Střídavá péče a rodičovský příspěvek

2230
18.11.14 23:08

Střídavá péče-rodičovský příspěvek

Maminky potřebovala bych radu pro sestru. Má 2 letou holčičku a pobírá rodičovský příspěvek. Bývalý přítel chce holčičku do střídavé péče a tak má otázka zní, zda nevíte jak je to s rodičovským příspěvkem při střídavé péči? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11565
18.11.14 23:21

Cituju z chatu na toto téma:

anicka: je pravda že při střídavé péči zaniká nárok na rodičovský příspěvek?

JUDr. Klára Samková, PhD.: blbost… musí se jen domluvit, kdo z rodičů jej bude pobírat a toto zvýhodnění pak promítnout do alimentačních povinností druhého rodiče.

Informace také zde http://www.aperio.cz/poradna/22641.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.25 00:14

Rodicovsky prispevek a stridava pece 2025

Dobrý večer, prosím nevíte jak to aktuálně je? Zbývá mi kousek rodicaku cca 3 mesice…a vypada to ze jeste nez se mi RP ukonci ze dite bude ve stridave peci. Otazka zni budu mit narok jeste ty 3 mesice ho pobirat pokud budeme mit stridavou peci? Zacala jsem nyni chodit i do prace ale mam prozatim zkrsceny uvazek tak jsou pro me i ty 3 mesice pokud bych ho mohla pobirat pomoc ke mzde…dekuji

• Citovat
  • Upravit
101854
18.1.25 01:08

Pokud se tak dohodnete, tak můžeš. Ale reálně bych to nijak neresila a počítala s tim, ze se to ex kvuli 3 mesicum resit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.25 08:26

@j.a.n.i1 tak js jsrm takova plctivka ze js jim to na tom urade sdelit chci pokud to nastane…rak chci znat ted dopad..

• Citovat
  • Upravit
101854
18.1.25 08:39

Ale urad to nezajímá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
18.1.25 08:43
@Anonymní píše: Více
Úřadu je to jedno. Jde jen o ex, jestli by to nechtěl čerpat on a kolik ti případně dá, nebo ty jemu, na alimentech.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36048
18.1.25 12:42

Úřadům je to jedno. Ale byt tebou tak si navysim rodicak na co největší částku a vyberu ho co nejdřív. Už třeba i kvůli OCR na dítě aby si ho případně mohl vzít otec pokud ty jsi ve zkušebce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.25 16:01

Přidám se, snad z toho nevznikne tady moc chaos. U nás je zase problém, že otec dítěte chce vysoudit střídavku 50:50, aby nemusel platit alimenty. S tím, že je motivace finanční (a částečně i potrestat mě), se netají. K synovi hezký vztah nemá, neměl moc chuť nějaký vzájemný vztahy budovat, problém bylo i chvíli pohlídat, abych mohla na záchod nebo do koupelny. Je nějaká možnost se těch alimentů vzdát a dítě tohoto ušetřit?

• Citovat
  • Upravit
101854
18.1.25 16:15

Ne, neni, ty se nemůžeš vzdat neceho, co není tvoje. Maximálně se muzete dohodnout na společné péči, tam se alimenty nestanovuji, ale zas se vy dva musite domluvit kdy bude dite u koho.
Na druhou stranu, to, ze se nestaral do ted, neznamená, ze ten vztah nemohou jeste vybudovat, nepíšeš kolik ditku je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.25 16:35
@j.a.n.i1 píše: Více

Dva roky. To, že by nějaký vztah budovali, mi nepřijde moc pravděpodobné, i když bych byla ráda. Je mi moc líto, že zrovna moje dítě nemá jeho otec rád…

• Citovat
  • Upravit
101854
18.1.25 16:44

Tak u dvouleteho bych videla slusnou sanci :think: ale zkusila bych prosadit postupny nabeh, kdy s nim zpočátku bude treba jen 20% casu a bude se to postupně navysovat. A stridat po kratsich intervalech.
Plus tedy ještě doplněk, ani stridava pece 50:50 neznamená, ze soud nestanovi alimenty, tak aby se nedivil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.25 16:53
@j.a.n.i1 píše: Více

No on chce právě prosadit 14 dní a 14 dní. Vcelku. Ptala jsem se, jestli si je jistý, že se zvládne postarat, když to nikdy nedělal - odpověděl, že to není moje starost…

• Citovat
  • Upravit
2378
18.1.25 17:04

Tohle myslí vážně? Že dvouleté dítě neuvidí matku takovou dobu. 8o Hm, tomu jde opravdu o dítě. :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36048
18.1.25 17:08

Tak můžete se klidně domluvit, že budeš mít dítě v péči ty a on ti bude platit třeba 500 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna