Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stinga píše:
jo a platí na 12letého závratné 4000 tisíce z platu 50000
Jojo, matka za to chodí každý měsíc na kosmetiku, nehty, kupuje si kabelky. A chudák dítě, nemá ani co na sebe. Čekal, že mu budeme tleskat, jakej to je borec, a ono nic, tak hned uráží ![]()
Vse uz tu padlo, jen doplnim, ze 12 lety kluk by si mel svoje veci uz ohlidat sam, to same si umet vzit ciste veci, spinave dat do pracky, roztrhane vyhodit atd.
Hele, mně 4000 nepřijdou jako taková hrůza, partnerovi na 16 letou dceru platí (konečně už teda platí) matka 2500. Partner ji má v péči a to je dálkový řidič, takže do nedávna byl doma jen o víkendu a dcera byla prostě doma se mnou. Pokud se změnou péče souhlasí syn i partnerka a máte vyřešeno, jak se budete starat, tak to prostě pošlete na soud, pokud se s matkou nedohodnete. ![]()
@Petr_Sll píše:
Zdravím jsem řidič kamionu který ráno odjede a večer přijede…
syn chodí k nám skoro každý den po škole a večer chodí domů k matce…
@Petr_Sll píše:
nemít čas znamená že chodím od 6 do 16h do práce
@Petr_Sll píše:
je pravidlem že tu i spí 14 dní a chodí od nás i do školy
mno, pro začátek by sis asi měl ujasnit, jak tedy chodíš do práce, kdy dorážíš domů a jak často u vás syn bývá. zejména jestli tedy večer chodí syn k matce, nebo jestli u vás přespává. pak můžeme zkusit hledat řešení, co a jak dál.
jinak z mojí zkušenosti:
moje děti se v tomto věku uchylovaly k babičce. nepochybuji, že roli hrálo i to, že u babičky celý pokoj samy pro sebe a matka je neprudila s debilními požadavky na úklid, učení a tak podobně. babička to chápala a děti u ní byly vítané. takže věřím tomu, že pokud je tvůj syn v obdobné situaci, že u matky doma jich je hodně, tak je rád, že může být u vás. na druhou stranu vy čekáte přírůstek do rodiny. malý a uřvaný přírůstek. a to nemyslím zle, sama jsem odchovala tři děti. rozhodnutí na případnou změnu péče bych nechala na později. až tvoje partnertka porodí, až se zžije s miminkem, až si přeorganizujete byt a čas tak, aby vám to doma co nejvíc vyhovovalo. teprve potom bych znova nadnesla otázku, jestli tvůj syn má stále zájem k tobě ve větší míře chodit a hlavně jestli tvoje partnerka má stále zájem se mu stále ve větší míře věnovat. anebo jak už tu bylo psáno, jestli ty máš zájem kvůli synovi změnit práci tak, abys tíži péče o své dítě nepřenášel na tvoj partnerku.
ad děravé boty. můj syn má své nejoblíbenější hadry a boty děravé. asi bych se jich mohla zbavit celkem jednoduše - prostě je vyhodit a koupit nové. s některými kusy oděvu to i dělám. ale některé jsou fakt tak oblíbené, že si je netroufnu vyhodit - popravdě děravé hadry mi nestojí za to, abych si se synem zkazila vztah. jenom dohlížím na to, aby je netahal do školy, nebo když někam vyrážíme společně. stojí mě to kyselý ksichty, otrávený tón, občas permanentní nakvašenost po celou dobu, co jsme spolu. jestli je tahá s kamarády nebo k tátovi, to už je jeho věc. ne, že by nové neměl. má. i takové, které si sám vybral. ale ignoruje je. jeho problém
syn už je tedy starší, ve dvanácti se s ním v tomhle ještě jakž takž dalo po dobrém domluvit, nicméně už ta éra oblíbených nevyhoditelných věcí tehdy začala.
