bude nestastna a on bide moc tvrdit, ze je uzasny otec a vidis jsou lide, ltere mu budou tleskat:).
Jedine co je spravedlive, tak deti ti takovemu rodici spocitaji i s uroky:( v dospelosti, ale to psychicke trauma jim nikdo uz nenahradi:(, jenze to dnes nikdo neresi:(.
Já bych tohle pro své děti nechtěla. Ani pro svá vnoučata. Klidne to přiznám ať si Ondřej myslí co chce.To není láska k dětem, to je ego, ego a ještě jednou ego. Tohle udělat svým dětem můj syn, tak mu to budu vymlouvat seč můžu.
Upřímně. Pohybuju se dost v této sféře, sama mám děti ve střídavce, ale neznám soudce, co by nařídil střídavku u 2 letých dětí, navíc pokud matka je na RD. Dcera měla 4 a i to se soudkyni nezdálo, že je malá. Nehoupeš nás trochu?
@Anna766 píše:
Já bych tohle pro své děti nechtěla. Ani pro svá vnoučata. Klidne to přiznám ať si Ondřej myslí co chce.To není láska k dětem, to je ego, ego a ještě jednou ego. Tohle udělat svým dětem můj syn, tak mu to budu vymlouvat seč můžu.
Mas pravdu, je to ego, ego matek, majitelu deti. Nektere ani nejsou ochotne pripustit, ze je system tak moc zvyhodnuje, a jeste jim to prijde malo. Myslenka, ze otec nemiva rad sve deti, kdyz chce s nimi byt a starat se o ne, je tady nova. (Naopak myslenka, ze ma muz slouzit zene, pretrvava.)
Ze ja na to diskuzi s Annama a Aglajama vzdycky skocim, ach jo. Nastesti mladsi zeny uz tak zastarale nazory nemivaji a prirozene se jejich podil zvysuje.
Davam si tedy predsevzeti na bludy o skodlivosti SP ( a tedy i o peci otcu a nedejboze rovnopravnosti rodicu) nereagovat.