@Anonymní píše:
Hele, mně 4000 nepřijdou jako taková hrůza, partnerovi na 16 letou dceru platí (konečně už teda platí) matka 2500. Partner ji má v péči a to je dálkový řidič, takže do nedávna byl doma jen o víkendu a dcera byla prostě doma se mnou. Pokud se změnou péče souhlasí syn i partnerka a máte vyřešeno, jak se budete starat, tak to prostě pošlete na soud, pokud se s matkou nedohodnete.
a kolik ta matka vydělává? taky 50tis. měsíčně jako zakladatel? protože výživné se vypočítává z příjmu rodiče…
@Petr_Sll píše: … jsem řidič kamionu který ráno odjede a večer přijede … a chtěl bych střídavou péči na 12 letého syna, syn je u matky
Naprostá většina diskutujících vůbec nepochopila o co zakladateli jde.
Podle rozhodnutí soudu je syn v péči matky, ale díky dobrým vztahům s otcem i s jeho partnerkou tráví asi polovinu času u zakladatele v bytě, kde je o něj i postaráno z hlediska stravy.
Zakladatel zcela logicky navrhuje střídavou péči, což podle něj nejlépe odráží způsob jakým syn dělí svou přítomnost mezi oběma rodiči. Jako bonus by mu z toho možná vyšlo nižší výživné (nebo i nulové výživné) bývalé manželce.
Zakladatel by si měl přesně zapisovat dny a hodiny které syn tráví u něj v bytě. Měl by si zapisoat vše co synovi kupuje. Měl by si vyfotografovat ty synovy roztrhané boty.
Jestliže skutečně chce dosáhnout střídavou péči, je povinen soudu tvrdit a hlavně prokazovat co tvrdí zde nám: že syn tráví polovinu času u něj, že otec mu pomáhá s učením a přípravou do školy, že matka se nestará řádně o synovo oblečení a obuv, že otec mu kupuje některé nezbytné věci, které by mu měla pořizovat matka jako výlučný pečovatel, atd.
Je jisté, že u dvanáctiletého dítěte soud nepochybně přihlédne i k jeho názoru a k jeho vylíčení skutečností.
Soud je povinen stanovit střídavou péči jako základní způsob péče o nezletilou osobu. Pokud by se soud chtěl od tohoto vzoru odchýlit, bude povinen své stanovisko řádně odůvodnit a uvést podložené argumenty které má proti střídavce. Dále bude povinností soudu uvést v rozsudku konkrétní podmínky, které by otec musel splnit, aby mohl být úspěšný s případnou pozdější žádostí o střídavou péči.
Příspěvek upraven 14.11.22 v 15:37
@Tala20 píše:
Naprostá většina diskutujících vůbec nepochopila o co zakladateli jde.Podle rozhodnutí soudu je syn v péči matky, ale díky dobrým vztahům s otcem i s jeho partnerkou tráví asi polovinu času u zakladatele v bytě, kde je o něj i postaráno z hlediska stravy.
Zalakdatel zcela logicky narhuje střídavou péči, což podle něj nejlépe odráží způsob jakým syn dělí svou přítomnost mezi oběma rodiči. Jako bonus by mu z toho možná vyšlo nižší výživné, nebo i nuloé výživné bývalé manželce.
Zakladatel by si měl přesně zapisovat dny a hodiny které syn tráví u něj v bytě. Měl by si zapisoat vše co synovi kupuje. Měl by si vyfotografovat ty synovy roztrhané boty.
Jestliže skutečně chce dosáhnout střídavou péči, je povinen soudu tvrdit a hlavně prokazovat co tvrdí zde nám: že syn tráví polovinu času u něj, že otec mu pomáhá s učením a přípravou do školy, že matka se nestará řádně o synovo oblečení a obuv, že otec mu kupuje některé nezbytné věci, které by mu měla pořizovat matka jako výlučný pečovatel, atd.
Je jisté, že u dvanáctiletého dítěte soud nepochybně přihlédne i k jeho názoru a k jeho vylíčení skutečností.
Soud je povinen stanovit střídavou péči jako základní způsob péče o nezletilou osobu. Pokud by se soud chtěl od tohoto vzoru odchýlit, bude povinen své stanovisko řádně odůvodnit a uvést podložené argumenty které má proti střídavce. Dále bude povinností soudu uvést v rozsudku konkrétní podmínky, které by otec musel splnit, aby mohl být úspěšný s případnou pozdější žádostí o střídavou péči.
S částí souhlasím, s částí již méně.
Přizneme si, že opatrovnická justice je o emocích, symatiích. A svým projevem, jako zde, si ty sympatie zakladatel nezíská. Stejně tak si je nezíská kydáním hnoje na matku, focením roztrhaných bot. Takže bych se zaměřila na pozitivní stránku věci. a to tedy především na to, že skutečně ten čas s dítětem tráví, ujasnit si, zda to jsou celá odpoledne, několik týdnů spaní u něj. Nebo přijde večer, syn je do té doby především s jeho parnerkou a večer odchází spát k matce. To jsou dva rozdílné příběhy a jen zakladatel v této diskuzi ví, kde je skutečná pravda.
@Lucie_Sx píše:
Vse uz tu padlo, jen doplnim, ze 12 lety kluk by si mel svoje veci uz ohlidat sam, to same si umet vzit ciste veci, spinave dat do pracky, roztrhane vyhodit atd.
Třeba nemají pračku a ty roztrhamé věci nemá za co vyměnit. Dívej se trochu kolem sebe. Buď tak hodná.
@Uslava píše:
Třeba nemají pračku a ty roztrhamé věci nemá za co vyměnit. Dívej se trochu kolem sebe. Buď tak hodná.
No, tak s tím, že to není za co vyměnit, mi taky napadlo hned. Ale s tou pračkou… to asi není uplně pravděpodobná varianta, že?
@Uslava píše:
Třeba nemají pračkua ty roztrhamé věci nemá za co vyměnit. Dívej se trochu kolem sebe. Buď tak hodná.
už jsem se začala bát, že svoje příspěvky míníš vážně ![]()
@Lama Lama píše: Přizneme si, že opatrovnická justice je o emocích, symatiích.
Nemáš pravdu. Co píšeš platilo možná ještě před deseti lety. Dnes určitě ne. Asi ignoruješ řadu judikátů Ústavního soudu, který vícekrát shodil se stolu právě ty rozsudky založené na sympatiích a ne na skutečnostech a faktech.
Ústavní soud zastává dlouhodobě stanovisko, že rozhodnutí o péči nesmí být založeno na nějakých „sympatiích“ k jedné straně - a už vůbec ne na nedoložených jednostranných tvrzeních matky dítěte.
Ústavní soud dal jasně najevo, že střídavka je prvním a základním způsobem péče o nezletilé dítě (s výjimkou případu kdy jde o kojence). Jakékoliv jiné řešení je soud povinen řádně odůvodnit. Jinak riskuje, že to ÚS opět zařízne a vrátí k novému projednání.
Soudci i pracovnice OSPOD by toto měli konečně začít vnímat. Soudcovské svévoli je konec. Matka nemá automaticky privilegované postavení. Co prošlo ještě před deseti lety, to dnes už neprojde. Naštěstí.
Příspěvek upraven 14.11.22 v 11:42
@Tala20 já taky nechápu, proč se tu na něj všechny tak sesypaly.
Podle úvodního příspěvku je syn v péči matky, nicméně fakticky se k ní chodí jen vyspat, jinak je od odpoledne do večera u něj.
Otec nejspíš zvažuje střídavku (když už ne plnou péči), protože syn je u něj stejně pečenej vařenej a možná chodí domů spát jen proto, že „musí“.
Nepředpokládám, že s těhotnou partnerkou toto téma již neprobrali.
Zakladateli, v tom případě nevím, co řešíš. Pokud s tím partnerka souhlasí, syn je stejně věčně nasáčkovaný u vás (navíc už má věk na to, aby se k jeho názoru případně přihlíželo), podejte žádost na soud.
My ti tu toho asi už víc nepovíme.
Jen obecná rada - opatrně s osočováním matky, soudci i sociální pracovníci na to můžou být hákliví, a pokud nepožaduješ výlučnou péči z důvodu neschopnosti matky se vůbec starat, je to zbytečné zle.
Prostě syn to chce tak a tak, vy na to máte možnosti i prostor, partnerka tvůj návrh podporuje, synovi to nezpůsobí těžkosti ve škole ani ve vztahu s kamarády/kroužky/…, tak to dost pravděpodobně bude víceméně formální záležitost.
@Tala20 píše:
Nemáš pravdu. Co píšeš platilo možná ještě před deseti lety. Dnes určitě ne. Asi ignoruješ řadu judikátů Ústavního soudu, který vícekrát shodil se stolu právě ty rozsudky založené na sympatiích a ne na skutečnostech a faktech.Ústavní soud zastává dlouhodobě stanovisko, že rozhodnutí o péči nesmí být založeno na nějakých „sympatiích“ k jedné straně - a už vůbec ne na nedoložených jednostranných tvrzeních matky dítěte.
Ústavní soud dal jasně najevo, že střídavka je prvním a základním způsobem péče o nezletilé dítě (s výjimkou případu kdy jde o kojence). Jakékoliv jiné řešení je soud povinen řádně odůvodnit. Jinak riskuje, že to ÚS opět zařízne a vrátí k novému projednání.
Soudci i pracovnice OSPOD by toto měli konečně začít vnímat. Soudcovské svévoli je konec. Matka nemá automaticky privilegované postavení. Co prošlo ještě před deseti lety, to dnes už neprojde. Naštěstí.
Příspěvek upraven 14.11.22 v 11:42
A kolik myslíš, že se dotane rozusků k ÚS a jaký podíl stížností k ÚS je vyhdnoceno kladně? Kolik myslíš, že bude dítěti ve chvíli, kdy to dorazí k ÚS.
Hele, já péči obou VLASTNÍCH rodičů fakt podporuji, rozhodně jsem tu na emiminu zatu, co fandí otcům. Ale nebudeme si lhát, že opatrovnická justice se nějak radikálně změnila. Ne. mění se postupně, ve velkých městech možná rychleji, ale koukni se na judikáty na periferii, kraje jako Jihočeský, Vysočina, Ústí a spadneš na zem.
@Mar__tanka1983 píše:
@Tala20 já taky nechápu, proč se tu na něj všechny tak sesypaly.
Podle úvodního příspěvku je syn v péči matky, nicméně fakticky se k ní chodí jen vyspat, jinak je od odpoledne do večera u něj.
Otec nejspíš zvažuje střídavku (když už ne plnou péči), protože syn je u něj stejně pečenej vařenej a možná chodí domů spát jen proto, že „musí“.
Nepředpokládám, že s těhotnou partnerkou toto téma již neprobrali.Zakladateli, v tom případě nevím, co řešíš. Pokud s tím partnerka souhlasí, syn je stejně věčně nasáčkovaný u vás (navíc už má věk na to, aby se k jeho názoru případně přihlíželo), podejte žádost na soud.
My ti tu toho asi už víc nepovíme.
Jen obecná rada - opatrně s osočováním matky, soudci i sociální pracovníci na to můžou být hákliví, a pokud nepožaduješ výlučnou péči z důvodu neschopnosti matky se vůbec starat, je to zbytečné zle.
Prostě syn to chce tak a tak, vy na to máte možnosti i prostor, partnerka tvůj návrh podporuje, synovi to nezpůsobí těžkosti ve škole ani ve vztahu s kamarády/kroužky/…, tak to dost pravděpodobně bude víceméně formální záležitost.
Já proto, že evidentně kecá, je útočnej, když mu to někdo napíše. Pokud někdo napíše, že je od rána do večera v práci, syn chodí k nim k jeho přítelkyni, a večer chodí k matce, která je podle jeho slov nemožná… mě toho vychází, že otec se s dítětem prakticky potkává ve dveřích. Pak to změnil, najednou je doma odpoledne, spí u nich několik týdnů v kuse.
Synkovi je 12… asi většina z nás ví, co to obnáší, mít takové mláďátko doma, že…
Varianta, že maminka po něm chce dodržování nějakých pravidle, pravidelnou přípravu do školy, pomoc v domácnosti = strašná šikana, zdrhnu k tatínkovi, kde mě mají „na potěchu“ a mám tam svatý klid?
Tak se nám tu zakladatel pěkně vy**il, jestli je přesvědčen, že jeho dítě tam kde trpí, proč nežádá o změnu rozsudku, proč tu plácá nekonzistetně páte přes deváté?
A ať se nezapomene zeptat svojí partnerky (ze které pro jistotu ani neudělal manželku), zda to dá, až to budou i povinnosti, ne jen odpolední návštěva.